
Stará verzia obľúbeného koláčika Deň a noc, s mäkkučkým, nevysušeným, vaľkaným cestom.
600 | gramov | hladká múka |
380 | gramov | maslo |
200 | gramov | práškový cukor |
1 | štipka | soľ |
3 | kusy | vajce |
1 | balík | prášok do pečiva |
1⁄2 | balík | vanilkový cukor |
1⁄2 | čajová lyžička | škorica |
100 | gramov | orechy |
2 | polievkové lyžice | kakao |
1 | polievková lyžica | olej |
1 | polievková lyžica | práškový cukor |
marmeláda |
Z múky, cukru, masla alebo iného tuku, kypriaceho prášku, soli, z dvoch vajec a jedného žĺtka zamiesime cesto. Cesto rozdelíme na dva rovnaké diely.
Do jedného dielu pridáme mleté orechy a škoricu a dobre premiesime.
Do druhého dielu pridáme kakao, olej, vanilkový cukor a lyžicu cukru, dobre premiesime.
Plech vymastíme a vysypeme múkou.
Hnedé, kakaové cesto vyvaľkáme, ide to jednoducho, cesto sa netrhá, je ako plastelína. Potom dáme cesto na plech. Ja vždy cestá vaľkám na papieri na pečenie, potom sa ľahko prenášajú na plech. Potrieme jemne marmeládou, najlepšia je nejaká kyselkavá.
Orechové cesto vyvaľkáme a preložíme na marmeládu.
Vrch potrieme rozšľahaným bielkom čo nám ostalo. Ak chceme dať na koláč čokoládovú polevu, nepotierame vrch bielkom.
Pečieme na 180 stupňov 25-30 minút, podľa rúry.
Upečený koláčik posypeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Slané zemiakové slimáky so syrom
gabikasel
Slané zemiakové slimáky so syrom
Slané pečivo je vhodné na každú príležitosť alebo len tak k vinku, dá sa spravit aj v bezlepkovej verzii, a najnovsie bezlaktozove 🙂, takže vhodné pre všetkých, a najlepšie je že z tohoto cesta viete urobit 2 veci, pagáče aj slimaky .
Orechové fúkané rožky
LiViera | Orechové fúkané rožky
Orechové fúkané rožky
Ľahučké orechové fúkané rožky s dutým vnútrom, upečené do chrumkava a poliate čokoládou. Ideálne na Vianoce či Veľkú noc.