
jarka12 | Kváskový chlieb
Pečieme si kváskový chlieb už asi 2 roky. Štýlom pokus - omyl. Momentálne sa mi veľmi osvedčil tento recept. Dnes sa mi zadaril takýto krásny chlebík. Nie je to úplne vianočné pečenie, ale aj chlieb treba na Vianoce.
120 | gramov | ražná múka |
120 | gramov | voda |
1 | polievková lyžica | kvások |
380 | gramov | špaldová múka |
Múku, vlažnú vodu, kvások zmiešame, prikryjeme a necháme pri izbovej teplote 9 - 12 hodín /chystám si to večer/.
Ráno odoberiem 2 pol. lyžice /odložím do chladničky v uzavretej fľaši na druhý raz/. Do zvyšku pridám 380 g špaldovej múky, 180 g teplej vody, 1 - 2 čaj. lyžičky soli.
Môžeme pridať rascu, sezam, ľan. semienka... Zamiesime a necháme prikryté 3 hodiny odpočívať - každú hodinu premiesime.
Po troch hodinách preložíme do ošatky vysypanej múkou, prikryjeme a necháme 1,5 - 3 hodiny kysnúť.
Potom vyklopíme na papier na pečenie a dáme na horúci plech do rúry vyhriatej na 240 °C. Pečieme 10 minút, potom stiahneme teplotu na 180 °C a pečieme cca 20 minút.

jarka12
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Medové rezy
Bejč | Medové rezy
Medové rezy
Recept na vynikajúce tradičné medové rezy so slivkovým lekvárom v strede
Orechové laskonky
Bejč | Orechové laskonky
Orechové laskonky
Vynikajúce orechové laskonky s lahodným pudingovo-maslovým krémom