reklama

Pravda?!

majap , 04. 10. 2013 - 21:55

reklama

Pozrite si aj


reklama


reklama

Majka, Áno tento článok si fakt vystihla,toto by si mali prečítať všetci zákaznici Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Zlomené srdce

dadika, Pi, 04. 10. 2013 - 22:32

babule, môžete ten článok prosím hodiť aj sem do diskusie? nie som na fb Úsmev

akve, Pi, 04. 10. 2013 - 23:14

Kopirujem z FB:

Co vsetko sa skryva za jednou tortou... alebo... preco su torty take drahe.

Kym som nezacala piect sama, mala som tu prilezitost objednavat 2 torty v cukrarni a ceny mi na prve pocutie zneli relativne vysoke.... a viem, ze mnohym, ktori vidia iba koncovy vysledok pripada cena za kusok sladkosti, ktora zmizne za par minut, astronomicka..... ja uz teraz vidim preco....tak podme poporiadku - co vsetko sa za pripravou takeho kuska sladkosti skryva?

1.PLAN - Po zadani temy je potrebne si tortu premysliet (samozrejme pokial nie je poziadavka na presnu kopiu podla nejakej foto, s cim ale u mna neuspejete). Obcas sa podari najst nieco zaujimave po 10min hladania, no obcas to chce pri pocitaci stravit dobru hodinku, aby clovek nasiel tu spravnu inspiraciu, pripadne nasiel navod ako na postup, ktory doteraz nepouzil....
2.NAKUP - suroviny potrebne na pripravu torty je nutne najprv nakupit - ano, chodime do obchodu relativne casto a nakupujeme tak ci tak, ale aj tato cinnost je s pripravou spojena .... nie v kazdom obchode su dostupne vsetky potrebne suroviny, takze obieham obchodov viac a niekedy aj cele mesto napriklad kvoli jednemu papieru na podlozku, aby to naozaj vyzeralo....

3.PECENIE - jedna z menej zlozitych veci... nachystat si suroviny, vyhriat ruru, dat si to do misy, slahat, naplnit formu, a cakat kym sa upecie (napr. mramorovy korpus stravi v rure cca 1 - 1h 15min)
4.UMYVANIE - cely brajgel z pecenia musi niekto aj upratat a umyt (aj vylozenie a nalozenie mycky trva nejaku chvilu)
5.PLNENIE - opakuje sa zababrana kuchyna a riad, akurat v mise sa slaha plnka, ktoru treba naplnit do nakrajaneho korpusu...15-20min urcite

6.OBMAZANIE pred potiahnutim - torta musi mat pred potiahnutim marcipanom (potahovkou) dokonale hladky povrch, inak vidno vsetky nerovnosti na potahovke ... (pouzivam pod potah naozajstnu cokoladu - co mi zvysuje naklady v porovnani so zarovnavanim maslom cca o 3,5E, ale maslo mi proste nechuti)...praca s cokoladou je tiez pekny casozer, kedze ju na to treba pripravit den vopred a samotna praca s nou trva cca pol hod (opat dalsi riad)
7.PODLOZKA - obalit do papiera

8.PRIPRAVA POTAHOVKY - tyka sa skor farebnych potahov, lebo s tym bielym sa staci pohrat chvilu a je pripraveny, no trafit sa do pozadovanej farby pri mnozstve potrebnom na potiahnutie celej torty je obcas aj pol hod miesenia a pridavania farieb
9.POTAHOVANIE - rozvalkat potahovku je celkom dobry sportovy vykon (isto mozu potvrdit aj niektori pani, ktorych na to manzelky "zneuzivaju"), potiahnut a uhladit... dalsich minimalne 20min za nami
10.OZDOBY - vacsinou pripravene vopred, kedze modelovanie si vyzaduje svoj cas a klud - opatovne sa zvysuje casova narocnost pri mnozstve pouzitych farieb... existuju samozrejme sikovnejsi jedinci, ktori zvladaju modelovanie lavou zadnou a jednu postavicku ci kvet dokazu urobit v priebehu 15min... mne to vsak zatial trva podstatne dlhsie... hodinku - dve, ale aj tri, v zavislosti od velkosti a narocnosti detailov...

11.ZDOBENIE - vytvorenie pismen, malych kvietkov, pripadne inych ozdob okrem postaviciek opat zahrna valkanie, vykrajovanie, zacistovanie a samotne aranzovanie na tortu
12.DEBORDELIZACIA - umyt si vsetky pomocky, podlozky, poodkladat na svoje miesto zvacsa po dokonceni torty uz radsej necham na rano, lebo v taku neskoru hodinu by mi to trvalo podstatne dlhsie...
SUROVINY

Priklad na spotrebu surovin na tortu o priemere 22cm :

korpus : vajcia, olej, muka, van.cukor, kakao, cukor, prasok do peciva... cca 2 E
plnka : tvaroh, mascarpone, slahacka van.cukor, pr. cukor... cca 5,5 E
ovocie : maliny cca 400 cca 2,2 E
podpotah cokoladovy: cca 4,20 E
potahovka cca 700 g (vratane odpadu) cca 6,6 E

suma sumarum cca 20,50E

v tejto kalkulacii nie su zahrnute 1. energie - rura, mycka, mixer, voda, svietenie...

2. papier na pecenie, sparatka, spajle, lepiaca paska, kuxynske utierky, telefon, tlac pripadnych obrazkov... (ano, dost detailne, ale aj tie blbe sparatka za rok su polozka)

3. naklady na pomocky pri praci... farby, vykrajovacky, modelovacie pomocky, stetce, silikonove formy...no od vymyslu sveta - za nie malo penazi ... staci si zajst na nejaku stranku, ktora tieto pomocky predava pre lepsi obraz o cenach (www.natortu.sk, www.tortomania.sk)

4. naklady na tvorbu postaviciek (hmota, farby...)

....tu uz sme na cca 25 E...a teraz...

5. CAS straveny pri tvorbe torty ( zapocitanim vyssie uvedeneho to je v priemere mozno aj 9 hodin)

Samozrejme sa mnoho z tychto nakladov da znizit... pouzitim menej kvalitnych surovin, pouzitim mensieho poctu pomocok, doma robenej potahovej hmoty, zlepsenim techniky potahovania ci modelovania (no...snad to posledne je jedine, k comu by som sa chcela dopracovat).... dalsou alternativou je znizovanie nakladov pri zvysujucom sa pocte vyrobenych tort, no dostat sa na uroven cukrarne, ktora ma na to priestor, ludi a vybavenie je v domacich podmienkach NEMOZNE.

Rada by som patrila k tym, ktori sa za svoju pracu nemusia hanbit a zaroven si cenia svoj cas a schopnosti.

A preco to vlastne robim? Pretoze ma tesi, ked vidim,ze sa torta paci, este viac ma tesi ked pocujem, ze torta aj chuti a teraz uz aj preto, ze chcem pomahat tym, ktori to potrebuju...

Neberte to v zlom, ale prosim, majte na mysli tento moj prispevok v pripade, ze budete ziadat o vyrobu torty a neurazte sa, pokial Vasu poziadavku odmietnem (a to nielen z dovodu ceny, ale trebars aj nametu...) - nemozeme vyhovovat vsetci vsetkym a ja sa nebudem citit urazena, ak sa najde niekto, kto vasim poziadavkam vyhovie viac ...viac podla vasho vkusu, cenovej hladiny, pristupom... Je to vec dohody a komunikacie ;)

Tortam ZDAR! :)
Myska

A po dnesnej skusenosti, ked som ocenila namahu prelozit si moje slova este aj do cestiny a odvahu zverejnit to pod svojim menom (alebo by sa to dalo nazvat inak????) mam este jednu potrebu dopisat .......

VELKE DAKUJEM vsetkym ludom, ktorym nechyba elementarna slusnost a tento prispevok siria dalej pomocou zdielania a nepisu si ho na svoje nastenky ako svoje vlastne slova... teraz po odhaleni zakuti FB si to NAOZAJ VAZIM!
Moja prva skusenost s tymto pristupom ma natolko zarazila, ze zvazujem povodny zamer pokracovat v clankoch zameranych na tematiku tort...

katka_d, So, 05. 10. 2013 - 08:31

100 % pravda
a zabudla tam dopísať, čo všetko ide kvôli tortičkám bokom ak sa pečeniu venujeme popri práci - detičky, manžel, hora neožehlených vecí a vlastný spánok.

Áno Áno Áno Áno Áno Áno úplná 100% pravda, Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam ja sa ešte aj v noci zobudím čo rozmýšlam nad námetom aby to bolo čo najlepšie Chichocem sa

No baby tak toto sme tu potrebovali,a šte k tomu treba pridať aj stres či bude tortička po dokončeni vyzerať ako si predstavujeme,či sa nám cez noc pri chladení neposunie,či bude rovná a tak ďalej a tak ďalej.je toho strašne veľa čo takáto naša záľuba obnáša a je mi neskutočne smutno,keď si to zákazník nevie uvedomiť a tvári sa ako keby sme ho chceli okradnúť.Každý jeden by mal prejsť nejakým rýchlokurzom trebárs len vymodelovať jednoduchý kvietok a uvidel by čo je to za robota a nie s pomocou,podľa postupu z papiera alebo na nete tak ako to robíme mi.Takže vážme si svoju prácu a buďme na ňu hrdé,lebo káždá naša tortička je jeden obrovský zázrak Zlomené srdce Zlomené srdce Zlomené srdce Bozkávam Bozkávam Bozkávam

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama