
Výborné šamrole z domáceho lístkového cesta.
Závinové cesto: | ||
250 | gramov | maslo |
150 | gramov | hladká múka |
Tukové cesto: | ||
75 | millilitrov | voda vlažná |
200 | gramov | hladká múka |
1 | kus | žĺtok |
1 | čajová lyžička | ocot |
štipka | soľ | |
Plnka: | ||
2 | kusy | bielok |
1⁄2 | balík | vanilkový cukor |
180 | gramov | kryštálový cukor |
Ešte potrebujeme: | ||
1 | kus | vajce |
trocha | maslo |
1. Vypracujeme kocku z tukového cesta a odložíme do chladu.
2. Zmiesime múku, soľ, žĺtok, ocot, vodu a vytvarujeme do tvaru bochníka.
3. Bochník necháme 15 minút na doske odpočívať pod utierkou.
4. Závinové cesto vytvarujeme do tvaru obdĺžnika a do stredu dáme tukové cesto.
5. Všetky štyri rohy závinového cesta preložíme cez tukové cesto a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
6. Obdĺžnik preložíme na tretiny a rovnako na tretiny aj z hory.
7. Poskladané cesto dáme na 15-20 minút do chladničky a potom rozvaľkáme.
8. Takéto skladanie opakujeme 2 krát, do chladničky sa môže dať aj na 25-30 minút.
9. Keď cesto 3 krát poprekladáme, rozvaľkáme ho a nakrájame na pásiky 40 cm x 3 cm.
10. Narolujeme na maslom vytreté kovové trubičky a potrieme vajíčkom.
11. Pečieme 15 minút na 160 stupňov.
12. Upečené šamrole dávame z trubičiek dolu ešte horúce.
13. Pripravíme si plnku. Vyšľaháme si bielka + 35 gramov cukru na sneh.
14. Zvyšný cukor nasypeme do vyššieho kastróla, zalejeme 50 ml vody a privedieme do varu.
15. Necháme 2-3 minúty variť, potom odstavíme z ohňa a premiešame.
16. Tekutý cukor pomaličky premiešame pomocou šľahača so snehom a pridáme vanilkový cukor.
17. Šľaháme, pokiaľ nevznikne pevná masa.
18. S hotovou, ešte vlažnou penou naplníme trubičky za pomoci cukrárskeho vrecka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty