Recept Rigo Jancsi
Pozrite si aj
Adelocka nasla som toto:
Suroviny:
Cesto:
7 vajec,
250 g práškového cukru,
120 g polohrubej múky,
70 g preosiateho kakaa,
50 g pomletých lúpaných arašidov,
1 vanilkový cukor,
štipka soli
Plnka:
750 ml sladkej smotany na šľahanie,
150 g práškového cukru,
150 g preosiateho kakaa
Poleva:
150 g kvalitnej 70%-nej čokolády,
100 g masla
Postup
Vajcia rozdelíme na žltky a bielky. Ku žltkom pridáme cukor a elektrickým šľahačom šľaháme asi 15 minút, kým je masa takmer biela a steká zo šľahača v prúžkoch späť do nádoby. Pridáme preosiatu múku s kakaom a vanilkový cukor a zapracujeme do žltkovej masy. K bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme ich do tuha. Bielky opatrne vmiešame do cesta a postupne vmiešame aj pomleté arašidy. Rozovieraciu tortovú formu vymažeme maslom a vysypeme múkou. Nalejeme do formy cesto. Niekoľkokrát klepneme tortovou formou o pracovnú dosku a kedže cesto má takmer tekutú konzistenciu, rozleje sa vo forme rovnomerne. Vložíme tortu do trúby predohriatej na 180 stupňov a pečieme 30 minút. Pichnutím kovovej ihlice do cesta zistíme, či je torta upečená a vyberieme ju. Rozovrieme sponu na forme a ak sú suché aj boky torty, je správne upečená. Zosunieme ju na podnos a necháme vychladnúť. V mise vyšľaháme šľahačku s cukrom do tuha a vmiešame preosiate kakao. Prikryjeme potravinovou foliou a vložíme do chladničky. Ostrým nožom prekrojíme korpus vodorovne na polovicu. Spodok korpusu natrieme šľahačkou a špachtľou plnku rovnomerne uhladíme. Prikryjeme vrchným dielom a vložíme do chladničky. Do misy nalámeme čokoládu, pridáme maslo a za stáleho miešania necháme nad parou rozpustiť. Po rozpustení čokolády polevu ešte ručným šľahačom poriadne prešľaháme. Po jej čiastočnom vychladnutí natrieme povrch a boky torty 1. vrstvou polevy a dáme stuhnúť do chladničky. Tento postup vrstvenia opakujeme do spotrebovania polevy až vytvoríme na torte pevnejšiu vrstvu čokolády. Napokon ostrým nožom namočeným do horúcej vody nakrájame tortu na väčšie kocky. Táto torta je dosť náročná na prípravu, ale konečný výsledok je fantastický a stojí za vynaloženú námahu.
Poznámka
Zdroj: recept mám od cukrára z reštaurácie Gundel v Budapešti. Rigo Jancsi bol preslávený a pekný mladý cigánsky primáš v Budapešti. Zaľúbila sa do neho vydatá kontesa. Opustila manžela a svoje deti. Ušla s cigánskym primášom do Paríža, kde ju opustil k vôli inej žene on. Tento škandál prebehol celým svetom v 30.-tych rokoch minulého storočia. Ajhľa, a cukrári sa chopili tejto smutnej romance a zvečnili osudový príbeh lásky v tejto sladkej torte, ktorá je "čierna" ako cigánsky primáš.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Veľmi pekne ďakujem
Byva to aj hnede s bielým, čo asi može byt to biele? Je to veľmi chutné a lahodné.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adeločka, to biele je sneh šľahaný nad parou
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
recept na Rigó jancsi:250g pr.cukru,140g masla vymiešame ,pridáme6 žĺtkov,2 pl.lyžice kakaa,250g hl.múky,1/2 lyžice sódybikarbóny a toľko mlieka aby sa to dalo vymiešať,nakoniec pridáme sneh z bielkov a upečieme.Cesto potrieme marhuľovým džemom a na to dáme krém:6 bielkov,400g pr.cukru šľaháme nad parou do tuha(asi 20min.),natrieme na cesto a polejeme čoko polevou:150gpr.cukru,5 PL.silnej zalievanej kávy,5pl.kakaa,150g masla,povaríme a keď je už len vlažné nalejeme na vrch.Tento zákusok zbožňujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
krasny pribeh este som ho nikdy nepocula.. a kolacik isto vyskusam..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
To som nasla na internete ako pisem, ja som nikdy taky zakusok nevidela a nazov ani nepocula
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no, a mám po probléme čo k nedeľnej kávičke
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
zaujimave..... davam do poradovnika na vyskusanie....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
VYSKUŠANÉÉÉ ...hodnotenie : 1 plus
super, pre štvorčlennu rodinu na pol dňa :)))
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahojte šikulky, nepoznáte náhodov zákusok Rigo Jancsi? Hladam recept.Budem veľmi vďačná ak poradíte.Dik.