Torta "Rafaelo"
Pozrite si aj
Ja som už takú robila, ale bola mäkká. Keďže chceli aby to aj malo tvar guľky rafaela, kúpila som si v kreatívnych potrebách taký vlnkový biely tvrdý papier, vystrihla z neho poloblúky a vytvarovala tortu do tvaru rafaela. Piekla som ju v miskách, podobne ako na fotbalovú loptu. Ten kartón, podložený papierom na pečenie som riadne stiahla, zalepila a nakoniec z toho bola pekná guľka. Chválili si, že aj chutila. Robila som podľa tohto receptu:
POTREBNÉ PRÍSADY
Na cesto: 5 vajec, 15dkg práškového cukru, prášok do pečiva, 10dkg polohrubej múky, 1/2 dl vody Na krém: 3 šlahačky, 2 biele čokolády (125g), 20dkg kokosu
POSTUP PRÍPRAVY
Vyšlaháme cukor so žĺtkami, pridáme vodu, múku zmiešame s práškom do pečiva, opatrne primiešame. Z bielkov vyšlaháme tuhý sneh, pomaly primiešame do cesta. Dáme piecť na 180 stupňov.
Medzitým si dáme zohriať do hrnca 2 šlahačky - nesmú sa variť. Pridáme k nim biele čokolády a miešame už mimo platničky, kým sa neroztopia. Necháme vychladnúť do druhého dňa.
Korpus rozrežeme na 1/3 a 2/3. 2/3 korpusu rozmrvíme na malé kúsky. Dobre vychladenú šlahačku s čokoládou vyšlaháme na hustý krém a pridáme k rozmrvenému korpusu spolu so 16dkg kokosu. Celé to natrieme na zvyšnú 1/3 korpusu a rukou popritláčame. Zvyšnú šlahačku vyšlaháme, natrieme na tortu a celú ju posypeme so zvyšným kokosom.
Dobrú chuť!
Akurát som do plnky dala menej kokosu a nahradila som ho madlami.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ešte som zabudla napísať, že aby vyzerala ako rafaelo nebola potiahnutá, len potretá krémom a obsypaná kokosom. Preto nechcela poriadne držať tvar, ale s tým vlnitým kartónom sa to krásne zamaskovalo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ďakujem za receptík len nerozumiem dobre, čo s tým kartónom?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja som robila korpus vanilkovy klasicky a plnku kokosovu s mandlami, normalne uvarila kokosovy puding ,vyslahat s maslom a pridala mandle posekane.
Ak hovoris ze to ma byt v tvare gule, neviem to som este nerobila ale skus to ako futbalovu loptu upiect v miskach a poskladat na seba a navrh potriet maslovym kreom a poriadne vychladit, snad ti to udrzi tvar :) alebo potiahnut :)
PS: co ti ludia nevymyslia :D:D
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ďakujem a dávala si pod krém aj nejaký lekvár?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
davala som myslim jahodovy alebo lesne plody len tak trosku aby to nebolo suche ale ani zase moc vyrazne :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ten kartón som dávala okolo gule tak, aby to vyzeralo ako rafaelo. Skús si vziať košíček na guľky, rozstrihaj ho na štyri časti a zhruba tak ale vo väčšom si vystrihni ten kartón a pozliepaj spolu. Na štyri časti preto, aby tie vlnky na kartóne išli zhruba jednako, inak by to nebolo pekné. Škoda, že som tú moju neodfotila, ale nestihla som, lebo si už pre ňu prišli. Ja mám ešte zbytok toho kartónu, keby si bola z okolia Žiliny, dala by som ti ho.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
jáááj, už to chápem! to bude celkom vyzerať ako košíček a v ňom tá gulička... no vidíš, blondína - mne to trošku dlhšie trvá
ďakujem veľmi pekne za radu, si zlatá
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahoj babuľky! Dostala som za úlohu upiecť tortu Rafaelo, ktorá by tak vyzerala ale aj chutila. Viete mi poradiť aký korpus a akú plnku? Rozmýšľala som, že urobím kokosový korpus a nejakú mandlovú maslovú plnku, ale neviem, či to bude ono... a hlavne neviem, že keď to budem robiť v tvare guľe, či mi ten kokosový korpus bude pekne držať tvar. Máte s tým niekto skúsenosti?