
Veľkonočná paska
Tradičný veľkonočný koláč z kysnutého cesta s hrozienkami.
Ingrediencie
550 | gramov | polohrubá múka |
30 | gramov | droždie |
1 | čajová lyžička | sušené droždie |
80 | gramov | kryštálový cukor |
250 | millilitrov | mlieko |
2 | kusy | vajce |
140 | gramov | maslo |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
hrozienka | ||
3 | polievkové lyžice | rum |
Na potretie: | ||
1 | kus | žĺtok |
Postup
Hrozienka namočíme do rumu.
Z teplého mlieka, droždia a trošku cukru si urobíme kvások.
Pridáme rozpustené maslo, hrozienka a ďalšie ingrediencie, všetko spolu vymiesime rukou alebo v robote a nakoniec pridáme hrozienka spolu s rumom. Premiešame dobre a necháme kysnúť.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na tri časti, z každej časti spravíme šúľok na spolu prepletieme tri šúľky a spojíme.
Uložíme do vymastenej tortovej formy a necháme ešte asi 30 minút kysnúť.
Potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme na 190 stupňov asi 40 minút.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Jednoduchý vláčny malinový koláč
Kamila
Jednoduchý vláčny malinový koláč
Fotorecept na božský a hlavne rýchly ovocný koláč s malinami. Ovocie môžete použiť aj iné - višne, čučoriedky, menšie kúsky marhuľ. Nižšie uvádzam aj bezlepkovú verziu.
Domáca orechová torta
LiViera
Domáca orechová torta
Orechový korpus preliaty rumovým sirupom s bohatou vrstvou marhuľového džemu a výborným čokoládovo-orieškovým krémom v božskej domácej orechovej torte.