reklama

nenájde sa dobrá duša čo vie poradiť akú veľkosť formy ?

andika , 16. 03. 2011 - 23:20

reklama

Dievčence idem piecť 3D včielku --niečo na spôsob lienok ,ktorých som tu zopár našla dve polgule -telo , hlava -ležiaca na podložke , má stačiť pre 10 ľudí , potrbovala by som poradiť aké veľké majú byť korpusy ? Mám nerezové misky asi 17 cm priemer , jednu hlbšiu , druhú trocha plytšiu . Má byť ovocná , bude to stačiť pre tých 10 ľudí ? dakujem

Pozrite si aj


reklama


reklama

Andika, som iba úplná začiatočníčka, pečiem asi len rok a pár týždňov, a k tomu som vyštudovaná úplne mimo odbor (manažment) Hambím sa, ale ja som si to v poslednom čase začala presne značiť, aby som mala prehľad o tom, akú veľkú tortu spraviť, čo koľko váži. Mrkám

Najprv však, čo sa týka počtu ľudí... z mojej skúsenosti: upozorňujem babenky pri objednávaní na to, aby počítali na dospelú osobu cca 200-250g torty, čiže napr. 200g x 10 ľudí = 2kg sa rovno "exne".... ak sa však ráta s tým, že sa má čosi zabaliť aj domov, tak si predstav, že opäť by každý z nich dostal rovnakú porciu domov a teda to je ďalších 2kg.... tak to teda rátam ja....čiže ak sa domov nič nebalí, úplne postačí 2-2,5kg torta....moje lienky vážili 2,75kg a 3kg a piekla som ich v okrúhlych formách o priemere 23cm a 12cm (obe mám u seba v obrázkoch) a obe mali v sebe banány (čo tiež pridá na konečnej váhe), tiež záleží, aký krém použiješ (ťažký/ľahší)... a boli zo 7 vajec.

A teraz ku korpusom (stále robím nadstavovaný piškót, mám ho stiahnutý z tejto web-stránky):
1) 15 vajec = cca 2 kg korpus (1988g)
2) 7 vajec = cca 920g, 938g až 956g korpus
3) pri bezlepkovej torte mi z 12 vajec vyšiel 1133g korpus (to je tá červená narodeninová torta pre triednu profesorku)
4)treba rátať aj s odrezkami-zarovnávaním povrchu, čiže ide niečo dole z pôvodnej prvotnej váhy korpusu

....potom to mám ešte detailnejšie rozpočítané, koľko gramov plnky, ks banánov, smotany a pod., aby som nemala doma žiadne zvyšky, ktoré by sme museli zlikvidovať my Chichocem sa

Každopádne (a teraz sa mi asi budete smiať Hambím sa Hambím sa Hambím sa ) vážim si korpus po upečení, potom po prípadnom zarovnaní, naplnený plnkou, potretý po vrchu, potiahnutý prvý poťahom, ozdobený úplne.....tak mám potom presné gramáže, čoho som koľko použila, pekne si to nahádžem do selenkinej tabulečky na výpočet nákladov ....a viem presne, koľko som použila PDT, WI na ozdoby a ostatné ingrediencie...

Takže to u mňa vyzerá asi takto (poslednú tortu tu o chvíľu pridám, len musím zmenšiť obrázok)
Napr.: Torta na 50-tku pre zdravotnú sestru (zadok v rifliach s injekčnou striekačkou a tampónom)
- 7 vajec (956g korpus)
- torta naplnená s punčovinou bez vrchného krému (2138g)
- torta potretá po vrchu s krémom (2382g)
- torta s telovým poťahom PDT (2968g)
- t. v rifliach bez injekcie (3298g)
- injekcia + tampón z WI (31g)
= váha torty: 3329g z toho poťah PDT bol 916g a ozdoby z WI 31g

.....v selenkinej tabuľke mám nahodené použité ingrediencie a ich ceny, ponahadzujem si tam moje údaje, čoho som koľko použila a viem presne, aká som šikovnica Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe

...a pre tie, čo som im s tým prevažovaním na smiech Vyplazený jazyk Vyplazený jazyk odkazujem, že mne to tak úúúúplne vyhovuje, že mám maximálne presný pojem o tom, čoho som koľko použila a následnej kalkulácie N/Z Mrkám Mrkám Mrkám Mrkám takže nič meniť nebudem Vyplazený jazyk

alager, Št, 17. 03. 2011 - 07:17

Obdivujem ťa, takéhoto človeka by som pri sebe potrebovala. Máš fakt môj obdiv, pretože ja som v tomto neporiadna. Tlieskam Tlieskam Tlieskam

Uau, klobuk dolu :)) Manazerka sa nezaprie Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam
ALe presne tak, ja som tiez kazdu tortu vazila, aj iba korpus, naplneny, potiahnuty, lebo potom si clovek vie spravit prehlad, ale veru do takejto dokonalosti som nedosla Áno Áno klobuk dolu
No mozem sa opytat, co je to ta selenkina tabulka?
DIk za info
L

Lucretia Úsmev Úsmev Úsmev selenkina tabuľka sa to volá preto, lebo ona ju sem švacla Áno Áno Áno .... je to jednouchý, ale zato precízne vypracovaný výpočet nákladov na pečenie v Exceli.
Každá z nás sa ho chystala spraviť, no zjavne sme ostali iba pri chcení, a Selenka to ale aj spravila Chichocem sa Chichocem sa šikovnica je to - darmo Áno Áno Áno Zlomené srdce
Nie každej babenke sa to podarilo stiahnuť a tie, ktoré s tým mali problém, selenka navigovala ďalej...jednoducho vééééľmi milá osôbka je to Bozkávam Hambím sa
tak tu je link na jej tabuľku:

http://www.tortyodmamy.sk/selenkina-tabulka-na-vypocet-nakladov-na-pece…
http://www.tortyodmamy.sk/ako-na-selenkinu-tabulku

sona7, Št, 17. 03. 2011 - 07:07

Stelka,to je suprove Mrkám Mrkám Mrkám urcite si pomohla mnohym zenickam,dakujem. Zlomené srdce Zlomené srdce Zlomené srdce

kika777, Št, 17. 03. 2011 - 07:22

moja, to vobec nie je na smiech. mozno nevazim uplne vsetko ako ty, ale tiez si kontrolujem priebezny stav, po naplneni, po potiahnuti...je to podla mna normalne, ze chces vediet aku mas coho spotrebu. mas to premakane, si sikovnica

dobry napad-si naozaj šikovnica od teraz to budem robiť aj ja tak a nemusim rozmyšľať pri ´dalšich tortach ďakujem Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Áno Áno Áno Áno Áno

jajce (bez overenia), Št, 17. 03. 2011 - 09:56

Adika, skús napísať Mirke (1mimulilinka) - ona sem hodila fotopostup na lienku a bude vedieť v akých miskách to piekla a tiež váhu....

Babenky, ďakujem vám za podpou, veľmi si to vážim Bozkávam pravdu povediac, ráno, keď som to písala, mala som na mále zrušiť môj príspevok, lebo ten trapas: "čo tá toľko prevažuje, značí....", ale ak si myslíte, že vám toto pomôže... Mrkám

....a ešte jedna pikoška, čo som nenapísala, aby ste si už fakt o mne nemysleli, že mi drbe Hambím sa , tak na plnenie najnovšie používam práškové plnky balené po 1kg (čoko, jogurt, jahoda, malina, hruška, .. je aj citron, tiramisu a neutro) a tiež som si zaznačila, že na 3kg tortu mi stačí dať 100g prášku (napr. 50g čoko a 50g jogurt)k tomu dve šľahačkové smotany a torta je naplnená.
1kg balenie čokoládovej plnky stojí 5,70€, čiže napr. celé 1kg balenie, pri mojom výpočte spotreby mi vystačí na 10 tort.
Čo sa týka nákladov, tak som si ich týmto plnením výrazne znížila, pretože to vychádza napr. pri 3kg torte:
1) 50g čoko = 0,285€ + šľahačka 0,74€
2) 50g jogurtová plnka = 0,29€ + šľahačka 0,74€ (1kg jogurt.prášku stojí 5,80€)
3) náklady za plnku v torte sú: 2,055€

....no vidíte...zas som sa rozpísala (a tom som nenapísala o džeme, banánoch a karamelovej plnke, ktorú sama pripravujem)....ja už asi fakt idem do veľkých detailov, sorry Hambím sa Hambím sa Hambím sa Hambím sa Hambím sa Hambím sa Hambím sa

MaťaM, Št, 17. 03. 2011 - 15:16

neboj nie si v tom sama. A ja sa teším, že nie som tiež sama. Ty si sa to odvážila aj napísať. Áno Aj keď si myslím, že my...trochu ekońomicky trafené, to máme v krvi. Ja mám tiež skončenú ekonomiku a pečiem zo záľuby. Síce už nevážim až tak presne ako ty. Ale tiež si píšem všetky výdavky a rozpočítavam tak nejak podobne. Píšem všetky náklady a výdaje. Po každej torte viem, koľko ma vyšla.
To s tou plnkou ma tiež zaujíma. Minule mi kamarátka doniesla koláče. A presne som si mysleli, že je tam akýsi iný krém, chutil ako šľahačkový, ale tváril sa ako maslový... Váľam sa od smiechu po podlahe nevedela som ho identifikovať. Teraz si už myslím, že to mohlo byť také niečo. Budem rada, ak poradíš. Zatiaľ používam len Lilly (jogurt a jahoda). A kde ich prosím ťa kupuješ?

Maťka, výraz že "trafené" vystihuje asi všetko Mrkám myslím si,že keď odpoviem tebe, odpoviem všetkým babenkám Mrkám Mrkám

... kupujem LILLY od pána Budzáka (inak naňho nedopustím-cez týždeň nahlásim, v sobotu mám doma)začala som tými najlacnejšími (čoko a jogurt), keďže ja nemusím maslové plnky a už vôbec nie margarín, tak som vyskúšala tieto, no a každý, kto chutnal, už inú nechce....necítim tam žiadnu umelinu, je fajn tuhá (dokonca sa mi stalo, že som večer spravila a sa mi nechcelo plniť, že až ráno...a ráno som to nevedela na korpus natrieť, lebo plnka bola tak pevná), ale samozrejme, že som ju nakoniec dostala na korpus Chichocem sa ...LILLY pripravujem všetky druhy rovnako, nebabrem sa so šľahaním zvlášť a všetko vyšlo, nemalo chybu - dokonca raz som nemala doma klasickú šľahačku, iba rastlinnú (tá je však omnoho drahšia)a skúsila som ten krém, a zas bol chuťovo dokonalejší, jemnejší, taký šľahačkovitejší a pritom tuhý.

A inak, začínala som s krémom od Dr.Oetker (vanilkový a čokoládový) možno práve tie boli v tej tvojej torte, pretože majú dalo by sa povedať rovnakú príchuť, len Dr.Oetker je drahší aaalebo to bola LILLY s rastlinnou šľahačkou.

Ak by to niektorú zaujímalo, tak vám napíšem aj cenník.
p.Budzák 0905 252 815 alebo branislav.budzak@minet.sk, inak on je z Humenného.
Plnky LILLY, balenie 1kg sáčok.
neutro - 4,60€
čokoláda - 5,70€
jahoda - 8,60€
malina - 8,71€
citron - 5,56€
jogurt - 5,80€
tiramisu - 6,20€
hruška - 8,00€

Po mojich "ťažkých prepočtoch" Veľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev sa viete zariadiť, na koľko tort vám ešte plnka vydrží a myslím si, že cena je vééééľmi prijateľná a hlavne, že sú spokojné obe strany Hambím sa Hambím sa Hambím sa

Tak dúfam Maťka, že nie si sklamaná, že si čakala niečo iné Mrkám Mrkám a ostatným babenkám ...ak som vám s týmto pomohla, tak ma to veľmi teší, ak nie, tak aj tak, lebo dnes mám zjavne vykecávaciu náladu a mala by som ísť piecť Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe

...ozaj, ak máte niekto kontakt na lepších a lacnejších plnkárov, tak sem s ním, už som dlho nič neprepočítavala Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe

Chcem sa spytať, či pan Budzak ma aj nejaky katalog vyrobkov, ktore predava... Keďže www stranku nema... Smútok

Stefanie, pán Budzák nemá katalóg dal mi zopár A4 letákov, na jednom z nich boli tie LILLY plnky...skúsim nájsť aj tie ostatné, odskenujem a dám to sem....predáva ešte PDT po 18€/5kg a PDT špeciál tiež po 18€/5kg ....rozvoz robí zdarma, priamo pred blok, takže žiadne poštovné Hambím sa

Inak kúpila som si od neho aj PDT špeciál, hmota je taká tvrdšia, dobre sa mi z nej robia postavičky, kvety a v lete to budem miešať s klasickou PDT, pretože tá zvykne tiecť, prípadne vo veľkých horúčavách budem poťahovať iba PDT špeciál. Mrkám

matak2, Št, 17. 03. 2011 - 12:53

Tak toto, Stelka, je super. Nerobila som ešte plnky z prášku. nemám s tým žiadnu skúsenosť. Hambím sa Hambím sa Ako chutia??? A kde si kúpuješ práškové plnky?? Ďakujem všetkým prajem pekný deň

jenika, Št, 17. 03. 2011 - 12:54

Vdaka za taky podrobny výpis a chcem sa spytať aku konzistenciu ma ta plnka nevitlača sa ti ked na to položiš dalši plat?A kde kupuješ tu praškovu plnku? Tlieskam Tlieskam Tlieskam Áno

čokoládka, ty si už postúpila...ako sa hovorí:"Máš na to lidi"...Úsmev.... Vyplazený jazyk Kvietok Kvietok

Nataly raz aj ja budem mať na to lidi Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe keď budem veľkáááá cukrárka ako čokoládka Vyplazený jazyk

andika, Pi, 18. 03. 2011 - 20:02

no vidím , svojou otázkou som spustila aj celkom inú diskusiu , Mrkám teším sa ,že som tým zároveň aj ja pomohla iným a pre Stelku 33 Bozkávam Bozkávam Bozkávam

Andika vidíš??? Chichocem sa Chichocem sa Chichocem sa Chichocem sa začala som písať o niečom, čo by ti možno mohlo pomôcť, a skončila som pri inom Chichocem sa Chichocem sa Chichocem sa, čo neviem, či niekomu pomohlo Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama