
sedita321321 | Vianočný makový „bejgli“ závin
“Bejgli“ závin s krásne lesknúcou sa glazúrou s popraskanou textúrou pečiem každé vianočné sviatky. Má trochu odlišnú receptúru ako bežný makovník a jeho príprava si vyžaduje trochu viac času, avšak výsledok stojí zato.
Cesto: | ||
400 | gramov | múka pšeničná hladká |
30 | gramov | cukor práškový |
štipka | soľ | |
150 | millilitrov | mlieko horúce |
15 | gramov | droždie čerstvé |
1 | kus | žĺtok |
150 | gramov | maslo |
Maková náplň: | ||
250 | gramov | mak modrý mletý |
10 | gramov | maslo |
1 | polievková lyžica | slivkový lekvár |
40 | gramov | cukor kryštálový |
štipka | škorica mletá | |
1 | polievková lyžica | šťava citrónová |
mlieko horúce podľa potreby | ||
Na potretie: | ||
1 | kus | vajce |
1 | kus | žĺtok |
V mise premiešame preosiatu múku s cukrom a štipkou soli. Pridáme kvások, žĺtok, maslo a zvyšné mlieko. Vypracujeme bochník cesta, zabalíme do fólie a odložíme na noc do chladničky. Tento čas nie je započítaný do doby na prípravu receptu.
Zomletý mak, maslo, lekvár, škoricu, cukor a citrónovú šťavu vložíme do hrnca, zalejeme horúcim mliekom, vymiešame hustú náplň, ktorú necháme vychladnúť.
Cesto vyberieme z chladničky, na pracovnej doske rozdelíme na 2 bochníky. Každý rozvaľkáme na štvorcový plát o hrúbke cca 3-4 mm. Rozotrieme makovú náplň, zarovnáme valčekom, bočné okraje založíme na náplň a roládu zvinieme.
Závin natrieme rozšľahanou vaječnou zmesou, povrch popicháme špajdľou a odložíme do chladu, kým vajcová glazúra zaschne (min. 30 minút). Postup opakujeme ešte 2 krát. Po treťom natretí závin necháme kysnúť už na teplom mieste, kým povrch začne praskať a vznikne jemné mramorovanie.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 25-30 minút. Upečený závin necháme vychladnúť a pokrájame.
Dobrú chuť!

- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty