Na prvý pohľad veľmi podobné prísady, no ich použitie a vlastnosti sa líšia. Viete, kedy použiť želé a kedy zvoliť želatínu? Osvojte si pár jednoduchých rád ako s nimi pracovať a vaše dezerty budú nielen skvelo chutiť, ale aj dokonale vyzerať.
Ako ich rozlíšiť?
Hlavným rozdielom je zloženie. Zatiaľ čo želatína je živočíšnym produktom, v želé sa používa takzvaný karagenan, respektíve agar z výťažku z morských rias. Vďaka tomu želé dokáže nadobudnúť hustejšiu konzistenciu a jednotný pevný tvar po stuhnutí.
Odlišujú sa aj v príprave. Aby sme získali požadovaný výsledok, želé musí prejsť varom. Nechá sa trochu odstáť a následne sa naleje na dezert.
Naopak, želatína vám nesmie zovrieť, tá sa iba mierne prihrieva. Slúži skôr ako zahusťovadlo do rôznych krémov, sladkých náplní či aspikov.
Správny výber je dôležitý
Aj želé má svoje odlišnosti, záleží na tom, aký zákusok sa chystáte pripraviť. Cukrárenské želé na báze rastlinnej suroviny agar sa používa pri príprave vysokých rezov. Ak sa chystáte pripraviť zákusok ako z cukrárne, určite siahnite po cukrárenskom želé.
Tortové želé si naopak dobre rozumie s tenším korpusom a ovocím, ktoré chráni pred oschnutím a zanechá ho krásne lesklé. Okrem číreho a červeného máte k dispozícii aj nové Tortové želé žlté od Dr.Oetker. Ideálne ním zvýraznite žlté ovocie ako marhuľa a ananás, no pohrať sa môžete aj s kontrastujúcimi jahodami či kivi.
Cenné rady na záver
Po uvarení želé podľa návodu na obale ho nechajte chvíľu odpočinúť.
Nalievajte ho na plnku vlažné, ináč sa náplň môže vplyvom vysokej teploty rozpustiť.
Uvarené želé nanášajte v niekoľkých vrstvách, nie naraz.
Pokiaľ želé pred použitím príliš stuhne, môžete ho ešte raz krátko rozohriať.
Pred nanesením želé na tortu alebo zákusok nezabudnite cesto potrieť tenkou vrstvou krému alebo džemu. Korpus má totiž tendenciu rozohriate želé do seba vpíjať, v dôsledku čoho sa môže rozmočiť.
Ak pripravujete tortu s kúskami mrazeného ovocia, obaľte ho v troche Želatínového stužovača od Dr.Oetker. Uchováte tým šťavu vo vnútri plodov a tá sa nevsiakne do korpusu, ani nezmieša s teplým želé. Ovocie si tak zachová prirodzenú a čerstvú chuť.
Želé produkty Dr.Oetker
Tortové želé
Na tenký tortový korpus
Udrží ovocie na torte čerstvé a lesklé
Rastlinného pôvodu, vyrobené na báze karagenanu
K dispozícii v čírej, červenej a novej žltej farbe
Stačí zmiešať s 250 ml vody alebo ovocnej šťavy
1 minútu povariť a naliať na ovocie na torte alebo dezerte
Cukrárenské želé
Na vysokú a pevnú vrstvu želé na torty a zákusky
Profesionálny výsledok ako z cukrárne
Rastlinného pôvodu, vyrobené na báze agaru
K dispozícii v žltej a červenej farbe
Stačí zmiešať s 0,5 l vody alebo ovocnej šťavy 1 minútu povariť a naliať na dezert
Inzercia
Na prvý pohľad veľmi podobné prísady, no ich použitie a vlastnosti sa líšia. Viete, kedy použiť želé a kedy zvoliť želatínu? Osvojte si pár jednoduchých rád ako s nimi pracovať a vaše dezerty budú nielen skvelo chutiť, ale aj dokonale vyzerať.
Ako ich rozlíšiť?
Hlavným rozdielom je zloženie. Zatiaľ čo želatína je živočíšnym produktom, v želé sa používa takzvaný karagenan, respektíve agar z výťažku z morských rias. Vďaka tomu želé dokáže nadobudnúť hustejšiu konzistenciu a jednotný pevný tvar po stuhnutí.
Odlišujú sa aj v príprave. Aby sme získali požadovaný výsledok, želé musí prejsť varom. Nechá sa trochu odstáť a následne sa naleje na dezert.
Naopak, želatína vám nesmie zovrieť, tá sa iba mierne prihrieva. Slúži skôr ako zahusťovadlo do rôznych krémov, sladkých náplní či aspikov.
Správny výber je dôležitý
Aj želé má svoje odlišnosti, záleží na tom, aký zákusok sa chystáte pripraviť. Cukrárenské želé na báze rastlinnej suroviny agar sa používa pri príprave vysokých rezov. Ak sa chystáte pripraviť zákusok ako z cukrárne, určite siahnite po cukrárenskom želé.
Tortové želé si naopak dobre rozumie s tenším korpusom a ovocím, ktoré chráni pred oschnutím a zanechá ho krásne lesklé. Okrem číreho a červeného máte k dispozícii aj nové Tortové želé žlté od Dr.Oetker. Ideálne ním zvýraznite žlté ovocie ako marhuľa a ananás, no pohrať sa môžete aj s kontrastujúcimi jahodami či kivi.
Cenné rady na záver
Ak pripravujete tortu s kúskami mrazeného ovocia, obaľte ho v troche Želatínového stužovača od Dr.Oetker. Uchováte tým šťavu vo vnútri plodov a tá sa nevsiakne do korpusu, ani nezmieša s teplým želé. Ovocie si tak zachová prirodzenú a čerstvú chuť.
Želé produkty Dr.Oetker
Tortové želé
Cukrárenské želé
Želatínové produtky
Otestujte želé a želatíny Dr.Oekter. Kliknite na túto linku a zapojte sa do testu!
Recept na pruhovaný želé dezert
Kliknite na obrázok a zistite, že pruhovaný želé dezert pripravíte raz-dva.
Ďalšie inšpirácie na želé pečenie