reklama

Kopčekový štedrák

Pridal/a Oľga Birošová dňa 13. 12. 2020 - 18:24 - Recepty Oľga Birošová
Kopčekový štedrák, Recepty na koláče, Oľga Birošová

Oľga Birošová | Kopčekový štedrák


reklama

Táto dobrota nemôže chýbať na vianočnom stole. Je pre tých, ktorí majú radi koláče viacerých chutí. Jablkovú plnku môžete nahradiť orechovou. 

Ingrediencie
Cesto:
250 gramov hladká múka
250 gramov polohrubá múka
1 balík droždie
300 millilitrov mlieko
100 gramov maslo
3 kusy vajce
2 čajové lyžičky soľ
2 polievkové lyžice kryštálový cukor
Plnka 1:
250 gramov mletý mak
  slivkový lekvár
1 polievková lyžica kryštálový cukor
Plnka 2:
5 kusy jablká
3 polievkové lyžice kryštálový cukor
  škorica mletá
Plnka 3:
500 gramov jemný tvaroh
2 balíky vanilkový cukor
1 balík vanilkový puding
1 kus citrónová kôra
  práškový cukor
Postup

Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru a 1 PL múky, rozdrobíme droždie necháme nakysnúť kvások.

Múku preosejeme do misy pridáme kvások zbytok suchých surovín, vajíčka, rozpustené maslo. Vymiešame hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste, netrvá to dlho 45-50 minút.

Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku rozdelíme na dve časti. Plech 30x40 cm vymastíme  maslom rozvaľkáme 1 diel, cesto preložíme.

Pripravíme si plnky, tvaroh, vanilkový cukor +puding, citrónovú kôru zmiešame spolu. Mak, cukor, slivkový lekvár tiež.

Nakoniec jablká umyjeme nastrúhane na strúhadle pridáme cukor a mletú škoricu premiešame. Následne plnky striedavo rozdelíme na cesto viď foto.

Rozvaľkáme druhý diel cesta prenesieme, zľahka pritlačíme. Rúru predhrejeme na 190 stupňov pečieme 40 - 45 minút do zlatista. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť. 

Doplňujúce obrázky
Kopčekový štedrák, Recepty na koláče, Oľga Birošová, 1

Oľga Birošová

Kopčekový štedrák, Recepty na koláče, Oľga Birošová, 2

Oľga Birošová

Výnos
1 plech
Celkový čas
1 hod, 30 minút
Čas prípravy
50 minút
Čas varenia / pečenia
40 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama