reklama

Karamelový cheececake

Pridal/a SirKikina dňa 30. 03. 2020 - 13:22 - Recepty SirKikina
Karamelový cheececake, Recepty na torty, SirKikina

reklama

Vynikajúci cheesecake so slaným karamelom z kokosového cukru.

Ingrediencie
Korpus (20 cm):
120 gramov maslové sušienky
60 gramov maslo
Náplň:
400 gramov mascarpone
200 gramov kyslá smotana
120 gramov kokosový cukor
2 kusy vajce
2 polievkové lyžice karamelový puding
1 čajová lyžička soľ
1 1⁄2 čajové lyžičky vanilkový extrakt
Slaný karamel:
1⁄4 hrnček kokosový cukor
1 čajová lyžička voda
1 čajová lyžička maslo
30 millilitrov šľahačková smotana
2 štipky soľ
Na ozdobu:
  mandle
Postup

Korpus:

Sušienky rozdrvíme a zalejeme roztopeným maslom. Dôkladne premiešame a roztlačíme na dno vymastenej okrúhlej formy s vyberateľným dnom o priemere cca 17 cm, môžete aj 20 cm náplň bude trochu nižšia.

Maslom vymastíme aj boky formy a vložíme pásik papiera na pečenie. Formu obalíme z vonkajšej strany alobalom. Ak je sušienkový základ príliš teplý alebo tekutý, odporúčam dať na chvíľu do chladničky.

Náplň:

V miske ručne vymiešame mascarpone s cukrom. Nemusí to byť nevyhnutne kokosový cukor, ale tmavší cukor dáva cheescaku krásnu karamelovú farbu. 

Pridáme vajíčka, premiešame, potom kyslú smotanu, soľ, vanilku a na záver puding alebo kukuričný škrob. Zľahka vymiešame na hladký krém a nalejeme na pripravený korpus.

Obalenú formu vložíme do rúry na hlboký plech, do ktorého sme naliali horúcu vodu. Pečieme najprv 30 minút pri teplote cca 180°C, potom teplotu znížime na 150°C a pečieme ešte 30 minút.

Na záver necháme koláč vo vypnutej rúre ešte hodinu. Necháme ho vychladnúť pri izbovej teplote a ideálne by bolo ak by ešte cez noc, alebo aspoň 6 hodín postál v chladničke.

Slaný karamel:

Na panvici privedieme cukor s troškou vody za stáleho miešania do varu. Necháme 5 minút bez miešania bublať, občas môžete potočiť panvicou. 

Dáme dole z tepla a pridáme maslo, soľ a šľahačkovú smotanu. Necháme trochu vychladnúť a polejeme vychladený koláč. Karamel je tmavý kvôli kokosovému cukru.

Posypeme nasekanými mandľami na dekoráciu.

Celkový čas
1 hod, 30 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod
Priemer 4 (2 hlasov)

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama