
Beusiq, Bezlepkový sypaný jablkový koláč
Rýchly, šťavnatý a veľmi chutný sypaný jablkový koláč s mrveničkou, vhodný (nie)len pre "bezlepkáčov" a ľudí s alergiou na mlieko. Teplý poteší na obed ako sladký nákyp a studený ako koláčik ku kávičke.
Ingrediencie
1 | kilogram | jabká |
3 | kusy | vajce |
2 | hrnčeky | ryžová múka |
hrnček | cukor | |
1 | balík | prášku do pečiva |
1 | polievková lyžica | rozpustené ghee maslo |
2 | čajové lyžičky | škorice |
Postup
Jablká nastrúhame na hrubšom strúhadle a pridáme škoricu.
Pripravíme si mrveničku: Zmiešame múku s kypriacim práškom a cukrom. Pridáme 2 až 3 vajcia, štipku soli a 1 PL rozpusteného ghee masla. Všetko spolu zmiešame na mrveničku - mala by mať konzistenciu ako jemne vlhká hlina.
Dve tretiny mrveničky nasypeme na dno plechu. Na mrveničku dáme strúhané jablká a na vrch zvyšnú tretinu mrveničky. Na záver posypeme vrch ešte 1 až 2 ČL cukru, ktorý pri pečení skaramelizuje.
Pečieme na 180°C asi 30 až 40 min. - záleží od rúry a výšky koláčika.
Tento recept funguje aj s klasickou pšeničnou múkou.
Prípadne môžete časť ryžovej múky nahradiť ovsenou, pohánkovou, cirokovou alebo mandľovou múkou - k jablkám sa skvele chuťovo hodia.
Namiesto ghee masla môžete použiť aj klasické maslo alebo rastlinný tuk na pečenie. Množstvo nie je potrebné meniť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Vláčne pečené kysnuté buchty
Martuška 123 | Vláčne pečené kysnuté buchty
Vláčne pečené kysnuté buchty
Recept na pečené kysnuté buchty plnené tvarohom alebo lekvárom. Nadýchané cesto, tradičná chuť, ktorá poteší každého.
Rýchly hrnčekový marhuľový koláč
Kamila
Rýchly hrnčekový marhuľový koláč
Fotorecept na hrnčekový marhuľový koláč, ktorý zvládnete aj bez mixéra. Stačí miska, pár surovín a šťavnaté marhule – výsledkom je vláčny, voňavý koláč, ktorý zmizne z plechu skôr, než vychladne. Recept je na malý plech.