Sviatočné rezy

Popis

Pekné na pohľad aj chutné!

Sviatočné rezy - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

Žltá piškóta 30x40
4kusyvajce
6polievkové lyžicehorúca voda
16dekagramykryštálový cukor
16dekagramypolohruba muka
1⁄2balíkprášok do pečiva
Tmavá piškóta 30x20
2kusyvajce
3polievkové lyžicehorúca voda
8dekagramykryštálový cukor
8dekagramypolohruba muka
 štipkaprášok do pečiva
1polievková lyžicakakao
plnka
2decilitremlieko
4polievkové lyžicehruba muka
15dekagramykryštálový cukor
1balíkvanilkový cukor
20dekagramymaslo/helia
Kokosová hmota na obalenie
10dekagramyjemne strúhaný kokos
15dekagramypraskový cukor
17dekagramysalko
 štipkasušené mlieko
Dokončenie
  marhuľový džem
  čokolada na ozdobenie
  želé cukríky na ozdobenie
 trocharum

Inštrukcie

Žltá piškóta 30x40:

Žĺtky trochu rozšľahám, postupne pridávam za stáleho šľahania horúcu vodu a polovicu kryštálového cukru - vyšľahám do hustej peny. Zo 4 bielkov a druhej polovice kryštálového cukru vyšľahám tuhý sneh. Do vyšľahaných žĺtkov postupne pridávam striedavo preosiatu múku s práškom do pečiva a sneh z bielkov. Pečiem na plechu na papieri na pečenie.

Tmavá piškóta 30x20:

Žĺtky trochu rozšľahám, postupne pridávam za stáleho šľahania horúcu vodu a polovicu kryštálového cukru - vyšľahám do hustej peny. Z 2 bielkov a druhej polovice kryštálového cukru vyšľahám tuhý sneh. Do vyšľahaných žĺtkov postupne pridávam striedavo preosiatu múku s práškom do pečiva a kakaom a sneh z bielkov. Pečiem na plechu na papieri na pečenie.

Plnka:

Mlieko, múku a cukor uvariť na hustú kašu - nechať za občasného miešania vychladnúť. Vymiešať dopenista maslo a postupne pridávať vychladnutú kašu.

Kokosová hmota na obalenie:

Všetko spolu vymiesime na hmotu ako plastelína.Ak je tuhé - pridať trochu sladeného mlieka, ak je riedke pridať trochu práškový cukor. 

Dokončenie:

Plníme: Žlté piškótové cesto rozrežeme na dve polovice 30x 20 cm, :
žltá piškóta - marhuľový džem - plnka - tmavá piškóta, pokvapkať trocha rumom - plnka -
žltá piškóta - vrch potrieme trocha plnkou, zaťažíme a dáme stuhnúť do chladničky.

Stuhnutý zákusok rozrežeme na 3 pásy / 30 x 6 cm /, boky ktorých tiež natrieme plnkou.

Kokosovú hmotu na obalenie vyvaľkáme na doske, posypanej práškovým cukrom asi na hrúbku 2 mm
na veľkosť 30 x 40 cm. Pracujeme rýchlo, lebo hmota rýchlo tuhne. Postupne na ňu prikladáme jednotlivé pásy a obaľujeme. Bok - pretočíme na vrchnú stranu - druhý bok - hmotu odrežeme.
Pri vaľkaní hmoty dbáme na to, aby sme mali dosku aj vrch hmoty stále posypanú práškovým cukrom - hmota je dosť lepivá. Jednotlivé pásy obalené kokosovou hmotou trocha poprášime práškovým cukrom, uhladíme nožom, prikryjeme fóliou, zaťažíme a dáme zatuhnúť do chladničky.

Po zatuhnutí ozdobíme čokoládou, režeme horúcim pílkovým nožom na rezy, ozdobíme želé cukríkmi.

Dobrú chuť!

 

Recepty: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)

Komentáre

Vyplazený jazykÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoÁnoSrdceSrdceTlieskam

Veľmi pekné, efektné rezy, určite vyskúšam:))Úsmev

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.