reklama

Mascarpone vs tvarohový krém


reklama

Žienky, chcem sa spýtať na váš názor ohľadom mascarpone krému. Občas ma trápi, že nerobím niečo "iné", len moju odskúšanú klasiku. Mascarpone krém som skúšala len raz, nijak ma neohúril, mám pocit, že je mascarpone zbytočne preceňovaný, že keby som spravila rovnako dva krémy, jeden s mascarpone, druhý s mäkkým tvarohom, málokto by vedel rozoznať, ktorý je ktorý. Mýlim sa, alebo máte rovnakú skúsenosť? (nerozprávam o tiramisu, tam samozrejme patrí mascarpone)

Pozrite si aj


reklama


reklama

Ja osobne ho používam skôr miesta masla, kde má ísť tvaroh dám tvaroh.. Keď ho použiješ miesto masla, tak je plnka jemnejšie.. Skús spraviť niekedy obyčajný puding (z 300 ml mlieka na jeden puding samozrejme) a rozdeľ ho na dve časti - do jednej zašľahaj po vychladnutí maslo a do druhej mascarpóne a porovnaj.. Alebo parížska šľahačka s mascarpóne.. Je taká jemnučká.. Mňam.. Stále však platí že sto ľudí sto chutí.. Mrkám

zuzuz1, Ut, 02. 04. 2013 - 11:05

ja som si tiez myslela ze mascarpone je zbytocne a predrazi tortu... ale je fakt ze dava jemnejsiu kremovejsiu chut,,, na druhej strane to nie je az tak poznat,,, ta kt. pece torty a stale ochutnava kremy to spozna,.. ale clovek kt. si da tortu raz za cas a v podstate si nepameta ako presne chutila "ta dobra plnka" si to asi ani nevsimnu... asi taky je moj nazor... ze teda ano je to ine a kremovejsie ale ked ti niekto povie - urob mi taku ako minule tak by asi nezistil ze to nie je s mascarpone ale len s tvarohom :)

zuzuz1, Ut, 02. 04. 2013 - 14:32

teda aby ma niekto zle nepochopil...ja davam mascarpone LEN do plnky spolu s tvarohom a slahackou...samotny krem z mascarpone som ani neskusala a nemyslim ze by to malo nejaku dobru chut prave pre ten obsah tuku, kt. tu bol spominany... ja len tak pre istotu :) Hambím sa

...no neviem ako ostaným, ale mne sa tvaroh jemný a mascarpone diametrálne odlišujú. Tvaroh je mokrejší, nie tak tuhý a kyslastý. Mascarpone je tuhé ako ďas, skoro bez vody a bez chuti. Ako píše kakajka, skôr ako náhrada za maslo, nie za tvaroh. Keď je niečo tvarohové už raz tak je to tvarohové, cítiť to tam, mascarpone mi príde skôr ako taký stužovač.

možem sa opýtať, teda vy vlastne používate mascarpone aj namiesto masla?? Napríklad pod poťah???

novanka, Ut, 02. 04. 2013 - 13:02

Ja si osobne myslím, že pod poťah by bolo mascarpone drahé, ale som prekvapená, že ho používate ako maslo/stužovač, mne síce príde bez chuti, ale stále som ho považovala za syrový výrobok. Až teraz som si uvedomila, že ten podiel tuku je fakt hodne vysoký. Ešte som sa s tým nestretla, v každom prípade to je zaujímavý postreh, zvlášť do parížskej šľahačky - to ma prekvapilo, ale skúsila by som. Ale má význam robiť krém, kde použijem mascarpone s tvarohom? Je pomerne drahý, bez chuti, takže chuťovo nič nedodá, tak prečo potom? Pýtam sa na to, či ľudia veľakrát nepýtajú mascarpone krém len preto, lebo to dobre znie, pričom by sami nezistili, či tam je, alebo nie.

Ja poznám mascarpóne už hodne dlho, ešte som ani nechýrovala o poťahovaných tortičkách a vždy som ho mala rada, aj som rozpoznala keď bol v nejakom koláčiku, takže asi záleží od toho aké majú zákazníci chuťové poháriky Chichocem sa A teraz už ani nie je tak drahé ako voľakedy, 250g stojí v L...I v normálnej cene bez zľavy okolo 1,60 - toľko stojí aj maslo. Podľa mňa jeho chuť je niečo medzi smotanou a maslom a radí sa medzi syry asi kvôli procesu výroby, tuku má tak isto ako maslo. A ešte sa mi na ňom páči to, že stačí dať jeden vanilkový cukor a je akurát sladký, pričom pri masle treba dať cukru viac.

A ešte som chcela, že keď ho dávam napr teda do tvarohovej plnky, tak dám napr jeden tvaroh, jedno masc. a jednu smotanu - buď sladkú vyšľahanú alebo kyslú, alebo jogurt, podľa chuti... Veľa to striedam. Najviac mňam je to s malinami.

mascarpone a tvaroh sa podla mna nedaju porovnat, su to dve ine potraviny.... spolocnu maju akurat tak farbu.... mascarpone chutovo by som neprirovnala ani tvarohu ani syru ale slahacke,akurat,ze je na rozdiel od nej tuhe. Su take chutovo neutralne a famozne Mrkám

Áno Áno Áno presne tak som to myslela... ako som aj napísala vyššie

novanka, Ut, 02. 04. 2013 - 20:10

Ďakujem za rady, moc mi to pomohlo, nikdy som sa na mascarpone nepozerala takto, naštudujem recepty a vyskúšam, ešte raz všetkým vďaka.

kramky, St, 03. 04. 2013 - 07:34

Chichocem sa novanka, vyskúšaj tento: v 200ml šľahačky rozpustiť 200g 52% čoko a nechať vychladnúť, 200ml šľahačky vyšľahať a tieto dve šľahačky vymiešať s 500g mascarpone a cukrom podľa chuti, niekedy tam šupnem aj krémovú smotanu Torta kombinovať s džemom z čiernych ríbezlí, banánom, malinami alebo podľa vlastnej fantázie... Objímam Zlomené srdce Objímam

kurka69, Ut, 28. 05. 2013 - 23:52

Kramky, prosím ťa, ak to správne chápem, ide tam spolu 400 ml šľahačky?
A potom tá šľahačka s tou rozpustenou čokoládou sa už nešľahá ?
Dakujem za odpoved.

kramky, St, 29. 05. 2013 - 07:39

Chichocem sa novanka, áno, už to všetko iba premiešam ručným šľahačom... Objímam Zlomené srdce Objímam

Ahojte dievčatá, v T- Fornaxe je nejaký zaujímavý Mascarpone, skúšala ste to niektorá? Vypadá to dobre , Prekvapenie

Ahojte dievčatá, v T- Fornaxe je nejaký zaujímavý Mascarpone, skúšala ste to niektorá? Vypadá to dobre , Áno

noemi26, So, 01. 06. 2013 - 16:20

karamelova plnka-mascarpone,karamelove salko,vyslahana slahacka.lahka plnka ako na pracu tak na chut,skombinovat ako som tu prave teraz citala napr s malinami,musi to byt jedna basen:))

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama