reklama

Hrubka potahu


reklama

ahojte, idem robit prvu potahovanu tortu, zaujimalo by ma aky hruby by mal byt potah? A ako dlho dopredu robite ozdoby na tortu, napr. ruzicky? Mam doma WI.
dakujem Úsmev

Pozrite si aj


reklama


reklama

ružičky som môžeš pripraviť niekoľko dní dopredu. Hrúbka poťahu, no to ti ja spoľahlivo nepoviem, lebo podobný problém riešim tiež. Nejaké 2-3 mm dávam, ale zdá sa mi, že to nie je dosť. Ja mám problém s tým, že nemám kraje pekné rovné, vždy tam mám nejaké hrbolčeky, nič strašné, ale vidno to. Neviem čo by najlepšie pomohlo, aby sa to odstránilo. Napadlo ma natrieť to hrubšou vstvov krému, to sa zas bojím, aby sa na tom poťah nezačal rozmáčať. Prosím poraďte.

ja robím poťah niečo medzi 3-4 mm. Pol centimetra je už dosť hrubý poťah, aj keď sa s ním veľmi dobre pracuje a zakryje aj všetky prípadné nerovnosti torty. Nie je to ale podľa mňa veľmi chutné na torte. Menej ako 3 mm je príliš málo.
Ozdoby - ak ich nie je príliš mnoho, tak uprednostňujem - hlavne u ružičiek robiť ozdoby až priamo na tortu. Dajú sa krásne ukladať aj husto vedľa seba, lebo sa ešte "stlačia". Aj lístky sa dajú ešte vytvarovať podľa potreby na torte. Ozdoby robené dopredu vytvrdnú a už sa nedajú dotvarovať, lebo by sa zlomili. Ale napr. postavičky a kvety ako ľalie by som určite robila dopredu, vtedy je nutné, aby vytvrdli a držali tvar.
Keď chceš ale robiť dopredu, kľudne aj týždeň aj dlhšie, nestane sa nič, stačí to vhodne uskladniť (do krabičky, do 20°C a kde nie je vlhko)

čo sa týka tých nerovností, tak ja to robím tak, že tortu najskôr premažem, potriem tenko vrch, dám do chladničky a asi po hodinke na vrch položím niečo rovné (doska) a rovnomerne zaťažím. Nechám chladiť aj cez noc. Tým dosiahnem rovný vrch. Keď je riadne stuhnutá, tak ďalším krémom uhládzam boky dovtedy, kým sú úplne rovné boky aj hrany. Ak korpusy neboli rovnomerné, tak po stuhnutí zrežem, natriem krémom a dám stuhúť. Práve táto časť je pre mňa najpracnejšia Hambím sa
Ale mám istotu, že torta bude relatívne rovná. Možno má niekto aj menej komplikovaný postup Úsmev

Ahoj veronika, takže k hrúbke poťahu, ja dávam minimálne 0,5 cm keď je viac, nič sa nedeje ale pokiaľ si vyvaľkáš veľmi na tenko, môže sa ti trhať alebo sa ti hmota nebude dať pekne vyhladiť a ostanú ti tam nepekné hrče alebo ako by som to nazvala, "pomarančová koža" a potom tortička napôsobí pekne, takže odporúčam 5 mm a viac a ružičky alebo kvietky si môžeš spraviť aj meisaco dopredu, vysušiť a vysušené uložiť do krabice-vetrateľnej a použiť môžeš keď budeš potrebovať. Dúfam že som ti aspoň trošku pomohla Slnko

reklama

Súťaž

Súťaž na Tortyodmamy.sk

reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama