reklama

Vianočné pečenia - poraďte, prosím

Iwa , 29. 11. 2014 - 23:00

reklama

Dievčatá zlaté, idem k vám po rady k vianočnému pečeniu Hambím sa Napiecť napečiem, aj sa to všetko zatiaľ zjedlo, ale chcem skúsiť tento rok koláče, ktoré vyžadujú určitý čas na odležanie - to aby som tesne pred sviatkami nestrávila celé noci v kuchyni vypekaním. Keď ma babka učila piecť, všetko sa dávalo do špajze, kde bola správna teplota (skôr zima) a aj vlhkosť, menila sa len nádoba (sklenená, plechová, papierová). Ale netuším, ako zrealizovať odležanie v panelákovom byte Smútok Zatiaľ sa mi darilo vyhovoriť, že tie koláče začali jesť veľmi skoro (alebo ja som neskoro piekla), tak mlsné papuľky tvredé medovníky a zázvorníky v čaji máčali. Ale tento rok by som sa chcela trošku viac posnažiť. Tak mi prosím poraďte, budem vám vďačná Úsmev
1. Medovníky - v plechovej krabici? a zdobiť hneď po upečení alebo až pred servírovaním? Jeden rok som zdobila hneď po upečení, boli síce na Vianoce mäkké, ale zdobenie opadalo.
2. Linecké koláčiky - nechať odležať s džemom alebo bez? a tiež netuším v akej nádobe.
3. Vianočná štóla - tak toto absolútne neviem, ako ju nechať odležať... zabaliť do niečoho? v chlade alebo pri izbovej teplote?
4. Zázvorníky - v skle alebo v plechovej krabici? pridať k nim jablko alebo rum (tie spodné sa napili rumom a ostatné ostali ako kameň)?

Pozrite si aj


reklama


reklama

ja budem medovniky piect dnes, na prvu adventnu, robim to uz niekolko rokov. Mam recept co su hned makke, uchovavam ich v plechovej krabici a zdobime az pred vianocami.
Aj mne by ich pojedli, ale zopar necham a ostatne schovam Chichocem sa

Iwa, Ne, 30. 11. 2014 - 11:42

Na mäkké medovníky mám aj ja recept, tie sa zjedia hneď, ani ozdobiť nestihnem. Ale chcem také "klasické", ktoré sa dali aj do formičiek dávať, moc v rúre nenapuchli, mohol byť na nich vzor... ale tie potrebujú čas na zmäknutie, ide tak pomerne dosť medu.

Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam dobrá téma .... aj mňa to zaujíma .... ale ešte piecť nejdem .... teda piekla som od piatku .... toho kopu ... ale zatiaľ len na Ondreja .... vianočné si ešte počká .....
baby ..... tento čas je úžasný ... ja si ho vychutnávam ako malé dieťa .... tá predvianočná atmosféra ..... :) Zlomené srdce

dobrá téma veru
nuž pečiem len pre nás viac druhov po jednej dávke a ak sa niečo minie a máme chuť medzi sviatkami si urobím znovu
- medovníky - mám recept na mäkké hneď - tak tie upečiem pred vianocami pár dní a aj ozdobím pár, pár len také ku čaju a nechávam ich v plechovej krabičke v alobale
- linecké niekto zvykne najprv napiecť a potom plniť podľa toho koľko ja robím málo tak zvyknem jeden deň napiecť a na druhý naplniť džemom - alebo aj krémom. robím pár dní pred vianocami dávam buď do krabice do ladničky alebo do krabice na balkon.
- ostatné košíčky, guličky... a všetk ostatné pečiem pár dní pred vianicami - uskladním v krabici papierovej
- žltkové rezy a punčové v deň vianoc

Kazuso, Po, 01. 12. 2014 - 08:39

Tiež mám recept na mäkké medovníky ale po prvé, rýchle sa zjedia a po druhé, nezdajú sa mi také medovníkové. Podľa starého receptu upečiem medovníky vynikajúcej chuti,ale tvrdé. V uzatvárateľnej dóze ich primerané množstvo strčím do mraziaka, nechám pár hodín mraziť a vytiahnem. Keď sa rozmrazia sú mäkké.

Medovníky a linecké koláčiky - každoročná klasika, ktorá nesmie chýbať na žiadne Vianoce skladujem v sáčkoch a v krabici, medovníky najskôr nechám deň po pečení na vzduchu "vydýchať", aby poleva dobre držala a potom zdobím po dávkach, skladujem v plechovke s kúskom čerstvého chlebíka - od toho zmäknú a zvláčnejú / http://www.mimibazar.sk/recepty.php?id=29&user=105501 /. Linecké plním ca týždeň pred Vianocami a pečiem ich skôr. Medvedie labky, fúkané rožky, vanilkové rožky a kapučíno rožky buď v papierových krabiciach alebo platových boxoch.

Iwa, Po, 01. 12. 2014 - 17:38

Tak vanilkové rožky (aj keď ja robím srdiečka) sú jediné, ktoré skladujem vo vnútri v zaváracom pohári a sú OK pomaly až do Veľkej noci Chichocem sa

zinka16, St, 03. 12. 2014 - 09:32

Ja už mám medovníky napečené od minulého víkendu a včera som piekla ďalšiu várku (nuž veľa ich rozdám, tak preto toľko Úsmev ) Robím podľa tohto "môjho" receptíku http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=11840&user=75844 a tiež ich najprv nechám 2 dni "vydýchať", potom zdobím a také ozdobené skladujem v nádobe (je jedno, či v plechovej, plastovej...) len musia byť uzavreté. A vydržia (keď ich dobre schovám) aj do Veľkej noci mäkučké a chutné.
Linecké skladujem zásadne nenaplnené poukladané "nastojato" v uzavretej nádobe a plním lekvárom alebo nutelou pár dní pred Vianocami, aby trochu odmäkli - my máme radšej keď sú také krehké, chrumkavé, nie moc mäkké.
Štólu nepekávam, ani zázvorníky, tak to neviem poradiť.
No a keď už sú všetky suché koláčiky napečené a nazdobené, tak si ich navzájom v rodine (svokra, mama, švagriná) povymieňame, aby sme mali viac druhov a tie už potom skladujem v kartónovej krabici na balkóne a v pohode aj plnené krémom vydržia týždeň-dva.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama