
Fantastický koláč na horúce letné dni s kyslou smotanou a tvarohom a piškótami močenými v káve s rumom.
Korpus: | ||
6 | kusy | vajce |
6 | polievkové lyžice | hladká múka |
6 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
2 | balíky | vanilkový cukor |
1⁄2 | deciliter | voda teplá |
1⁄2 | deciliter | olej |
Tmavý krém: | ||
2 | balíky | čokoládový puding |
200 | gramov | čokoláda |
1 | liter | mlieko plnotučné |
3 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
1 | balík | prášková želatína |
400 | gramov | kyslá smotana |
Svetlý krém: | ||
1 | liter | mlieko plnotučné |
120 | gramov | Zlatý klas |
3 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
500 | gramov | tvaroh jemný |
1 | balík | prášková želatína |
Dokončenie: | ||
džem | ||
1 1⁄2 | balíky | detské okrúhle piškóty |
3 | decilitre | káva |
1 | deciliter | rum |
čokoláda |
Korpus:
Kľudne si spravte taký aký vám chutí.Ja robím tak že vyšľahám celé vajcia s cukrom až do svetlej penovej hmoty, prilejem olej a vodu, znížim otáčky na minimum a primiešam múku.Pečieme na papieri na pečenie na 200 stupňov asi 15-18 minút.
Tmavý krém:
Z cukru, mlieka a pudingu uvaríme puding, ešte do horúceho zamiešame polámanú čokoládu, za občasného miešania necháme vychladnúť ale nie úplne.Práškovú želatínu necháme napučať v hrnčeku s 3 polievkovými lyžicami vody asi 5 minút, dáme na oheň a miešame a zahrievame aby sa rozpustila - vznikne nám z toho taká biela, nepriesvitná kaša, vtedy je rozpustená.(postupujte podľa návodu).Do pripravenej želatíny dáme pár lyžíc pudingu a poriadne rozmiešame a potom to celé zamiešame do pudingu.Ja to normálne prešľahám.Nakoniec primiešam kyslú smotanu.
Svetlý krém:
Zo zlateho klasu, cukru a mlieka uvaríme puding, za občasného miešania necháme chladnúť, pripravíme si práškovú želatínu podľa návodu.Skoro vychladnutý puding vymiešame s tvarohom a pár lyžíc tejto hmoty pridáme do pripravenej želatíny, dobre premiešame a potom to celé vylejeme do toho pudingu s tvarohom.(je to podrobne rozpísané na obale zo želatíny)
Ja si najprv uvarím tmavý puding, kým chladne, upečiem piškótu.
Upečenú a vychladnutú piškótu natriem džemom, na to dám tmavý krém.Na to poukladáme piškóty močené v uvarenej káve s rumom alebo amarettom a dám zachladiť.Kým sa chladí, pripravím si svetlý krém.Svetlý krém vylejeme na piškóty, necháme stuhnúť.Nakoniec posypeme postrúhanou čokoládou.
Krémy, keď ich dávate na koláč, sú skoro liate, ja ich dávam naberačkou, oni stuhnú až po pár hodinách v chladničke.
Ak do čokoládového pudingu nechcete už lámať čokoládu, určite použite dva balíky práškovej želatíny.
Ak varíte svetlý puding z nízkotučného alebo polotučného mlieka, tiež by bolo dobré dať dva balíky práškovej želatíny.
Ak sa vám lepšie robí s plátkovou želatínou, kludne môžete použiť aj tú.Ak so želatínou neviete robiť vôbec, použite Želatínový stužovač za studena Dr.Oetker.
Tvaroh kupujem v Lidli vo vedierku a kyslú smotanu tiež, tú veľkú červenú.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Slané zemiakové slimáky so syrom
gabikasel
Slané zemiakové slimáky so syrom
Slané pečivo je vhodné na každú príležitosť alebo len tak k vinku, dá sa spravit aj v bezlepkovej verzii, a najnovsie bezlaktozove 🙂, takže vhodné pre všetkých, a najlepšie je že z tohoto cesta viete urobit 2 veci, pagáče aj slimaky .
Orechové fúkané rožky
LiViera | Orechové fúkané rožky
Orechové fúkané rožky
Ľahučké orechové fúkané rožky s dutým vnútrom, upečené do chrumkava a poliate čokoládou. Ideálne na Vianoce či Veľkú noc.