reklama

Čokoládové veterníčky so skaramelizovanými orieškami

Pridal/a ZuzanaMalickova dňa 14. 10. 2022 - 13:45 - Recepty ZuzanaMalickova
Čokoládové veterníčky so skaramelizovanými orieškami, Recepty na zákusky, ZuzanaMalickova

reklama

Už dlhšie som chcela vyskúšať veterníky, nakoľko veľmi obľubujem recepty s odpaľovaným cestom. Tohto cesta sa vôbec netreba báť, správne ho odpáliť nie je vôbec náročné, skôr si treba dať pozor na dĺžku pečenia. 

Ingrediencie
Cesto:
80 gramov hladká múka
2 kusy vajce
60 millilitrov mlieko
65 millilitrov voda
50 gramov maslo
  štipka soľ
1 čajová lyžička kryštálový cukor
Čokoládový krém:
200 millilitrov smotana na šľahanie 33%
65 gramov horká čokoláda 52%
150 gramov mascarpone
Šľahačková plnka:
1 kus vanilkový cukor
150 millilitrov smotana na šľahanie 33%
100 gramov mascarpone
  trocha vanilková aróma
  trocha práškový cukor
Poleva:
20 millilitrov smotana na šľahanie 33%
50 gramov mliečna čokoláda
Dokončenie:
25 gramov kryštálový cukor
35 gramov lieskové orechy
Postup

Odpaľované cesto:

Mlieko, vodu, soľ a cukor privedieme k varu. Keď je maslo roztopené, prisypeme hladkú preosiatu múku. Miešame a odpaľujeme cesto pri miernej teplote, až kým z cesta nie je pekná hmota, ktorá sa nelepí na hrniec. Mne to trvá na indukcii väčšinou 1-2 minútky. Necháme chvíľku vychladnúť, medzitým si zapneme rúru na 220 stupňov.

Keď cesto trošku vychladne, mixérom postupne zašľaháme vajíčka (zvyknem si ich rozbiť do misky a zmiešať, aby som to potom mohla pomaly liať do mixéra postupne).

Cesto si prenesieme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na plech. Ja som použila špičku WILTON 1M, a na plech som nanášala v jednej vrstve. Vyšlo mi 12 veterníkov.

Do misky kde som mala vajíčka pridávam trochu vody a touto zmesou zvyknem veterníky trochu potrieť, najmä zahladiť špičky, aby bolo cesto nanesené rovnomerne a nepripieklo sa na niektorých miestach viacej.

Pečieme 5 minút na 220 stupňov a potom stiahneme rúru na 180 stupňov a dopekáme ešte nejakých 20 minúť. Veterníky musia byť pekné hnedé, duté, zvonku chrumkavé. Počas pečenia určite neotvárajte rúru, spľasli by vám – rovnako tak aj keby neboli dostatočne upečené. Pri odpaľovanom ceste podľa mňa platí, že radšej prepečené ako nedopečené Úsmev

Čokoládový krém:

Deň vopred si pripravíme základ na krém – 150 ml šľahačky si dáme ohriať a zalejeme ňou nasekanú horkú čokoládu. Poriadne túto zmies premiešame tyčovým mixérom a necháme zachladiť.

Na druhý deň túto zmes opäť mixérom prešľaháme a pridáme ešte 50 ml smotany, cca 150 g mascarpone a vanilkový cukor. Práškový cukor je potrebné pridať podľa chuti. Dáme na chvíľu zachladiť.

Šľahačkovo-macarpone krém

Na tento krém je potrebné len všetko spolu poriadne zmiešať do pevného krému a dať zachladiť.

Skaramelizované lieskové oriešky:

Oriešky vysypeme na papier na pečenie a dáme piecť na 180° cca 10 min. Zatiaľ si roztopíme cukor na karamel. Do karamelu následne pridáme oriešky, premiešame a dáme naspäť na papier na pečenie vychladnúť. Následne túto zmes rozmixujeme na griláž.

Zostavenie veterníčkov:

Obidva krémy si pripravíme do cukrárenských vreciek. Ja som použila špičku WILTON 2D. Veterníky prerežeme vrúbkovaným nožom. Vršky veterníkov namočíme do polevy (pripravíme ako klasickú ganache - zohrejeme smotanu a nalámeme do nej čokoládu v takom množstve, aby poleva mala správnu konzistenciu) a necháme chvíľku stuhnúť. Spodky zatiaľ naplníme čokoládovou plnkou, posypeme orieškovou grilážou, pokračujeme so šľahačkovo-mascarpone plnkou a opäť ozdobíme orieškami. Na záver veterníky ešte môžeme ozdobiť zvyšnou orieškovou grilážou.

Dobrú chuť! Srdce

Doplňujúce poznámky

Pri recepte na odpaľované cesto som sa opäť inšpirovala skvelou p. Landovou (VP), ktorá má všetky recepty vyladené do posledného detailu. A ako správny čokoholik som vsadila rovno na čokoládovú príchuť.

Doplňujúce obrázky
Čokoládové veterníčky so skaramelizovanými orieškami, Recepty na zákusky, ZuzanaMalickova, 1
Celkový čas
1 hod, 25 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
25 minút
Priemer 5 (2 hlasov)

reklama


reklama

Regy, So, 22. 10. 2022 - 21:17

Krásne veterníčky!

A koľko vajec ide do receptu?

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama