
Oľga Birošová | Strúhaný jablkový koláč s bielkovou penou
Výborný osviežujúci koláč pre milovníkov jabĺk prekvapí chuťou aj náročných.
Cesto: | ||
4 | hrnčeky | hladká múka - 200ml |
1 | hrnček | práškový cukor |
6 | kusy | žĺtok |
2 | polievkové lyžice | kyslá smotana 16% |
250 | gramov | maslo |
1⁄2 | balík | prášok do pečiva |
Náplň: | ||
7 | kusy | jablká postrúhané |
1⁄2 | kus | citrónová šťava |
1 | hrnček | kryštálový cukor |
1 | čajová lyžička | škorica mletá |
1 | polievková lyžica | Solamyl |
1 | hrsť | strúhanka |
Bielková pena: | ||
6 | kusy | bielok |
1⁄2 | hrnček | kryštálový cukor |
1 | balík | vanilkový cukor |
Pripravíme suroviny na cesto, múku preosejeme nastrúhame studené maslo pridáme zbytok surovín z ktorých vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie odložíme do mrazničky stuhnúť, aby sa nám dobré strúhalo.
Suroviny na jablkovú náplň, jablká očistíme nastrúhame na strúhadle pridáme cukor, škoricu mletú, citrónovú šťavu dusíme asi 10 minút. V troche vody 100 ml rozhabarkujeme škrobový prášok vlejeme do jabĺk varíme do zhustnutia. Náplň necháme vychladnúť.
Cesto rozdelíme na dve časti jednu väčšiu časť a menšiu časť cesta.
Plech 25x30 cm vyložíme papierom nastrúhame väčšiu časť stuhnutého cesta.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov cesto predpečieme 8 minút. Za horúca posypeme strúhankou necháme mierne vychladnúť.
Na predpečené cesto nanesieme jablkovú náplň.
Bielky vyšľaháme so štipkou solí do penista postupne pridáme cukor došľaháme tuhý sneh ktorý rozotrieme na jablkovú náplň, uhladíme. Na vrch nastrúhame menšiu časť cesta.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov pečieme 45-50 minút do zlatista. Po upečení a vychladnutí pokrájame na rezy, kocky podľa seba.
Dobrú chuť.

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová

Oľga Birošová
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty