Bratislavské rožky

Popis

Prastarý recept na originálne Bratislavské rožky s mramorovaním, ako má byť a originál náplňami. Množstvo náplní je upravené tak, aby zodpovedalo polovici cesta pre každú náplň.

Ddoplnila som i cesto podľa novšieho receptu s pridaním žĺtkov.

Bratislavské rožky - recept

Zhrnutie

Výnos
ks
Zdrojstarý babkin recept, svokrin recept
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

Cesto
500gramovhladka muka
500gramovhruba muka
100gramovcukor
500gramovmargarín
250millilitrovmlieko
50gramovkvasnice
20gramovsoľ
2kusyvajce na potretie

Inštrukcie

Variantné riešenie receptu: do cesta sa pridá cca 4 - 5 žĺtkov  ( z vajec M)
 
Výroba rožkov: 
Cesto:
Z časti mlieka urobím kvások, pridám k ostatným surovinám spolu so zmäknutým tukom , vymiesim a nechám veľmi krátko kysnúť, potom dám cesto do chlaničky. 
 
Pripravím si valčeky z plnky: 
Odvážim si kus plnky, urobím šúľok, podľa hmotnosti pokrájam na vizuálne rovnaké kúsky tak, aby mal jeden cca 22 - 23 g a rozšúľam na valčeky,
 
Potom odvážim kus cesta a rovnako si nachytám kúsky o hmotnosti cca 22 - 24 g, urobím guľky, rozvaľkám ich na oválnu placku, vložím šúľok, zabalím do cesta, spojím po celej dľžke a  rozšúľam na valček, na okrajoch špicatý.
Vytvarujem rožtek (makový v tvare U, orechový v tvare C), 
Uložím na plech s papierom na pečenie a potriem dobre rozšľahaným vajíčkom.
Nechám celkom zaschnúť, a trošku podkysnúť.
Potom potriem znovu vajíčkom a dám piecť na cca 200 st.  podľa druhu rúry 9-11 minút.
 
Surovinové zloženie náplní 
Náplň maková:
Surovinové zloženie na polovicu cesta (na cca 1 kg)
 
Robím z čistého maku, (pekári pripdávajú piškótové omrvinky, kto chce, môže dať 100 - 140 g omrvín z piškótového korpusu)
mak 400 g,
cukor kryšt. 300 g

VC 1 bal.
maslo 40 g
mlieko 200 - 240 g
štipka strúhanej kôry z bio citróna
škorica
spolu: 960 - 1000 g,
Presné množstvo mlieka neviem.Najprv cukor a maslo nechám zovrieť v menšom množstve mlieka, zalejem mak so škoricou a citr. kôrou,potom dolejem vriace mlieko podľa potreby a trochu povarím pri stálom miešaní.  Nikdy nemiešam naopak - mak v mlieku.
Plnka musí pred spracovaním vychladnúť. 
Hustota musí byť taká, aby sa dala formovať na valček
 
Orechová náplň na polovicu cesta ( na cca 1 kg)
Orechy: 440 g
cukor 340 g
VC 1 bal
mlieko 180 - 200 ml
spolu: 980-1000 g
Cukor uvarím v časti mlieka, zalejem orechy s prísadami a zvyšok vriaceho mlieka prilejem podľa potreby  tak, aby som získala hustú tvarovateľnú hmotu.
 
Rady na záver:
Cesto musí byť dobre vymiesené, tak, aby sa nelepilo pri spracúvaníTrvanlivosť rožkov: 7 - 10 dní, presne neviem, u nás sa zjedia rýchle.
Cesto sa môže spracovať aj na závin o priemere cca 5 cm, po vychladnutí sa krája na kúsky cca 1 cm, ako keksy. Takto ich robila moja mama, i príbuzná v Bratislave v 50-tych rokoch. 
Plnky by malo byť min. 40 %,  mak musí byť jemne zomletý, inak sa nedrží pohromade pri tvorbe rožtekov.
Vajíčko musí byť dobre rozšľahané, natiera sa dva x, prvý raz hneď, nechá sa  zaschnúť, potom novu natrieť. 
Dobrú chuť!
Bratislavské rožky - recept postup 1
Bratislavské rožky - recept postup 2
Bratislavské rožky - recept postup 3
Bratislavské rožky - recept postup 4
Bratislavské rožky - recept postup 5
Bratislavské rožky - recept postup 6

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (4 hlasy)

Komentáre

Nádherné rožteky, ďakujeme, že si sa podelila o recept aj fotopostup. TlieskamÁnoTlieskam

Ospravedlňujem sa tým, ktorí v priebehu poslednej hodiny čítali opravený recept, množstvo náplne bolo uvedené na polovičné množstvo cesta. Problém by nebol, iba musel by náplň 2x pripraviťHambím sa

Vyzerajú dokonale a určite tak aj chutili!TlieskamTlieskamTlieskamTlieskamTlieskam

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.