Jarná súťaž

reklama

Sviatočné rezy

Pridal/a Primilka dňa 13. 11. 2016 - 10:00 - Recepty Primilka
Sviatočné rezy, Recepty na zákusky, Primilka

reklama

Pekné na pohľad aj chutné!

Ingrediencie
Žltá piškóta 30x40:
4 kusy vajce
6 polievkové lyžice voda horúca
16 dekagramov kryštálový cukor
16 dekagramov polohrubá múka
1⁄2 balík prášok do pečiva
Tmavá piškóta 30x20:
2 kusy vajce
3 polievkové lyžice voda horúca
8 dekagramov kryštálový cukor
8 dekagramov polohrubá múka
  štipka prášok do pečiva
1 polievková lyžica kakao
Plnka:
2 decilitre mlieko
4 polievkové lyžice hrubá múka
15 dekagramov kryštálový cukor
1 balík vanilkový cukor
20 dekagramov maslo
Kokosová hmota:
10 dekagramov jemne strúhaný kokos
15 dekagramov práškový cukor
17 dekagramov Salko
  štipka sušené mlieko
Dokončenie:
  marhuľový džem
  čokoláda
  želé cukríky
  trocha rum
Postup

Žltá piškóta 30x40:

Žĺtky trochu rozšľahám, postupne pridávam za stáleho šľahania horúcu vodu a polovicu kryštálového cukru - vyšľahám do hustej peny. Zo 4 bielkov a druhej polovice kryštálového cukru vyšľahám tuhý sneh. Do vyšľahaných žĺtkov postupne pridávam striedavo preosiatu múku s práškom do pečiva a sneh z bielkov. Pečiem na plechu na papieri na pečenie.

Tmavá piškóta 30x20:

Žĺtky trochu rozšľahám, postupne pridávam za stáleho šľahania horúcu vodu a polovicu kryštálového cukru - vyšľahám do hustej peny. Z 2 bielkov a druhej polovice kryštálového cukru vyšľahám tuhý sneh. Do vyšľahaných žĺtkov postupne pridávam striedavo preosiatu múku s práškom do pečiva a kakaom a sneh z bielkov. Pečiem na plechu na papieri na pečenie.

Plnka:

Mlieko, múku a cukor uvariť na hustú kašu - nechať za občasného miešania vychladnúť. Vymiešať dopenista maslo a postupne pridávať vychladnutú kašu.

Kokosová hmota na obalenie:

Všetko spolu vymiesime na hmotu ako plastelína.Ak je tuhé - pridať trochu sladeného mlieka, ak je riedke pridať trochu práškový cukor. 

Dokončenie:

Plníme: Žlté piškótové cesto rozrežeme na dve polovice 30x 20 cm, :
žltá piškóta - marhuľový džem - plnka - tmavá piškóta, pokvapkať trocha rumom - plnka -
žltá piškóta - vrch potrieme trocha plnkou, zaťažíme a dáme stuhnúť do chladničky.

Stuhnutý zákusok rozrežeme na 3 pásy / 30 x 6 cm /, boky ktorých tiež natrieme plnkou.

Kokosovú hmotu na obalenie vyvaľkáme na doske, posypanej práškovým cukrom asi na hrúbku 2 mm
na veľkosť 30 x 40 cm. Pracujeme rýchlo, lebo hmota rýchlo tuhne. Postupne na ňu prikladáme jednotlivé pásy a obaľujeme. Bok - pretočíme na vrchnú stranu - druhý bok - hmotu odrežeme.
Pri vaľkaní hmoty dbáme na to, aby sme mali dosku aj vrch hmoty stále posypanú práškovým cukrom - hmota je dosť lepivá. Jednotlivé pásy obalené kokosovou hmotou trocha poprášime práškovým cukrom, uhladíme nožom, prikryjeme fóliou, zaťažíme a dáme zatuhnúť do chladničky.

Po zatuhnutí ozdobíme čokoládou, režeme horúcim pílkovým nožom na rezy, ozdobíme želé cukríkmi.

Dobrú chuť!

 

Celkový čas
0 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

reklama

Súťaž

Súťaž na Tortyodmamy.sk

reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama