
Beusiq, Bezlepkový sypaný jablkový koláč
Rýchly, šťavnatý a veľmi chutný sypaný jablkový koláč s mrveničkou, vhodný (nie)len pre "bezlepkáčov" a ľudí s alergiou na mlieko. Teplý poteší na obed ako sladký nákyp a studený ako koláčik ku kávičke.
1 | kilogram | jabká |
3 | kusy | vajce |
2 | hrnčeky | ryžová múka |
hrnček | cukor | |
1 | balík | prášku do pečiva |
1 | polievková lyžica | rozpustené ghee maslo |
2 | čajové lyžičky | škorice |
Jablká nastrúhame na hrubšom strúhadle a pridáme škoricu.
Pripravíme si mrveničku: Zmiešame múku s kypriacim práškom a cukrom. Pridáme 2 až 3 vajcia, štipku soli a 1 PL rozpusteného ghee masla. Všetko spolu zmiešame na mrveničku - mala by mať konzistenciu ako jemne vlhká hlina.
Dve tretiny mrveničky nasypeme na dno plechu. Na mrveničku dáme strúhané jablká a na vrch zvyšnú tretinu mrveničky. Na záver posypeme vrch ešte 1 až 2 ČL cukru, ktorý pri pečení skaramelizuje.
Pečieme na 180°C asi 30 až 40 min. - záleží od rúry a výšky koláčika.
Tento recept funguje aj s klasickou pšeničnou múkou.
Prípadne môžete časť ryžovej múky nahradiť ovsenou, pohánkovou, cirokovou alebo mandľovou múkou - k jablkám sa skvele chuťovo hodia.
Namiesto ghee masla môžete použiť aj klasické maslo alebo rastlinný tuk na pečenie. Množstvo nie je potrebné meniť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Čierna ruža
Bejč | Čierna ruža
Čierna ruža
Fotorecept na efektný zákusok s roládou v korpuse, chutným pudingovým krémom a čokoládovou polevou.
Malinový rez
Bejč | Malinový rez
Malinový rez
Vynikajúci svieži zákusok s malinovým pudingom v korpuse, tvarohovým krémom a piškótami v reze.