reklama

Prosba o netradičnú radu...


reklama

Potrebovala by som poradiť. Väčšinou sa tu žienky pýtate, ako dosiahnuť, aby medovníčky zmäkli.. Ja mám však opačný problém. Ako dosiahnuť, aby stvrdli??
Vec sa má takto, ja mám super recept, medovníčky sa mi vždy vydaria aj zmäknú, ale to je dobré len pri menších kúskoch. Robila som "Svätú rodinu" a to je omnoho väčšie, teraz to mám strašne mäkké a láme sa mi to, aj poleva mi na tom puká, keď to chytím do ruky. Chcela som si to na Vianoce vystaviť na stojato, ale asi to nepôjde. Poradí niekto? Úsmev

Pozrite si aj


reklama


reklama

KatkaRF, So, 01. 11. 2008 - 11:14

No ja ti poradim...!!!Váľam sa od smiechu po podlahe ja ich mam zasa take tvrde, ako kamen, trva asi rok(dva), kym zmaknu.... keby som tie hviezdy pouzila ako japonske bojove hviezdice, mohla by som s nimi zabijat...Chichocem sa
Musim si ale vyhladat recept, z hlavy to neviem.... potom ti ho sem hodim.

-Janka-, So, 01. 11. 2008 - 11:57

Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Dobre, ten tvoj recept využijem nabudúce, ale čo s tou Svätou rodinou?? Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe

Janka.S, So, 01. 11. 2008 - 12:51

Katka RF z chuti som sa zasmiala. To bola dobrá odpoveď. Áno Áno Áno Áno

fani, So, 01. 11. 2008 - 13:48

Mala by si zmeniť recept a mäkké medovníčky popapaťVyplazený jazyk Vyplazený jazyk Vyplazený jazyk

-Janka-, So, 01. 11. 2008 - 17:59

Ahoj, 1 kg hladkej múky, 400 g práškového cukru, 400 g medu, 4 stredne veľké vajíčka, 2 lyžičky sódy bikarbóny, 3 lyžice medovníkového korenia - všetko spracujeme. Ja nechávam aj dva týždne odležať. Pečiem na plechu vymastenom Cerou. Vydaria sa mi vždy. (len sú za dva dni mäkké)

silviaf, Ne, 02. 11. 2008 - 08:34

Janka,to cesto na tie medovnicky,treba nechat odlezat dva tyzdne?

Janka zveziem sa popri tebe,ja mám tiež mäkké medovníky,menila som aj recepty,všetky sú u mňa mäkké,tiež by pomohol dobrý recept,no mám aj ďalší problém pri pečení sa mi na veľkých tvaroch robia vypuklé hrče,viete poradiť aj mne?Ďakujem.Bozkávam

-Janka-, So, 01. 11. 2008 - 18:01

Musíš vyvaľkať na rovnakú hrúbku, ale aj mne sa sem-tam tiež robia, ale keď sa upečú, klesne to.

KatkaRF, Ne, 02. 11. 2008 - 19:47

Ja to riesim tak, ze na upecene pernicky dam papier a jednoducho na par minut ich zatazim nejakou doskou...Chichocem sa

Tonka64, So, 01. 11. 2008 - 19:10

Cesto po spracovaní treba poriadne otrepať s každej strany o dosku, aby bubliny vyfučali. Inak bubliny sa robia aj v tedy, keď je v ceste veľa sódy bikarbóny,dávať do cesta radšej manej a cesto rovnomerne pred vykrajovaním medovníčkov vyvaľkať.Ak sa aj napriek tomu urobia bublinky, po vytiahnutí z rúry ich treba prepichnúť špendlíkom aby vzduch vyfučal a jemne rukou stlačiť.Takéto medovníčky potom radšej zalievam celé polevou. Janka, zdá sa mi, že na kilo múky máš v recepte veľa cukru a medu. Ja dávam na kilo múky 240 g medu a 320 g cukru a dávam aj 120 g tuku / Hera, Palmarín a pod./Mám ich primerané, nelámu sa a môžem robiť aj 3D medovníčky.Slnko

-Janka-, Ne, 02. 11. 2008 - 08:46

No ale ja nedávam tuk, tak to asi preto. A sú chutnejšie, deťom chutia také sladké. Úsmev

Tonka64, Ne, 02. 11. 2008 - 08:54

Ja viem Janka, že sú lepšie sladké a na jedenie musia byť výborné.Ja len uvažujem, či to nerobí náhodou ten cukor. Stále nad tým rozmýšľam a neviem , kde môže byť chyba.Skúšala si aj iný recept?Slnko

-Janka-, Ne, 02. 11. 2008 - 14:32

Práve dnes sme sa so sestrou rozprávali a zistili sme, že tu mám v izbe strašne vlhko - od toho tie perníky zmäkli. Hneď som ich presťahovala inde -tak uvidím. Mrkám

pachola, So, 01. 11. 2008 - 19:07

ja roky robím na vianočný stromček medovníky aj z dvojitej dávky /2 kg múky/ sú dobré,hneď mäkké,len som mala problém,že sa mi niektorý podaril tenší ,alebo hrubší a potom to aj tak v rúre vyzeralo,jeden upečený,a druhý ešte nie tak som si dala na kraj cesta pri valkaní pletacie ihlice rovnakej hrúbky a po nich idem válkom a je po probléme a robím to tak aj pri lineckom ceste a všetky keksy a medovníky sú rovnako hrubé

Ja mam recept od svokry a som s ním velmi spokojná.Nie je ani velmi mäký ani velmi tvrdý.1/2 kg hl. múky 8dkg palmarin 10dkg práš.cukru 1 kav. lyžička soda bikarbona 2 vajíčka 2 lyžice medu a troška pomletého anízu s klinčekami.Dobre vypracovať.Vyvalkať na 1 cm hrúbku a vykrajovať.

tritata, Ne, 02. 11. 2008 - 11:26

ahojte chcem sa ešte opytat pri akej teplote a ako dlho ich pečiete mam elektricku ruru lebo mam problem aj pri lineckych kolieskach neviem či ich tam necham dlho lebo su aj po zlepeni tvrde
Kvietok Slnko Torta

-Janka-, Ne, 02. 11. 2008 - 14:34

Ja pečiem pri 200 stupňoch tak 10 minút. A linecké tiež. Slnko

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama