Popis
Trvanlivé voňavé pečivo s netradičnou plnkou.

Zhrnutie
Výnos | |
---|---|
Čas prípravy | |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas |
Ingrediencie
600 | gramov | hl. múka (cesto) |
400 | gramov | Maslo alebo margarín (cesto) |
200 | gramov | práškový cukor (cesto) |
4 | kusy | žltka (cesto) |
1 | kus | vanilkový cukor (cesto) |
citr.kôra (cesto) | ||
150 | gramov | hrozienka (plnka) |
150 | gramov | sušené brusnice (plnka) |
100 | gramov | kandizovanej pomarancovej kory(mozeme pouzit aj cerstvu) (plnka) |
akékoľvek sušené ovocie (plnka) | ||
2 | kusy | jablka (plnka) |
125 | gramov | maslo (plnka) |
2 | decilitre | rum (plnka) |
1 | čajová lyžička | škorica (plnka) |
perníkové korenie - badián, klinčeky, aníz, karmadon (plnka) |
Inštrukcie
Najskôr si pripravíme plnku. Do hrnca dáme všetky suroviny (jablká postrúhame, väčšie kúsky sušeného ovocia pokrájame) a dusíme na na najnižšej teplote, akú sporák dá, asi 25 min prikryté za občasného premiešania . Na konci, keď sa rum odparí, treba dať väčší pozor, aby plnka neprihorela. Necháme vychladnúť. Ja si obvykle robím plnku deň vopred.
Potom zamiesime cesto zo všetkých surovín na to určených, dáme do chladu odpočinúť na pár hodín. Z rozvaľkaného cesta vykrojíme rovnaký počet koliesok a hviezdičiek. Kolieska vložíme do formičky na košíčky, na to dáme za lyžičku plnky, priklopíme hviezdičkou a dobre popritláčame k okrajom koliesok. Potrieme vajíčkom a upečieme. Cesto je dosť mastné, keď je dobre upečené a vychladnuté, dá sa vyklopiť aj bez vymastenia formičky. (Kto si neverí, môže použiť spray).
Košíčky vydržia dlho aj bez chladničky, ale u nás sa po nich vždy len zapráši, takže neviem presne, koľko týždňov by ostali konzumovateľné.
Tento recept doniesla dcéra zo študijného pobytu v Anglicku, preto ho u nás voláme "anglické košíčky", Angličania tomu hovoria mincemeat pies.
Recepty:
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
- prečítané 5539x
Komentáre
ochutnal som, boli super
Mňam.
Tak nezabudla si, ďakujem vyskúšam, maj sa krásne ☺
Som rada, že koláčiky, ktoré pokladám za "rodinné striebro", chutili.
luhli, košíčky boli báječné,







tá chuť a vôňa... bolo úžasné, ako si hneď zareagovala, že nám dáš recept...."rodinné striebro" keď nám tak chutia...a nesklamala si, nie každá to dokáže







stretko bolo fajn, len ja som ho musela nečakane opustiť...ešte raz ďakujeme





Ďakujem, moja, za milé slová! Čo sa týka poskytnutia toho receptu: cítim sa vďačná a zaviazaná mnohým zienkam (aj mužom) z tohto portálu, ktorí sa nezištne delia so svojimi skúsenosťami a od ktorých som sa naučila veľa z toho, čo viem o pečení a zdobení toriet, takže tento recept je len malá splátka...