
Chuť sekaných orechov je úplne iná ako chuť mletých orechov a v kombinácii s krémom je to skutočne maškrta
Cesto: | ||
150 | gramov | polohrubá múka |
125 | gramov | maslo |
1 | čajová lyžička | vanilková aróma |
70 | gramov | nasekané orechy |
Krém: | ||
250 | millilitrov | mascarpone |
2 | polievkové lyžice | práškový cukor |
1 | balík | Créme Olé puding vanilkový |
300 | millilitrov | smotana na šľahanie |
150 | millilitrov | mlieko |
Jablková zmes: | ||
3 | kusy | jablká |
trocha | škorica | |
trocha | voda | |
1 | polievková lyžica | Zlatý klas |
trocha | muškátový orech | |
Na vrch: | ||
200 | millilitrov | smotana na šľahanie |
trocha | orechy |
Cesto:
V ceste nie je cukor, v zákusku vynikne naozaj chuť sekaných orechov, ktorá je úplne iná ako chuť mletých orechov. Ak myslíte že bez cukru to skúsiť nechcete, kľudne odoberte 20 gramov múky a miesto toho dajte práškový cukor.
Múku zmiešame s mäkkým maslom a vanilkovou arómou rukou, bude z toho niečo ako drobivé cesto alebo ako tuhšia mrvenička. Pridáme sekané orechy a zmiešame.
Na dno formy dáme papier na pečenie a hmotu utlačíme na dno formy, po krajoch ju vytiahneme asi pol cm odo dna.
Pečieme na 180 stupňoch niečo medzi 15-20 minút.15 je málo, 20 je moc, keď po 15tich minútach zavonia, vyberte to a necháme úplne vychladnúť.
Krém:
Mascarpone vymiešame s mliekom a Ole a cukrom. Ak používate rastlinnú šľahačku, môžete ju hneď ku tomu dať a spolu vyšľahať. Ak živočíšnu, vyšľaháme si ju zvlášť a potom už len primiešame ku zmesi s mascarpone.
Krém vylejeme na vychladnutý spodok a dáme do chladničky.
Jablková zmes:
Jablká očistíme a nastrúhame, dáme do hrnca, pridáme muškátový orech a škoricu, zajeme asi pol deci vodou a varíme.
V asi deci vody si rozrobíme Zlatý klas, prilejeme k jablkám a varíme aspoň 3 minúty aby prášok nebolo cítiť.
Necháme úplne vychladnúť, sem tam pomiešame a dáme na krém.
Na vrch vyšľaháme smotanu na šľahanie a posypeme sekanými orechmi.
Najlepší je na druhý deň, keď tie orechy zmäknú.
Dobrú chuť.

- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Biele špice
Bejč | Recept na biele špice
Biele špice
Lahodné biele špice, ktoré sú veľkou konkurenciou tým klasickým tmavým.
Karamelový veterník
Bejč | Karamelový veterník
Karamelový veterník
Ďalší z výborných zákuskov z odpaľovaného cesta. Venčeky s výborným pudingovo-vanilkovým krémom, karamelovou šľahačkou a čokoládovou polevou na vrchu.