
evkala | Cherry dáma
Výborný makový zákusok bez múky s višňami . Ovocie môžete použiť čerstve, mrazené, alebo kompót.
Cesto: | ||
100 | gramov | kokosová múčka |
100 | gramov | mleté mandle |
150 | gramov | mak |
100 | gramov | kryštálový cukor |
4 | kusy | žĺtok |
8 | kusy | bielok |
Ostatné: | ||
2 | polievkové lyžice | citrónová šťava |
400 | gramov | mrazené višne |
4 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
2 | čajové lyžičky | Zlatý klas |
1 | čajová lyžička | prášková želatína |
Krém: | ||
4 | kusy | žĺtok |
500 | millilitrov | mlieko |
2 | polievkové lyžice | čerešňový likér |
1 | polievková lyžica | citrónová šťava |
1⁄2 | hrnček | kryštálový cukor |
1 | balík | vanilkový puding |
2 | polievkové lyžice | Zlatý klas |
250 | gramov | maslo |
Poleva: | ||
200 | gramov | smotana na šľahanie |
100 | gramov | biela čokoláda |
25 | millilitrov | citrónová šťava |
25 | millilitrov | voda |
1 | polievková lyžica | prášková želatína |
Bielky vyšľaháme do tuhej peny a postupne pridáme cukor. Keď je hmota tuhá a lesklá, pridáme žĺtky - stále jeden po druhom. Potom pridáme mak, kokos, mandle, trošku prášku do pečiva a jemne varechou premiešame.
Cesto navrstvíme do dvoch rovnakých plechov, ktoré sme vystlali papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov cca 20 minút. Upečené cesto necháme vychladnúť. Lepšie trochu menší plech lebo je cesto na klasickom plechu veľmi tenké a potom sa trhá.
Žĺtky, cukor, pudingový prášok a zlatý klas zmiešame, prilejeme 1 šálku mlieka a dôkladne vymiešame hladkú hmotu. Zvyšok mlieka privedieme k varu, pridáme rozmiešanú zmes a uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť.
Maslo vymiešame do peny, pridáme po lyžiciach vychladnutý puding a vyšľaháme hladký krém, pridáme citrónovú šťavu a likér.
Odkôstkované višne dáme do hrnca, pridáme cukor a necháme ho rozpustiť. Pridáme citrónovú šťavu a premiešame. Ja som dala višňový kompót. Vymiešame škrob s dvoma lyžicami vody a pridáme k višniam. Privedieme do varu a odložíme z ohňa.
Želatínu rozpustíme v 2 lyžiciach šťavy, pridáme do horúceho ovocia a dôkladne premiešame. Necháme mierne vychladnúť. Musí to byť taký puding.
Na jeden upečený plát cesta navrstvíme višňovú hmotu, ďalej navrstvíme krém, položíme druhý plát cesta a na vrch rozotrieme polevu z bielej čokolády.
Želatínu rozpustíme vo vode a citrónovej šťavy. Keď želatína napučí, ohrejeme ju na miernom ohni, kým sa nerozpustí. Keď je želatína rozpustená, pridáme ju k čokoláde, ktorú sme roztopili vo vodnom kúpeli spolu so smotanou. Dôkladne premiešame a navrstvíme na zákusok.
Necháme vychladiť v chladničke. Nakrájame na štvorce. Potom rôzne ozdobiť. Dobrú chuť.

evkala
superrrrrr
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
S týmto som vyhrala knižku a je výborný.
https://dobruchut.azet.sk/recept/65208/cherry-dama/
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďalšie recepty
Biele špice
Bejč | Recept na biele špice
Biele špice
Lahodné biele špice, ktoré sú veľkou konkurenciou tým klasickým tmavým.
Karamelový veterník
Bejč | Karamelový veterník
Karamelový veterník
Ďalší z výborných zákuskov z odpaľovaného cesta. Venčeky s výborným pudingovo-vanilkovým krémom, karamelovou šľahačkou a čokoládovou polevou na vrchu.