Tradičný makový koláč v mojej odľahčenej verzii (menej cukru, menej oleja) s výbornými ríbezľami. Ovocie môžete zameniť aj za iné, božský bol aj s marhuľami. Pri tomto recepte je potrebné použiť väčšiu šálku cca 3 dcl.
Ingrediencie
| 4 | kusy | vajce |
| 3⁄4 | hrnček | trstinový cukor |
| 1 | kus | vanilkový cukor |
| 1 | hrnček | mak |
| 2 | hrnčeky | špaldová múka celozrnná |
| 1 | hrnček | mlieko |
| 1⁄2 | hrnček | olej |
| 1 | kus | prášok do pečiva |
| 500 | gramov | ríbezle |
Postup
Ríbezle umyjeme, necháme dobre odkvapkať a zbavíme stopiek
Vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny. Na nižších otáčkach primiešame olej. Múku zmiešame s makom a práškom do pečiva a na nízkych otáčkach prišľaháme k vajíčka striedavo s vlažným mliekom. (šálka by mala byť aspoň trojdecová, ja som zabudla, preto mám korpus nižší ako inokedy. )
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný korpus. Ríbezle môžeme zľahka premiešať s lyžicou múky, nesadnú na dno, a rovnomerne ich rozdelíme na cesto.
Pečieme pri teplote cca 180°C cca 35 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.
tradičnú verziu bez ovocia, môžete potrieť džemom a poliať čokoládovou polevou. Pri ovocí postačí posypať práškovým cukrom.
Aj verzia s marhuľami bola fantastická. ![]()
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte

Ďalšie recepty
Marhuľový zákusok
LiViera
Marhuľový zákusok
Svieži a šťavnatý marhuľový zákusok. Lahodný krém, jemné korpusy a sladké marhule z kompótu. Tento marhuľový rez poteší v každom ročnom období.
Žĺtkové rezy
LiViera | Žĺtkové rezy
Žĺtkové rezy
Žĺtkové rezy, to je orechová klasika, ktorá nikdy nesklame. Veľkej obľube sa tešia hlavne pre svoju lahodnú chuť a jednoduchú prípravu.