reklama

Chcela by som si otvoriť výrobňu na torty.


reklama

Ahojte. Chcela by som sa informovať u skúsených báb a hlavne aby som mala aktuálne informácie. 
Rada pečiem, ako ktorákoľvek z vás. Nie som vyučená cukrárka. Mám to zatiaľ ako hobby, ale chcem sa tento rok vrhnúť na získavanie informácií a založenie svojej výrobne kde by som piekla na objednávku.
Nejaký dobrák ma tento rok už nahlásil na hygienu, živnostenský a ten následne na políciu. Ľudia sú strašne zlí, ale neriešim. Nič zlé nerobím. Takže z týchto dôvodov sa nechcem vypytovať na živnosti a hygiene čo mi treba, lebo tie panie nie sú extra príjemné.
Takže, výrobňa by slúžila iba na objednávky od ľudí, ktorí by chceli tortu či drobné zákusky. Nechcem dodávať do obchodov. Chcem to robiť len takto pre ľudí a možno raz ročne predať niečo na jarmoku. Ako som tu pár v príspevkoch čítala tak je rozdiel keď má baba svoju výrobňu na objednávky alebo výrobňu aj na predaj do obchodov. Viete mi poradiť ? Aký kurz potrebujem spraviť keď som neni vyučená v obore? Potrebujem mať aj tú 2 ročnú prax pod vedením cukrára? Doma nemám možnosť pristaviť ani si spraviť ďalšiu miestnosť. Budem musieť platiť nájom v meste predpokladám. Podotýkam, že to bude len výrobňa kde si zákazník príde iba vyzdvihnúť objednanú tortu. Poprosím vás o radu. Ďakujem :)


reklama


reklama

Kamila, So, 20. 05. 2017 - 14:37

Ja len neverim, ze sa pri tom vsetkom vyhnes hygiene, alebo zivnosti, to podla man nejde bez toho otvorit akukolvek potravinarsku vyrobnu.

Ja sa im nechcem vyhnúť, len nemám chuť sa ísť tam teraz s nimi debatovať, keď nemám o tom žiadne informácie a nebudem im vedieť oponovať. 
Rátam s tým, že mi musia schváliť výrobňu lebo bez nich ju mať nebudem. Len som chcela vedieť aké sú tam postupy pri výrobni na objednávky a pri výrobni ktorá dodáva hotové výrobky aj do kaviarní či cukrární. 

novanka, So, 20. 05. 2017 - 22:06

Nie je v tom rozdiel. Existuje len jeden druh cukr. výrobne. Na vybavenie živnosti potrebuješ výučný list, 2-ročnú prax už netreba. Hygiene musíš dať projekt cukr. výrobne, vyjadria sa k nemu, prídu pozrieť priestory, schvália/neschvália prevádzku.

Nie je? Tak fajn teda. S tou praxou si ma potešila. To by mi veľmi ulahčilo keby nemusím ešte 2 roky čakať. 

35dara, Ne, 21. 05. 2017 - 10:38

Milá Luscakes, ak to máš ako hobby a pečieš doma, vo vlastnej kuchyni, nevidím dôvod, prečo ťa niekto nahlásil na hygienu, či ŽÚ. S investíciami do vlastnej výrobne rátaj vo výšších sumách, pokiaľ nie je už zariadená. Ak nie si vyučená v odbore, dá sa urobiť kurz cukrárok. Vo svojom okolí sa spýtaj v odborných školách, príp. na ÚPSVaR. Ďalšou možnosťou je, že na ŽÚ si nahlásiš osobu s odbornou spôsobilosťou, ktorú zamestnáš /stačí dohoda o vykonaní práce na 2-3hod/ a za ňu budeš odvádzať soc. a zdrav. poistenie v alikvotnej čiastke, keďže bude "pracovať" len pár hod/týž. Skús si prepočítať skutočne vynaložené náklady na zriadenie výrobne a jej prevádzku a porovnaj si to s tým, čo pečieš doma. Ale, želám ti veľa trpezlivosti a síl, ak sa už akokoľvek rozhodneš Hambím saHambím saHambím sa

 

No veru, že som piekla pre rodinu, kamarátky a dobrá duša ma hneď udala. Ale veď stalo sa, a neriešim. Karma vyrieši :) Investície rátam okolo 10 000e čo som si písala s jednou babou, čo si robila výrobňu. Chladničky, stoly, umývadla, proste je toho dosť. Ja si vo výrobni chcem robiť sama, a preto si ten kurz radšej spravím nech to mám všetko pokope. 

35dara, Ne, 21. 05. 2017 - 11:18

Dúfajme, že tej dobrej dušičke sa to vráti...no vieš si predstaviť, koľké šikovné cukrárky na tejto stránke nemajú živnosť a nič sa nedeje. A možno sú v tom zručnejšie, ako s výučným listom Úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama