reklama

Čo spôsobujú jednotlivé suroviny v torte

zulu19 , 18. 06. 2015 - 11:21

reklama

Ahojte,

rada by som sa s vami poradila, lebo ja sa do toho vôbec nerozumiem :)

Mám recept na korpus - výborná chuť, vždy sa mi podarí spraviť vysoký, len ma trápi že sa mi strašne sype keď ho rozkrajujem, príp. chcem niečo z neho vyrezať... Keď už sa krája ako hotová ozdobená torta, tak pekne drží.

Čo by spôsobilo ak by som tam pridala viac niektorej suroviny napr. olej, vajíčko, múka?

ďakujem moc

Pozrite si aj


reklama


reklama

Keď nie si spokojná, tak skúšaj,skúšaJ, SKÚŚAJ do bezvedomia,kým nie si TY SAMA s výsledkom spokojná . Kuchyňa je tak trochu alchymistická dielňa. Možno sa Ti podarí korpus NOVÉHO VEKU. Mrkám

Záleží nielen od surovín, ale aj od ich kvality (nie každá múka je rovnaká, u vajec sa napr. mení konzistencia bielka, atď. ), od spôsobu šľahania ale aj od doby odstátia korpusu. 

 

Kdesi som sa dočítala, že keď vyšľaháš bielka príliš dotuha, tak sa po upečení korpus drobí. Ale neviem, či to naozaj platí.

Ja mam zas taku skusenost s mukou. Dost na nej zalezi. Od kedy pouzivam od babicky alebo tu mlym pohronsky ruskov, korpusy mam krasne. Inu uz ani nekupujem, este aj palacinky sa mi nevydarili s tou lacnou urcitej znacky :(
nela88, Št, 18. 06. 2015 - 20:50

ja som počula, že  bielka sa majú trošku rozšlahať pri nízkej rýchlosti a potom už pri vysokej došľahať, možno to bude v tom

 

deja, Št, 18. 06. 2015 - 21:05

zulu19 prosím ťa ty dávaš aj olej? Už dlhšie mám problém s korpusom, že ho mám nízky a práve rozmýšľam, že keď robím olejovú bábovku alebo koláč kde ide mlieko tak vtedy koláč aj bábovka krásne narastie. Môže tá výška závisieť od toho oleja alebo mlieka resp. vody? Prekvapenie

Zulu, napíš recept, podľa ktorého pečieš, samozrejme závisí od surovín, vzájomného pomeru. Podľa toho má cesto, korpus určitú konzistenciu, vzhľad, krehkosť.... Takto Ti všetky radíme len naslepo.

haluzka, Pi, 19. 06. 2015 - 07:51

upeč si piškótu deň vopred, zabal do potravinárskej fólie a rozrež až na druhý deň, aj ten najkrehkejší korpus krásne rozrežeš ÁnoMrkám

zulu19, Pi, 19. 06. 2015 - 09:39

dakujem damy,

ja som taky specialny pripad, milujem robenie tort ale nenavidim pecenie a varenie :) cize nejake velike testovanie u mna nehrozi ak to nevyjde na prvy raz, tak skoro to druhu sancu nedostane :) viem ze to nie je bohvieaky pristup, ale narodila som sa s tym, ked sa jedna o varenie a pecenie...

moj recept na korpus

4 vajicka

250g hl. muky

240g cukru

1vc,1pdp

150ml oleja, 100 vody

Zmeň recept, tento Ťa ako začiatočníčku nesklame http://varecha.pravda.sk/recepty/kakaovy-olejovy-korpus-na-tortu-fotorecept/17134-recept.html

Pokiaľ chceš len biely, gramáž pre kakao navýšiť múku t.j. 150g múky. 

Tento Tvoj recept má málo vajíčok na ostatné ingrediencie. Možno niekomu vyhovuje, ale keď Tebe príde krehký, tak upeč podľa iného receptu.

Vyskúšaj recepty od Lorny, určite budeš spokojnáÚsmevMrkám

http://www.lorna.estranky.sk/clanky/dobre-rady-nielen-pre-zaciatocnikov/ako-upiect-jednoduchy-a-dobry-korpus-.html

Aj ja robievam tento. Cely zivot a som velmi spoko.:) V poslednej dobe pridavam namiesto kypriaceho prasku lyzicku rumu a oleja. :)

 

reklama

Súťaž

Súťaž na Tortyodmamy.sk

reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama