reklama

Šamrole

Pridal/a recepty od Terezky dňa 27. 10. 2021 - 20:20 - Recepty recepty od Terezky
Šamrole, Recepty na zákusky, recepty od Terezky

reklama

Výborné šamrole z domáceho lístkového cesta.

Ingrediencie
Závinové cesto:
250 gramov maslo
150 gramov hladká múka
Tukové cesto:
75 millilitrov voda vlažná
200 gramov hladká múka
1 kus žĺtok
1 čajová lyžička ocot
  štipka soľ
Plnka:
2 kusy bielok
1⁄2 balík vanilkový cukor
180 gramov kryštálový cukor
Ešte potrebujeme:
1 kus vajce
  trocha maslo
Postup

1. Vypracujeme kocku z tukového cesta a odložíme do chladu.

2. Zmiesime múku, soľ, žĺtok, ocot, vodu a vytvarujeme do tvaru bochníka.

3. Bochník necháme 15 minút na doske odpočívať pod utierkou.

4. Závinové cesto vytvarujeme do tvaru obdĺžnika a do stredu dáme tukové cesto.

5. Všetky štyri rohy závinového cesta preložíme cez tukové cesto a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika.

6. Obdĺžnik preložíme na tretiny a rovnako na tretiny aj z hory.

7. Poskladané cesto dáme na 15-20 minút do chladničky a potom rozvaľkáme.

8. Takéto skladanie opakujeme 2 krát, do chladničky sa môže dať aj na 25-30 minút.

9. Keď cesto 3 krát poprekladáme, rozvaľkáme ho a nakrájame na pásiky 40 cm x 3 cm.

10. Narolujeme na maslom vytreté kovové trubičky a potrieme vajíčkom.

11. Pečieme 15 minút na 160 stupňov.

12. Upečené šamrole dávame z trubičiek dolu ešte horúce.

13. Pripravíme si plnku. Vyšľaháme si bielka + 35 gramov cukru na sneh. 

14. Zvyšný cukor nasypeme do vyššieho kastróla, zalejeme 50 ml vody a privedieme do varu.

15. Necháme 2-3 minúty variť, potom odstavíme z ohňa a premiešame.

16. Tekutý cukor pomaličky  premiešame pomocou šľahača so snehom a pridáme vanilkový cukor.

17. Šľaháme, pokiaľ nevznikne pevná masa.

18. S hotovou, ešte vlažnou penou naplníme trubičky za pomoci cukrárskeho vrecka.

Celkový čas
0 minút
Čas prípravy
0 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama