reklama

Marcipánová (mandľová) plnka vaječná

Pridal/a sunflower-mata dňa 11. 03. 2010 - 21:16 - Recepty sunflower-mata
obrázok k receptu

reklama

Marcipánová plnka vaječná varená nad parou

Ingrediencie
6 kusy vajce
300 gramov kryštálový cukor
2 kusy vanilkový cukor
500 gramov maslo
10 millilitrov mandľová aróma
  mleté mandle
Postup

Celé vajíčka s cukrom, vanilk. cukrom a mandľovou arómou šľaháme elektrickým mixérom nad parou kým sa nevytvorí hustá hmota. Skúška správnosti - keď do nej ponoríme palec a ukazovák a chceme ich od seba odtiahnuť, musí sa plnka ťahať, vytvoriť súvislá niť. Zo 6 vajíčok cca 25 minút, z 18vajíčok naraz tak hodinu.

Schladíme za občasného miešania vo vodnom kúpeli. Maslo, alebo tuk si rozšľaháme mixérom a po lyžiciach postupne pridávame vychladenú hmotu.

Nakoniec primiešame pomleté mandle na mlynčeku na mak. Je veľmi chutná, hodí sa najviac k marhuľovému džemu a orechovej piškóte.

Doplňujúce poznámky

počet porcií som uviedla jednu klasickú okrúhlu tortu 5 plátovú, ktorú naplníme touto plnkou zo 6 vajíčok

Celkový čas
1 hod, 30 minút
Čas prípravy
1 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Zatiaľ nehodnotené

Ďalšie recepty


reklama


reklama

atinka, Pi, 12. 03. 2010 - 11:36

vďaka za recept, ja síce nie som veľmi zástankyňou receptov - "šľahania nad parou",Chichocem sa ale tento recept určite vyslúšam.Mrkám

Zlata09, Pi, 12. 03. 2010 - 13:36

Pre atinku:
Šľahaný krém je veľmi trvanlivý. Dievčatá, ktoré pečú torty vo väčšej miere mi určite dajú za pravdu. Torta naplnená takýmto krémom vydržala v pohode prepravu do Anglicka, kde ju konzumovali 6 dní po upečení (chuťovo bez zmeny). Ja osobne dávam prednosť takejto plnke pred pudingovou.

mas pravdu ja som tiez za slahany krem nad parou robim len taky a pridavam bud cokladu alebo nutelu alebo karamel podla toho aku plnku chcem

Zlata09, So, 13. 03. 2010 - 16:40

Pre MirkuS: V podstate je to chuťovo zhodná hmota ako na dvojfarebné rezy, ale v inom pomere. Ak si dáš do vyhľadávača "mliečny marcipán" určite nájdeš recept. Tento príspevok som omylom dala k inému receptu.

werona, Pi, 12. 03. 2010 - 17:00

musím len súhlasiť ,ja tiež robím len plnky šlahané nad parou,dlhšie vydržia a sú oveľa chutnejšie určite vyskúšam aj túto,ďakujem

zlatat, Po, 15. 03. 2010 - 09:34

koľko tých mandlí tam ide? Treba ich blanžírovať a tak pomleť?

na tých 6 vajíčok stačí 100g mandlí. ja kupujem z LIDL také ošúpané, alebo už pomleté, aké majú. Ak máš v šupke, tak áno, teba. Ale úplne stačí aj mandľová aróma, krásne to vonia a aj chuť urobí. niekomu vadia v plnke také drobné hrčky ako sú mleté orechy alebo mandle.

zlatat, Ne, 21. 03. 2010 - 10:23

už som ho vyskúšala ... je báječný. Akurát na náš vkus moc sladký, takže nabudúce skúsim dať menej cukru.
Blanžírovať mandle sa mi nechcelo Mlčím tak som ich pomlela také so šupkou a vôbec to nevadilo. Šmarila som cih do mixéru a boli jemnučké ako práškový cukor, takže žiadne hrčky som v plnke nemala.

Aj mojim chalanom veľmi chutil. Dík za recept BozkávamSlnko

AHojte Úsmev mozem sa ja neznalec spytat, co to znamena slahania nad parou? ze si dam do hrnca vodu na sporak nech vrie a mam to slahat nad tym? Dik za radu Hambím sa

presne tak. ak máš možnosť, vyber si čo najširší hrniec a misku /nie plast!!!/ ktorá do neho dobre sadne, skrátiš tým trochu čas šľahania - varenia. Miska sa nesmie dotýkať vody v hrnci. Do misky dáš vajíčka, cukor, arómu, resp. čo treba podľa receptu, a až voda v hrnci vrie, položíš tam tú misku a začneš šľahať mixérom na najnižšom stupni kým to nie je hotové. pozor na vodu, nech sa ti všetka neodparí Hambím sa

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama