
Trvanlivé voňavé pečivo s netradičnou plnkou.
Cesto: | ||
600 | gramov | hladká múka |
400 | gramov | maslo |
200 | gramov | práškový cukor |
4 | kusy | žĺtok |
1 | kus | vanilkový cukor |
citrónová kôra | ||
Plnka: | ||
150 | gramov | hrozienka |
150 | gramov | sušené brusnice |
100 | gramov | kandizovaná pomarančová kôra |
sušené ovocie | ||
2 | kusy | jablká |
125 | gramov | maslo |
2 | decilitre | rum |
1 | čajová lyžička | škorica |
trocha | perníkové korenie |
Najskôr si pripravíme plnku. Do hrnca dáme všetky suroviny (jablká postrúhame, väčšie kúsky sušeného ovocia pokrájame) a dusíme na na najnižšej teplote, akú sporák dá, asi 25 min prikryté za občasného premiešania . Na konci, keď sa rum odparí, treba dať väčší pozor, aby plnka neprihorela. Necháme vychladnúť. Ja si obvykle robím plnku deň vopred.
Potom zamiesime cesto zo všetkých surovín na to určených, dáme do chladu odpočinúť na pár hodín. Z rozvaľkaného cesta vykrojíme rovnaký počet koliesok a hviezdičiek. Kolieska vložíme do formičky na košíčky, na to dáme za lyžičku plnky, priklopíme hviezdičkou a dobre popritláčame k okrajom koliesok. Potrieme vajíčkom a upečieme. Cesto je dosť mastné, keď je dobre upečené a vychladnuté, dá sa vyklopiť aj bez vymastenia formičky. (Kto si neverí, môže použiť spray).
Košíčky vydržia dlho aj bez chladničky, ale u nás sa po nich vždy len zapráši, takže neviem presne, koľko týždňov by ostali konzumovateľné.
Tento recept doniesla dcéra zo študijného pobytu v Anglicku, preto ho u nás voláme "anglické košíčky", Angličania tomu hovoria mincemeat pies.
Mňam.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak nezabudla si, ďakujem vyskúšam, maj sa krásne ☺
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Som rada, že koláčiky, ktoré pokladám za "rodinné striebro", chutili.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
luhli, košíčky boli báječné, tá chuť a vôňa... bolo úžasné, ako si hneď zareagovala, že nám dáš recept...."rodinné striebro" keď nám tak chutia...a nesklamala si, nie každá to dokáže
stretko bolo fajn, len ja som ho musela nečakane opustiť...ešte raz ďakujeme
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem, moja, za milé slová! Čo sa týka poskytnutia toho receptu: cítim sa vďačná a zaviazaná mnohým zienkam (aj mužom) z tohto portálu, ktorí sa nezištne delia so svojimi skúsenosťami a od ktorých som sa naučila veľa z toho, čo viem o pečení a zdobení toriet, takže tento recept je len malá splátka...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ochutnal som, boli super