Popis
Prastarý recept na originálne Bratislavské rožky s mramorovaním, ako má byť a originál náplňami. Množstvo náplní je upravené tak, aby zodpovedalo polovici cesta pre každú náplň.
Ddoplnila som i cesto podľa novšieho receptu s pridaním žĺtkov.

Zhrnutie
Výnos | |
---|---|
Zdroj | starý babkin recept, svokrin recept |
Čas prípravy | |
Čas varenia / pečenia | |
Celkový čas |
Ingrediencie
Cesto | ||
500 | gramov | hladka muka |
500 | gramov | hruba muka |
100 | gramov | cukor |
500 | gramov | margarín |
250 | millilitrov | mlieko |
50 | gramov | kvasnice |
20 | gramov | soľ |
2 | kusy | vajce na potretie |
Inštrukcie
Variantné riešenie receptu: do cesta sa pridá cca 4 - 5 žĺtkov ( z vajec M)
Výroba rožkov:
Cesto:
Z časti mlieka urobím kvások, pridám k ostatným surovinám spolu so zmäknutým tukom , vymiesim a nechám veľmi krátko kysnúť, potom dám cesto do chlaničky.
Pripravím si valčeky z plnky:
Odvážim si kus plnky, urobím šúľok, podľa hmotnosti pokrájam na vizuálne rovnaké kúsky tak, aby mal jeden cca 22 - 23 g a rozšúľam na valčeky,
Potom odvážim kus cesta a rovnako si nachytám kúsky o hmotnosti cca 22 - 24 g, urobím guľky, rozvaľkám ich na oválnu placku, vložím šúľok, zabalím do cesta, spojím po celej dľžke a rozšúľam na valček, na okrajoch špicatý.
Vytvarujem rožtek (makový v tvare U, orechový v tvare C),
Uložím na plech s papierom na pečenie a potriem dobre rozšľahaným vajíčkom.
Nechám celkom zaschnúť, a trošku podkysnúť.
Potom potriem znovu vajíčkom a dám piecť na cca 200 st. podľa druhu rúry 9-11 minút.
Surovinové zloženie náplní
Náplň maková:
Surovinové zloženie na polovicu cesta (na cca 1 kg)
Robím z čistého maku, (pekári pripdávajú piškótové omrvinky, kto chce, môže dať 100 - 140 g omrvín z piškótového korpusu)
mak 400 g,
cukor kryšt. 300 g
VC 1 bal.
maslo 40 g
mlieko 200 - 240 g
štipka strúhanej kôry z bio citróna
cukor kryšt. 300 g
VC 1 bal.
maslo 40 g
mlieko 200 - 240 g
štipka strúhanej kôry z bio citróna
škorica
spolu: 960 - 1000 g,
spolu: 960 - 1000 g,
Presné množstvo mlieka neviem.Najprv cukor a maslo nechám zovrieť v menšom množstve mlieka, zalejem mak so škoricou a citr. kôrou,potom dolejem vriace mlieko podľa potreby a trochu povarím pri stálom miešaní. Nikdy nemiešam naopak - mak v mlieku.
Plnka musí pred spracovaním vychladnúť.
Hustota musí byť taká, aby sa dala formovať na valček
Orechová náplň na polovicu cesta ( na cca 1 kg)
Orechy: 440 g
cukor 340 g
VC 1 bal
mlieko 180 - 200 ml
spolu: 980-1000 g
cukor 340 g
VC 1 bal
mlieko 180 - 200 ml
spolu: 980-1000 g
Cukor uvarím v časti mlieka, zalejem orechy s prísadami a zvyšok vriaceho mlieka prilejem podľa potreby tak, aby som získala hustú tvarovateľnú hmotu.
Rady na záver:
Cesto musí byť dobre vymiesené, tak, aby sa nelepilo pri spracúvaníTrvanlivosť rožkov: 7 - 10 dní, presne neviem, u nás sa zjedia rýchle.
Cesto sa môže spracovať aj na závin o priemere cca 5 cm, po vychladnutí sa krája na kúsky cca 1 cm, ako keksy. Takto ich robila moja mama, i príbuzná v Bratislave v 50-tych rokoch.
Plnky by malo byť min. 40 %, mak musí byť jemne zomletý, inak sa nedrží pohromade pri tvorbe rožtekov.
Vajíčko musí byť dobre rozšľahané, natiera sa dva x, prvý raz hneď, nechá sa zaschnúť, potom novu natrieť.
Dobrú chuť!






Recepty:
- Ak chcete komentovať, prihláste sa alebo zaregistrujte
Exportovať do:- Vytlačiť
- prečítané 4493x
Komentáre
Nádherné rožteky, ďakujeme, že si sa podelila o recept aj fotopostup.


Ospravedlňujem sa tým, ktorí v priebehu poslednej hodiny čítali opravený recept, množstvo náplne bolo uvedené na polovičné množstvo cesta. Problém by nebol, iba musel by náplň 2x pripraviť
Vyzerajú dokonale a určite tak aj chutili!



