
Kamila | Gaštanové jazýčky
Výborný nepečený koláčik z gaštanového pyré. Vo verzii bez šľahačky sa hodí aj na vianočné (ne)pečenie
2 | balíky | gaštanové pyré |
100 | gramov | mleté piškóty |
100 | gramov | mleté orechy |
100 | gramov | maslo |
1 | balík | vanilkový cukor |
2 | polievkové lyžice | hrozienka |
2 | polievkové lyžice | rum |
2 | polievkové lyžice | cukor práškový |
Poleva: | ||
200 | gramov | horká čokoláda |
50 | gramov | Cera |
Smotanová náplň: | ||
250 | millilitrov | smotana na šľahanie 33% |
1 | polievková lyžica | práškový cukor |
Hrozienka (nepovinné) namočíme aspoň na pol hodiny do vody, prípadne do rumu.
Zomelieme piškóty, orechy, môžete použiť aj mandle. Varechou alebo rukou ich zmiešame ich s gaštanovým pyré a zmäknutým maslom. Ak máte mrazené gaštanové pyré, treba ho pred použitím nechať rozmraziť. Cukor pridávame podľa toho, či máme gaštanové pyré sladené, alebo nie. Nakoniec pridáme hrozienka, alebo len rum.
Gaštanovú hmotu dáme na potravinársku fóliu, vytvarujeme z nej valček a zabalené dáme na pár hodín stuhnúť do chladničky.
Stuhnutú hmotu nakrájame na rovnakú hrúbku a dotvarujeme na ovály.
Nad parou roztopíme čokoládu s Cerou. Oválky môžeme polievať čokoládou na mriežke, alebo si ich položíme na vidličku a prelievame ich čokoládou pomocou lyžice nad miskou s čokoládou. Preložíme na papier na pečenie a necháme čokoládu stuhnúť.
Pred podávaním vyšľaháme do tuha šľahačku s trochou cukru. Ak ich nejdeme zjesť hneď, môžeme šľahačku vyšľahať s mascarpone v pomere 1:1, krém bude tuhší, stabilnejší. Gaštanové jazýčky ozdobíme pomocou zdobiaceho vrecka s vhodným nadstavcom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty