Iveta Batorkova | Najlepší jablkový zákusok
Zákusok je zložený z dvoch plátov s orechmi, ktoré sú plnené jablkami a šľahačkou. Pri použití bezlepkovej múky je vhodný pri celiakii.
Ingrediencie
| Cesto: | ||
| 8 | kusy | žĺtka |
| 250 | gramov | práškový cukor |
| 250 | gramov | margarín |
| 240 | gramov | polohrubá múka |
| 140 | millilitrov | Vlažného mlieka |
| 2 | čajové lyžičky | prášok do pečiva |
| 8 | kusy | bielkov |
| 280 | gramov | práškový cukor |
| 40 | gramov | Vanilkovy ukor |
| 100 | gramov | nasekané vlašské orechy |
| Plnka: | ||
| 2 | kilogramov | jablká |
| 20 | gramov | vanilkový cukor |
| 20 | gramov | škoricový cukor |
| Kôra z citróna | ||
| 2 | kusy | smotana na šľahanie |
| 2 | kusy | mascarpone |
| 200 | gramov | Salko |
Postup
Oddelíme bielky od žĺtkov. Vyšlaháme margarín s 280 g práškového cukru a po jednom zašľaháme žĺtky. Postupne pridávame múku s práškom do pečiva a mliekom. Na dva plechy dáme papier na pečenie a rozdelíme na ne žĺtkové cesto.
Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme 280 g cukru spolu s vanilkovým cukrom, sneh rozdelíme a rozotrieme na obe žĺtkové cestá. Posypeme orechmi.
Pečieme pri teplote 130 °C cca 1 hodinu do zlatohneda. Ku koncu už pečenia môžeme teplotu zvýšiť na 140 °C.
Jablká postrúhame, pridáme cukor a dusíme kým sa neodparí voda. Ešte horúce dochutíme citrónovou kôrou, vanilkovým a škoricovým cukrom.
Z upečených plátov stiahneme papier. Jeden plát položíme na plech tak, že sneh posypaný orechmi otočíme k plechu. Na plát rozotrieme vychladnuté jablká. Na jablká rozotrieme smotanu vyšľahanú s mascarpone a Salkom. Prikryjeme druhým plátom orechmi navrch.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte

Ďalšie recepty