Popis
Fantastický koláč na horúce letné dni s kyslou smotanou a tvarohom a piškótami močenými v káve s rumom.

Zhrnutie
Výnos | |
---|---|
Čas prípravy | |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas |
Ingrediencie
Korpus | ||
6 | kusy | vajcia |
6 | polievkové lyžice | hladka muka |
6 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
2 | balíky | vanilkový cukor |
1⁄2 | deciliter | teplá voda |
1⁄2 | deciliter | olej |
Tmavý krém | ||
2 | balíky | čokoládový puding |
150 | gramov | čokoláda (kľudne 200, podľa chuti) |
1 | liter | plnotučné mlieko |
3 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
1 | balík | jemne mletá želatína na stuženie krémov |
400 | gramov | pochúťková smotana kyslá 18 percent |
Svetlý krém | ||
1 | liter | plnotučné mlieko |
3 | balíky | zlatý klas (120 gram) |
3 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
500 | gramov | tvaroh jemný |
1 | balík | jemne mletá želatína na stuženie krémov |
Dokončenie | ||
kyselkavý džem | ||
1 1⁄2 | balík | okruhle piskoty |
3 | decilitre | silnej uvarenej kávy |
1 | deciliter | rum alebo amaretto |
cokolada na postruhanie |
Inštrukcie
Korpus:
Kľudne si spravte taký aký vám chutí.Ja robím tak že vyšľahám celé vajcia s cukrom až do svetlej penovej hmoty, prilejem olej a vodu, znížim otáčky na minimum a primiešam múku.Pečieme na papieri na pečenie na 200 stupňov asi 15-18 minút.
Tmavý krém:
Z cukru, mlieka a pudingu uvaríme puding, ešte do horúceho zamiešame polámanú čokoládu, za občasného miešania necháme vychladnúť ale nie úplne.Práškovú želatínu necháme napučať v hrnčeku s 3 polievkovými lyžicami vody asi 5 minút, dáme na oheň a miešame a zahrievame aby sa rozpustila - vznikne nám z toho taká biela, nepriesvitná kaša, vtedy je rozpustená.(postupujte podľa návodu).Do pripravenej želatíny dáme pár lyžíc pudingu a poriadne rozmiešame a potom to celé zamiešame do pudingu.Ja to normálne prešľahám.Nakoniec primiešam kyslú smotanu.
Svetlý krém:
Zo zlateho klasu, cukru a mlieka uvaríme puding, za občasného miešania necháme chladnúť, pripravíme si práškovú želatínu podľa návodu.Skoro vychladnutý puding vymiešame s tvarohom a pár lyžíc tejto hmoty pridáme do pripravenej želatíny, dobre premiešame a potom to celé vylejeme do toho pudingu s tvarohom.(je to podrobne rozpísané na obale zo želatíny)
Ja si najprv uvarím tmavý puding, kým chladne, upečiem piškótu.
Upečenú a vychladnutú piškótu natriem džemom, na to dám tmavý krém.Na to poukladáme piškóty močené v uvarenej káve s rumom alebo amarettom a dám zachladiť.Kým sa chladí, pripravím si svetlý krém.Svetlý krém vylejeme na piškóty, necháme stuhnúť.Nakoniec posypeme postrúhanou čokoládou.
Krémy, keď ich dávate na koláč, sú skoro liate, ja ich dávam naberačkou, oni stuhnú až po pár hodinách v chladničke.
Ak do čokoládového pudingu nechcete už lámať čokoládu, určite použite dva balíky práškovej želatíny.
Ak varíte svetlý puding z nízkotučného alebo polotučného mlieka, tiež by bolo dobré dať dva balíky práškovej želatíny.
Ak sa vám lepšie robí s plátkovou želatínou, kludne môžete použiť aj tú.Ak so želatínou neviete robiť vôbec, použite Želatínový stužovač za studena Dr.Oetker.
Tvaroh kupujem v Lidli vo vedierku a kyslú smotanu tiež, tú veľkú červenú.
Recepty:
Základné ingrediencie:
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
- prečítané 2259x