
Oľga Birošová | Kopčekový štedrák
Táto dobrota nemôže chýbať na vianočnom stole. Je pre tých, ktorí majú radi koláče viacerých chutí. Jablkovú plnku môžete nahradiť orechovou.
Cesto: | ||
250 | gramov | hladká múka |
250 | gramov | polohrubá múka |
1 | balík | droždie |
300 | millilitrov | mlieko |
100 | gramov | maslo |
3 | kusy | vajce |
2 | čajové lyžičky | soľ |
2 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
Plnka 1: | ||
250 | gramov | mletý mak |
slivkový lekvár | ||
1 | polievková lyžica | kryštálový cukor |
Plnka 2: | ||
5 | kusy | jablká |
3 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
škorica mletá | ||
Plnka 3: | ||
500 | gramov | jemný tvaroh |
2 | balíky | vanilkový cukor |
1 | balík | vanilkový puding |
1 | kus | citrónová kôra |
práškový cukor |
Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru a 1 PL múky, rozdrobíme droždie necháme nakysnúť kvások.
Múku preosejeme do misy pridáme kvások zbytok suchých surovín, vajíčka, rozpustené maslo. Vymiešame hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste, netrvá to dlho 45-50 minút.
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku rozdelíme na dve časti. Plech 30x40 cm vymastíme maslom rozvaľkáme 1 diel, cesto preložíme.
Pripravíme si plnky, tvaroh, vanilkový cukor +puding, citrónovú kôru zmiešame spolu. Mak, cukor, slivkový lekvár tiež.
Nakoniec jablká umyjeme nastrúhane na strúhadle pridáme cukor a mletú škoricu premiešame. Následne plnky striedavo rozdelíme na cesto viď foto.
Rozvaľkáme druhý diel cesta prenesieme, zľahka pritlačíme. Rúru predhrejeme na 190 stupňov pečieme 40 - 45 minút do zlatista. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom, dobrú chuť.

Oľga Birošová

Oľga Birošová
Ďakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mak, jablká a tvaroh je super kombinácia