Točená punčová torta

Popis

Recept s fotopostupom na efektnú punčovú tortičku. Bol to môj prvý pokus o punčový, ešte nie je dokonalý, lebo som odolávala punčovej arome a šetrila rumom, tak či tak bola výborná.

Točená punčová torta - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
50 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod
Celkový čas
1 hod, 50 minút

Ingrediencie

Korpus na točenie
7kusyvajec
7polievkové lyžicekryštálový cukor
7polievkové lyžicepolohrubej múky (moja bola bezlepková)
1⁄2balíkprášku do pečiva
Sirup
500millilitrovkvalitný malinový sirup
100millilitrovrumu
50millilitrovvody
1čajová lyžičkapunčovej arómy, alebo podľa chuti
Okrúhly korpus
5kusyvajec
5polievkové lyžicekryštálový cukor
5polievkové lyžicepolohrubá múka (moja bola bezlepková, môže byť aj špaldová)
Dokončenie
2kusykvalitné malinové džemy, alebo jeden väčší
2kusypunčová poleva

Inštrukcie

Korpus na točenie:

Bielka vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu, krátko prišľaháme žltka a už len zľahka ručne múku zmiešanú s práškom na pečenie. Môžete zafarbiť pár kvapkami potravinárskej ružovej, ja som nefarbila. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote ccca 190°C 15 -18 minút, alebo podľa skúsenosti s o svojou rúrou. Korpus necháme vychladnúť.

Sirup:

Sirup zmiešame s rumom a prevarenou, vychladenou vodou a  punčovou arómou. V prípade potreby pridáme ešte rum a druhú čajovú lyžičku punčovej arómy. 

Točenie:

Vychladeny korpus dôkladne popolievame sirupom, potom  naň rozotrieme cca 3/4 džemu,a si posačí tenšia vrstva ako ta moja. Korpus pozdlžne rozrežeme na 5 častí (ja som dala 4 a bolo to vysoké a malý priemr som mala ..., dopekala som ešte jedne malý korpus) Pri piatich častiach by ste mali mať tortičku nižšiu ako moja ale dostatočného priemeru okolo 22 -24 cm?

Zrolujeme prvý pás, umeistnime ho na tácku a postupne prikladáme ďalšie pásy, tak aby za sebou tesne nasledovali. Stiahneme rafikom a dáme do chladničky. 

Okrúhly korpus:

Ten pečieme podľa toho, na aký priemer sa nám podarilo stočiť pásy korpusu. Ja osm robila z 5 tich vajec priemer cca 22 cm. 

Bielka vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu, krátko prišľaháme žltka a už len zľahka ručne múku . Pečieme v okrúhlej forme vystlanej papierom na pečenie pri teplote ccca 170°C 45-50 minút, alebo podľa skúsenosti s o svojou rúrou. Korpus necháme vychladnúť.

Dokončenie:

Vychladený okrúhly korpus zarovnáme, prerežeme napoly. Vychladenú točenú časť potrieme tenkou vrstvou džemu a prekryjeme plátom, ten som tiež trochu polilala zvyšný sirupom. Prevrátime celú tortu na ruhý podnos, opäť točenú čast potrieme džemom, priložme druhým plátom. Podľa potreby okraje zarovnáme.

Pripravíme polevu podľa návodu na obale a rozotrieme na vrch torty, môžeme vytvoriť stekance. Po stuhnutí ozdobíme podľa fantázie.

Točená punčová torta - recept postup 1
Točená punčová torta - recept postup 2
Točená punčová torta - recept postup 3
Točená punčová torta - recept postup 4
Točená punčová torta - recept postup 5
Točená punčová torta - recept postup 6
Točená punčová torta - recept postup 7
Točená punčová torta - recept postup 8
Točená punčová torta - recept postup 9
Točená punčová torta - recept postup 10

Recepty: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Bez hodnotení
 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.