
recepty od Terezky | Zemiakový chlieb
Kysnutý chlieb s varenými zemiakmi. Rýchly a veľmi chutný.
500 | gramov | hladká múka |
320 | millilitrov | voda |
1 | polievková lyžica | kryštálový cukor |
1 | polievková lyžica | soľ |
20 | gramov | droždie |
1 | polievková lyžica | olej |
1 | polievková lyžica | rasca |
štipka | sóda bikarbóna | |
2 | kusy | zemiak |
Preosejeme si múku, do ktorej pridáme soľ. Pri čerstvom droždí si urobíme do múky jamku. Soľ dáme po okrajoch misky, aby nebola v kontakte s kváskom.
Do stredu jamky pridáme 1/2 PL kryštálového cukru, rascu, olej, sódu bikarbónu, varené nastrúhané zemiaky. Potom pridáme droždie 1/2 PL kryštálového cukru, 100 ml vlažnej vody a necháme bublinkovať.
Po urobení kvásku dolejeme zvyšok vody a spracujeme cesto.
Cesto necháme kysnúť 1 hodinu. Po vykysnutí sformujeme tvar bochníka a dáme do pekáča s papierom na pečenie
Cesto potrieme slanou vodou, urobíme do neho zárezy a dáme piecť do spodnej časti rúry.
Pečieme na 220 stupňov - 15 minút. Potom teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme ešte 45 minút.
Po upečení bochník potrieme opäť slanou vodou a necháme vychladnúť na mriežke.

recepty od Terezky

recepty od Terezky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Medové rezy
Bejč | Medové rezy
Medové rezy
Recept na vynikajúce tradičné medové rezy so slivkovým lekvárom v strede
Orechové laskonky
Bejč | Orechové laskonky
Orechové laskonky
Vynikajúce orechové laskonky s lahodným pudingovo-maslovým krémom