nenájde sa dobrá duša čo vie poradiť akú veľkosť formy ?
Pozrite si aj
Andika, som iba úplná začiatočníčka, pečiem asi len rok a pár týždňov, a k tomu som vyštudovaná úplne mimo odbor (manažment) , ale ja som si to v poslednom čase začala presne značiť, aby som mala prehľad o tom, akú veľkú tortu spraviť, čo koľko váži.
Najprv však, čo sa týka počtu ľudí... z mojej skúsenosti: upozorňujem babenky pri objednávaní na to, aby počítali na dospelú osobu cca 200-250g torty, čiže napr. 200g x 10 ľudí = 2kg sa rovno "exne".... ak sa však ráta s tým, že sa má čosi zabaliť aj domov, tak si predstav, že opäť by každý z nich dostal rovnakú porciu domov a teda to je ďalších 2kg.... tak to teda rátam ja....čiže ak sa domov nič nebalí, úplne postačí 2-2,5kg torta....moje lienky vážili 2,75kg a 3kg a piekla som ich v okrúhlych formách o priemere 23cm a 12cm (obe mám u seba v obrázkoch) a obe mali v sebe banány (čo tiež pridá na konečnej váhe), tiež záleží, aký krém použiješ (ťažký/ľahší)... a boli zo 7 vajec.
A teraz ku korpusom (stále robím nadstavovaný piškót, mám ho stiahnutý z tejto web-stránky):
1) 15 vajec = cca 2 kg korpus (1988g)
2) 7 vajec = cca 920g, 938g až 956g korpus
3) pri bezlepkovej torte mi z 12 vajec vyšiel 1133g korpus (to je tá červená narodeninová torta pre triednu profesorku)
4)treba rátať aj s odrezkami-zarovnávaním povrchu, čiže ide niečo dole z pôvodnej prvotnej váhy korpusu
....potom to mám ešte detailnejšie rozpočítané, koľko gramov plnky, ks banánov, smotany a pod., aby som nemala doma žiadne zvyšky, ktoré by sme museli zlikvidovať my
Každopádne (a teraz sa mi asi budete smiať
) vážim si korpus po upečení, potom po prípadnom zarovnaní, naplnený plnkou, potretý po vrchu, potiahnutý prvý poťahom, ozdobený úplne.....tak mám potom presné gramáže, čoho som koľko použila, pekne si to nahádžem do selenkinej tabulečky na výpočet nákladov ....a viem presne, koľko som použila PDT, WI na ozdoby a ostatné ingrediencie...
Takže to u mňa vyzerá asi takto (poslednú tortu tu o chvíľu pridám, len musím zmenšiť obrázok)
Napr.: Torta na 50-tku pre zdravotnú sestru (zadok v rifliach s injekčnou striekačkou a tampónom)
- 7 vajec (956g korpus)
- torta naplnená s punčovinou bez vrchného krému (2138g)
- torta potretá po vrchu s krémom (2382g)
- torta s telovým poťahom PDT (2968g)
- t. v rifliach bez injekcie (3298g)
- injekcia + tampón z WI (31g)
= váha torty: 3329g z toho poťah PDT bol 916g a ozdoby z WI 31g
.....v selenkinej tabuľke mám nahodené použité ingrediencie a ich ceny, ponahadzujem si tam moje údaje, čoho som koľko použila a viem presne, aká som šikovnica
...a pre tie, čo som im s tým prevažovaním na smiech
odkazujem, že mne to tak úúúúplne vyhovuje, že mám maximálne presný pojem o tom, čoho som koľko použila a následnej kalkulácie N/Z
takže nič meniť nebudem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Obdivujem ťa, takéhoto človeka by som pri sebe potrebovala. Máš fakt môj obdiv, pretože ja som v tomto neporiadna.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Uau, klobuk dolu :)) Manazerka sa nezaprie
ALe presne tak, ja som tiez kazdu tortu vazila, aj iba korpus, naplneny, potiahnuty, lebo potom si clovek vie spravit prehlad, ale veru do takejto dokonalosti som nedosla
klobuk dolu
No mozem sa opytat, co je to ta selenkina tabulka?
DIk za info
L
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Lucretia
selenkina tabuľka sa to volá preto, lebo ona ju sem švacla
.... je to jednouchý, ale zato precízne vypracovaný výpočet nákladov na pečenie v Exceli.
Každá z nás sa ho chystala spraviť, no zjavne sme ostali iba pri chcení, a Selenka to ale aj spravila
šikovnica je to - darmo
Nie každej babenke sa to podarilo stiahnuť a tie, ktoré s tým mali problém, selenka navigovala ďalej...jednoducho vééééľmi milá osôbka je to
tak tu je link na jej tabuľku:
http://www.tortyodmamy.sk/selenkina-tabulka-na-vypocet-nakladov-na-pece…
http://www.tortyodmamy.sk/ako-na-selenkinu-tabulku
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Stelka,to je suprove
urcite si pomohla mnohym zenickam,dakujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
moja, to vobec nie je na smiech. mozno nevazim uplne vsetko ako ty, ale tiez si kontrolujem priebezny stav, po naplneni, po potiahnuti...je to podla mna normalne, ze chces vediet aku mas coho spotrebu. mas to premakane, si sikovnica
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dobry napad-si naozaj šikovnica od teraz to budem robiť aj ja tak a nemusim rozmyšľať pri ´dalšich tortach ďakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Adika, skús napísať Mirke (1mimulilinka) - ona sem hodila fotopostup na lienku a bude vedieť v akých miskách to piekla a tiež váhu....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Babenky, ďakujem vám za podpou, veľmi si to vážim pravdu povediac, ráno, keď som to písala, mala som na mále zrušiť môj príspevok, lebo ten trapas: "čo tá toľko prevažuje, značí....", ale ak si myslíte, že vám toto pomôže...
....a ešte jedna pikoška, čo som nenapísala, aby ste si už fakt o mne nemysleli, že mi drbe , tak na plnenie najnovšie používam práškové plnky balené po 1kg (čoko, jogurt, jahoda, malina, hruška, .. je aj citron, tiramisu a neutro) a tiež som si zaznačila, že na 3kg tortu mi stačí dať 100g prášku (napr. 50g čoko a 50g jogurt)k tomu dve šľahačkové smotany a torta je naplnená.
1kg balenie čokoládovej plnky stojí 5,70€, čiže napr. celé 1kg balenie, pri mojom výpočte spotreby mi vystačí na 10 tort.
Čo sa týka nákladov, tak som si ich týmto plnením výrazne znížila, pretože to vychádza napr. pri 3kg torte:
1) 50g čoko = 0,285€ + šľahačka 0,74€
2) 50g jogurtová plnka = 0,29€ + šľahačka 0,74€ (1kg jogurt.prášku stojí 5,80€)
3) náklady za plnku v torte sú: 2,055€
....no vidíte...zas som sa rozpísala (a tom som nenapísala o džeme, banánoch a karamelovej plnke, ktorú sama pripravujem)....ja už asi fakt idem do veľkých detailov, sorry
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
neboj nie si v tom sama. A ja sa teším, že nie som tiež sama. Ty si sa to odvážila aj napísať. Aj keď si myslím, že my...trochu ekońomicky trafené, to máme v krvi. Ja mám tiež skončenú ekonomiku a pečiem zo záľuby. Síce už nevážim až tak presne ako ty. Ale tiež si píšem všetky výdavky a rozpočítavam tak nejak podobne. Píšem všetky náklady a výdaje. Po každej torte viem, koľko ma vyšla.
To s tou plnkou ma tiež zaujíma. Minule mi kamarátka doniesla koláče. A presne som si mysleli, že je tam akýsi iný krém, chutil ako šľahačkový, ale tváril sa ako maslový... nevedela som ho identifikovať. Teraz si už myslím, že to mohlo byť také niečo. Budem rada, ak poradíš. Zatiaľ používam len Lilly (jogurt a jahoda). A kde ich prosím ťa kupuješ?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Maťka, výraz že "trafené" vystihuje asi všetko myslím si,že keď odpoviem tebe, odpoviem všetkým babenkám
... kupujem LILLY od pána Budzáka (inak naňho nedopustím-cez týždeň nahlásim, v sobotu mám doma)začala som tými najlacnejšími (čoko a jogurt), keďže ja nemusím maslové plnky a už vôbec nie margarín, tak som vyskúšala tieto, no a každý, kto chutnal, už inú nechce....necítim tam žiadnu umelinu, je fajn tuhá (dokonca sa mi stalo, že som večer spravila a sa mi nechcelo plniť, že až ráno...a ráno som to nevedela na korpus natrieť, lebo plnka bola tak pevná), ale samozrejme, že som ju nakoniec dostala na korpus ...LILLY pripravujem všetky druhy rovnako, nebabrem sa so šľahaním zvlášť a všetko vyšlo, nemalo chybu - dokonca raz som nemala doma klasickú šľahačku, iba rastlinnú (tá je však omnoho drahšia)a skúsila som ten krém, a zas bol chuťovo dokonalejší, jemnejší, taký šľahačkovitejší a pritom tuhý.
A inak, začínala som s krémom od Dr.Oetker (vanilkový a čokoládový) možno práve tie boli v tej tvojej torte, pretože majú dalo by sa povedať rovnakú príchuť, len Dr.Oetker je drahší aaalebo to bola LILLY s rastlinnou šľahačkou.
Ak by to niektorú zaujímalo, tak vám napíšem aj cenník.
p.Budzák 0905 252 815 alebo branislav.budzak@minet.sk, inak on je z Humenného.
Plnky LILLY, balenie 1kg sáčok.
neutro - 4,60€
čokoláda - 5,70€
jahoda - 8,60€
malina - 8,71€
citron - 5,56€
jogurt - 5,80€
tiramisu - 6,20€
hruška - 8,00€
Po mojich "ťažkých prepočtoch"
sa viete zariadiť, na koľko tort vám ešte plnka vydrží a myslím si, že cena je vééééľmi prijateľná a hlavne, že sú spokojné obe strany
Tak dúfam Maťka, že nie si sklamaná, že si čakala niečo iné
a ostatným babenkám ...ak som vám s týmto pomohla, tak ma to veľmi teší, ak nie, tak aj tak, lebo dnes mám zjavne vykecávaciu náladu a mala by som ísť piecť
...ozaj, ak máte niekto kontakt na lepších a lacnejších plnkárov, tak sem s ním, už som dlho nič neprepočítavala
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Chcem sa spytať, či pan Budzak ma aj nejaky katalog vyrobkov, ktore predava... Keďže www stranku nema...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Stefanie, pán Budzák nemá katalóg dal mi zopár A4 letákov, na jednom z nich boli tie LILLY plnky...skúsim nájsť aj tie ostatné, odskenujem a dám to sem....predáva ešte PDT po 18€/5kg a PDT špeciál tiež po 18€/5kg ....rozvoz robí zdarma, priamo pred blok, takže žiadne poštovné
Inak kúpila som si od neho aj PDT špeciál, hmota je taká tvrdšia, dobre sa mi z nej robia postavičky, kvety a v lete to budem miešať s klasickou PDT, pretože tá zvykne tiecť, prípadne vo veľkých horúčavách budem poťahovať iba PDT špeciál.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A mozem sa opytat, ake su to tie praskove plnky? Kde to predavaju?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak toto, Stelka, je super. Nerobila som ešte plnky z prášku. nemám s tým žiadnu skúsenosť.
Ako chutia??? A kde si kúpuješ práškové plnky?? Ďakujem všetkým prajem pekný deň
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Vdaka za taky podrobny výpis a chcem sa spytať aku konzistenciu ma ta plnka nevitlača sa ti ked na to položiš dalši plat?A kde kupuješ tu praškovu plnku?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
dobrá rada
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Tak taketo uctovnictvo pre mna robi moja dcera.Je to poklad
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
čokoládka, ty si už postúpila...ako sa hovorí:"Máš na to lidi".......
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nataly raz aj ja budem mať na to lidi
keď budem veľkáááá cukrárka ako čokoládka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no vidím , svojou otázkou som spustila aj celkom inú diskusiu , teším sa ,že som tým zároveň aj ja pomohla iným a pre Stelku 33
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Andika vidíš???
začala som písať o niečom, čo by ti možno mohlo pomôcť, a skončila som pri inom
, čo neviem, či niekomu pomohlo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievčence idem piecť 3D včielku --niečo na spôsob lienok ,ktorých som tu zopár našla dve polgule -telo , hlava -ležiaca na podložke , má stačiť pre 10 ľudí , potrbovala by som poradiť aké veľké majú byť korpusy ? Mám nerezové misky asi 17 cm priemer , jednu hlbšiu , druhú trocha plytšiu . Má byť ovocná , bude to stačiť pre tých 10 ľudí ? dakujem