recept
Pozrite si aj
Uz som nasla. Mas pravdu, bol chutný..
Chlebík šťastia
Darované cesto prelejeme do 2-3l sklenenej nádoby. Miešame drevenou vareškou – denne. Za 5 dní je hotové. Nedrží sa v chladničke, ale pri izbovej teplote!
1. deň: dosypeme 2,5 dcl kryštálového cukru – premiešame
2. deň: dolejeme 2,5 dcl mlieka – premiešame
3. deň: dosypeme 2,5 dcl polohrubej múky – premiešame
4. deň: nepridáme nič
5. deň: dosypeme 2,5 dcl kryštálového cukru, 2,5 dcl mlieka, 2,5 dcl polohrubej múky – premiešame
Celú masu rozdelíme na 4 časti a 3 časti darujeme priateľom.
Do štvrtej časti cesta pridáme 2,50 dcl polohrubej múky, ½ prášku do pečiva 1 ČL sódy bikarbóny, 1 ČL mletej škorice, 10 dkg hrozienok, 6 dkg posekanej varovej čokolády, štipka soli, 6 dkg mletých orechov, hrsť posekaných orechov, 1 vanilkový cukor, 3 žĺtka a nakoniec vyšľahaný sneh z 3 bielkov a zľahka premiešať. Tento „chlebík“ pečieme vo formách srnčí chrbát, bábovkovej forme alebo na plechu. Prinesie šťastie celej rodinke! Tá istá osoba môže chlebík piecť iba raz v roku. Do cesta môžeme pridať 2 postrúhané jabĺčka, bude vláčnejší + trochu rumu, bude chutnejší.
Dostala som kvasok pred dvoma rokmi a ako poverčivá som ho robila, výsledok bol príjemný. Doslova sa zožral. Keďže recept sa už nedal poriadne čítať, tak som ho prepísala do PC. A teraz si ťa našiel, keď ho hľadáš. Potom daj vedieť ako si ho robila, keď nemáš kvások a aký bol výsledok.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no pocula som o nom a pred dvoma rokmi sa dostal aj ku mne..len skoddaaaa, nemozem uz najst papier kde bolo napisane co sa tam po dnoch pridava :( ale ak nikto neodpise, skusim susedky sa spytat , mozno najde ona
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Prosim Vas, to je vtip? Nerozumiem, preboha, ved tam ide mlieko a to sa podava dalej ludom a dokedy? Akoze niekto dostane z tejto hmoty po roku? ...fakt nerozumiem...az ma smiech presiel
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
nebud fajnová ved všetko sa dá jesť !!!!
niečo len raz, ale dá
a také skysnuté mliečko.. mňam :D ešte aj probiotické účinky to bude mať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No ked to tvrdi taky uznavany kolega-cukrar, uz sa toho nebojim, dokonca si ho tusim upeciem...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Poznám to pod názvom Vatikánskych chlieb. Neboj cookerka, je to celkom jedlé . Ja som samá alergia a fungujem ako lakmusový papierik a v pohode som konzumáciu prežila. A ešte mi to aj chutilo
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ani ja si to fakt neviem predstaviť a ešte aj že šťastie prinesie to ma vie doslova vytočiť takéto hlúposti tlačiť do hlavy niekomu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
cooky, nie je to vtip..a je to fakt zajimavy kolacik...vsak z mlieka ti vznikne kysele mlieko a to sa tiez pije:) mozno by nebol vhodny kvoli birokracii na predaj do cukrarni ale je dobry a doma sa u nas z neho nikto nepok....al :)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...kvoli birokracii nie, ale kvoli hygiene urcite
Kysle mlieko?
...ved po roku v tej hmote co bude? Asi super kysle mlieko teda...nechapem...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som to pochopila tak, že z jednej časti upečiem koláč a ostatné 3 rozdám, to znamená, že nebude super kyslé mlieko či ano?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Stale je tam cast z kazdeho mlieka co sa tam prida...3 casti vzdy rozdelis, cize posuvas dalej, hoci sa ta cast prvej davky mlieka v hmote postupne znizuje, nejake promile tam stale ostava...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Fakt, máš pravdu,
možno to bude nie s probiotickou aj s pliesňovou kultúrou
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Cookerka, ja som mala podobný recept a tam sa do kvásku dávala voda. A bol chutný tiež. Piekli sme z toho mafinky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja som našla na webe toto :
1-dňový koláč priateľstva
Ráno - 2 PL kryštálového cukru
2 PL hladkej múky
5 PL vlažného mlieka
1/2 bal.prášku do pečiva
V pribehu dopoludnia viackrát premiešame.
Obed - zmes prelejeme do 2-litrovej nádoby a pridáme
1 šálku kryštálového cukru
1 šálku hladkej múky
1 šálku vlažného mlieka
Všetko viackrát premiešame.
Večer - pridáme to isté ako na obed- z tejto zmesy môžeme odobrať jednu šálku a do zvyšného pridáme
2 dcl oleja
2 šálky hladkej múky
1/2 PL sódy bicarbóny
3 celé vajcia
1 prášok do pečiva
1 PL kryštálového cukru
štipku soli
Cesto vypracujeme a môžeme pridať - hrozienka, orechy, čokoládu, kakao. Pečieme vo forme srnčieho chrba. Upečené posypeme cukrom, prípadne polejeme čokoládovou alebo citrónovou polevou.
/ PL-polievková lyžica, šálka - 2 dcl /
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No toto vyzera byt schodnejsie, zdraviu nezavadne a dokonca veeeelmi chutneeeeeee
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no ten akože chlebík sa dostal aj kumne. Mám tetu katechétku a tá mi nakázala ho okamžite vyhodiť. Vraj je to nejaký pdruh sekty a pomocou toho ludia jeden na druhého prenášaju zlu energiu a choroby aj ked sami o tom nevedia. A predsa len dačo na tom bude. Predstavte si cez kolke ruky to prejde kolké baktérie a boh vie v akom prostredí to vzniklo. Neviem ,ale ja ak chcem kvalitný chlebík upečiem si ho doma a netlačim kaleráby do hlavy niekomu,že ak ho nazje bude mať nešťastie.Možno sa mýlim no toľko moja skúsenosť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aj ja s tým úplne súhlasím a nie len pre ten prenos ale aj preto že pýtam sa je normálne veriť že šťastie sa dá zaistiť takýmto spôsobom?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
severinka, nechaj ich, sak nech si veria comu chcu, ak ich to urobi stastnejsimi...
Ale toto mi dat pod cumak by bola od dotycneho odvaha ako hrom...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...no dakujem pekne....hmmm
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no zienky neviem ako vy ale aby som si piekla kolac a zaklad dostala bohvie od koho a bohvie kto a kde to mal predtym,ako prepacte ale ze fuuuuuj!to sa mi protivy,kebyze v ramci rodiny no ok ale ak to je od cudzieho..to teda nie....ja nechcem nejaku chorobu a bohvie co este!!!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ten koláč sa volá - koláč priateľstva alebo šťastia abo podobne...takže sa predpokladá že to nedávaš cudziemu človeku, ani tebe to nedá cudzí človek, len ten, kto ťa má rád
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No ty si to zaklincovala moja...to neznamena, ze je to bezpecne hmmm?
A neverim, ze to ide len po rodine...urcite aj kamaratkam a kamaratkam kamaratiek a napokon po dlhom putovani to uz bude chodit aj samo...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nebol by tento recept i na mafiny?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aj ja som ho mala a dokonca pred mnohymi rokmi a asi pred 2 rokmi znovu. a neviem ze by sme niekto nieco chytili. tiez so premyslala ako to tak rokmi funguje a putuje, ale.....sme tu a zijeme. ani si nemyslim emi priniesol stastie alebo opacne. proste som to dostala a upiekla. a chutovo bol naozaj velmi dobry.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Čo je viem...si myslím, že na svete sú oveľa horšie veci....Ečka, pesticídy, modifikované potraviny, chemikálie v potravinách, a takto by som mohla pokračovať týždeň aké svinstvá máme na tanieri...a z jedného kvásku, ktorý mi človek podal s pozitívnou energiou, nie negatívnou (ak chceme načrieť aj do vôd bosoráctva - lebo mi chce asi dobre, nie zle), ak upečiem jeden chlieb, ktorý nejem denno-denne ale možno raz v živote ho zjem, tak neumriem, ani neosprostiem, maximálne ma preženie....takže netreba preháňať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nepripadá vám to ako keby ste čarovali???
.. alebo nejaký homeopatický grc???..
Ale my už predsa čarujeme prácou svojich rúk,svojou fantáziou, rozdávame radosť.. Vaše výtvory sú úplne super. Mne to úplne stačí aj bez neviem koľko dní miešaného koláča
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Keď si predstavím, že aj penicilín je len plesnina tak mi ten koláč pripadá celkom prijateľný pamlsok
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No dievčatá keby som vedela,že touto témou vyvolám také reakcie tak ju sem ani nedám. Ja som potrebovala získať práve ten prvý produkt do tohto koláča a práve preto že aj mne je proti srsti brať niečo od cudzích ľudí. Neviem čo v tom mohlo byť a tiež ako dlho takáto masa niečoho putuje,práve preto som chcela zistiť ten začiatok. Veď niekto niekedy musel začať miesiť tú prvotnú "gebuzinu" a začať ju posúvať ďalej. A nechcem zakladať žiadne sekty chcela som to iba pre svoju potrebu. Ale vďaka za pripomienky aj za receptík.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
...hej, ten zaciatok by sa dal bez obav upiect ...a netrap sa tymto pripevkom, vzdy ho mozes predsa vymazat...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ale cooky, len nech nemaze. tento kolacik je chutny a ked sa niekto obava mat zaciatok od druheho, tak si jednoducho spravi sam odzaciatku:)
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahojte dievčatá,potrebovala by som receptík na taký zvláštny koláč. Naviem či mi pomôžete pretože vôbec neviem ako sa volá,ale jeho príprava bola taká zvláštna a bol aj celkom chutný. Možno vám pomôže,že sa pripravuje niekoľko dní každý deň sa do neho niečo pridáva:Hrozienka,orechy...Začínalo sa ale tak,že mi kamoška dala taký divný maglazj v miske a do toho sa postupne každý deň pridávala dáka surovina nakoniec sa to upieklo na plechu. Bolo to nazvané koláč šťastia pretože z toho maglajzu sa malo odliať a dať ďalšej osobe. Ja viem že to je divný recept ale bol chutný. Počuli ste o ňom niekto?