Marcipán na poťahovanie torty
Pozrite si aj
barush,ako nic v zlom,ale co tak preluskat diskusne temy o marcipane?tam najdes odpovede na vsetky svoje otazky a este aj ovela viac..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahoj Barush, v prvom rade chcem s Tebou zdielat Tvoje nadsenie zaciatocnika
Ak mozem poradit nekupuj ten hotovy marcipan v Tescu (ak myslis ten "malicky" sulcek), to Ti bude strasne malo. Skus si pozret receptik z marschmellow cukrikov (190 g. cukrikov, troska Cery, a vela vela cukru, stipka vody, farbivo ake len chces - fantazii sa medze nekladu )
Ale v prvom rade si pozri problematiku potahoviek tu v diskusnych temach - tak ako dobre radila AnnaK. Lebo to ma mnoho zaludnosti, aby si zbytocne cosi nepokazila. (Aj mne minule cosi nevyslo).
Ak budes mat este dake otazocky, alebo nejaky zmatok v kvante informacii vklude mi napis, poradim ak budem vediet!!!
Drzim palce - a hor sa do studia. (myslim to v dobrom )
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem za radu Dnes som bola v Tescu a nakoniec som kúpila tie cukríky marschmellow, lebo som tu niekde čítala, že toho marcipánu treba aj 4-5 balíčkov a nechcem za to vyhodiť zbytočne veľa penazí ak sa to náhodou nepodarí. Len sa obávam ako to bude chutiť na torte, ešte nikdy som takú tortu nejedla, a mne osobne tie cukríky ani nechutia, tak dúfam, že drahému to chutiť bude a že sa to podarí. Ešte si teda preštudujem príspevky, a nechcela som nikoho obťažovať novou témou iba som chcela radu od "odborníčok" kedže v pečení som úplny amatér. Minulý rok som robila tiež tortičku a velmi mu chutila, tak tento rok by som to chcela vylepšiť esteticky
dúfam, že sa podarí, ale hlavné je, že to bude zo
, no nie?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A ešte by som sa chcela spýtať akú farbu bude mať tá hmota? Lebo cukríky mám bielo ružové, tak predpokladám, že bude mať ružovkastú farbu, ale rada by som tortu potiahla hmotou bielej farby a na to s formičkami vyrezala ozdôbky ružovej farby, lebo mám sviečky bielo-ružovej farby. Mám 260 g tých cukríčkov, tak keby som ich rozrezala podľa farby na polovičku a urobila 2 hmoty každu inej farby, bude mi tá polovica stačiť na potiahnutie torty? alebo mám ešte radšej dokúpiť daľšie cukríky? To potravinárske farbivo som nemohla nikde nájsť tak by som to chcela skúsiť takýmto spôsobom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahoj Barush, je pravda ze ak chces mat bielu hmotu, musis si cukriky rozrezat (je to pracne, ale co uz). Alebo existuju cukriky HARIBO RUBINO, su sice ruzove ale to iba vdaka ruzovemu cukru na povrchu - a ten ked umyjes pod vodou, zostanu cukriky pekne biele, jeden balik ma 190 g (cca 1 euro). A prifarbit mozes zatial praskovymi farbami Kovandovi tie dostanes v Tescu (v sekcii s pudingami, kypriacimi praskami, cukrami...) ... ale iba v zakladnych farbach:zelena, modra, cervena, zlta, oranzova...tu si rozmiesaj v stipke (2-5kvapiek)vody (na dne stamperlika), a pridaj vo faze ked ides s cukrikmi do mikrovlnky. Ak mozem este poradit...ked budes primiesavat cukor...natri si ruky Cerov, nebude sa ti hmota lepit.
Chut tejto potahovky, je viac ako sladka. Cukriky trochu stratia svoju chut...takze ak Ti cukriky sami velmi nechutia, potom sa nemusis bat. A navyse ak mas doma aromu, mozes do hmoty pridat aj tu. Na tento ucel do cukrikov sa pridava aj stipka kyseliny citronovej...ta urobi trochu citronovu chut. Ja ju nepridavam...zase mne tato nechuti...Nuz skusaj ...sto ludi-sto chuti!!
Drzim palceky, a ak zas bude treba opytaj sa ma!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Veľmi pekne ďakujem za rady Skúsim tie sukríčky rozrezať a spraviť tak, ako mi radíš a radšej začnem tortičku robiť skôr keby nastali nejaké komplikácie
Ešte mám takú jednu otázočku, stále otravujem
Oslavovať ideme na chatu, a tak by som chcela tortu zobrať tam, no cesta autom trvá cca 3-4 hodiny, a do prenosnej chladničky sa mi torta asi nezmestí. Ak ju budem mať v aute iba v krabici nnepokazí sa, neroztečie sa alebo niečo podobné? Na chate už chladničku máme, mm obavu či tortička tú cestu tam zvládne, a ak náhodou bude práve vtedy aj horúce počasie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Torticka by mala vydrzat, ak nenajdes iny sposob chladenia Ale viem ze niektore skusenejsie vlozia torticku (najma tie poschodove, vacsinou vsak este rozlozene), do krabic, a oblozia zamrznutymi flaskami plnymi ladu, a niektore tak statocne docestovali aj mimo SR. No s tym konkretnu skusenost nemam. Ale mnohe risknu a cestuju aj bez toho ladu, a v pohode torte sa nic nestalo. (Aj na svadbachu su casto vylozene dost dlho). Len nezabudni tortu potriet natenko cistym maslom vyslahanim s praskovym cukrom v pomere 1:1, to je istota na ktoru mnohe nedame dopustit. Pri inom podklade by sa ti potahovka velmi orosovala, a mohla by sa aj zacat natahovat a najma v castiach po bokoch a nasledne trhat, deravit. Avsak to orosovanie, ta moze postretnut aj ked urobis vsetko aby si tomu zabranila...vies pocasie ma na potahovky silny vplyv...t.j. ked je horuco a vytiahnes tortu zo studenej chladnicky urcite sa orosi. Tiez ked je dazdivo a vlhko - nasiakne potahovka vonkajsiu vlhkost a moze byt mazlava. V tom tkvie hlavna zaludnost potahoviek.
Ale nechcem Ti brat chut do tvorenia...od toho tu nie som...chcem Ti len popriat nech sa Ti podari Ta najkrajsia torticka zo srdiecka!
A nezabudni na fotku
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mám ešte jednu otázočku, asi hlúpu ale pre istotu sa spýtam Keď už bude torta hotová tak ju mám potrieť iba s tým krémom maslo + cukor, alebo môžem pod to dať ešte plnku z torty ( pudingová ) ?? to asi nie, že ??
tento týždeň ju už budem robiť, doteraz som si iba pomaličky zisťovala,aby som nič nepokazila, tak drž palčeky, nech to vide
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja davam len maslo s cukrom a pomrvenym korpusom, ziadne zbytky pudingoveho kremu.. niekto dava len ten pudingovy, ja som to parkrat skusila a vlhla mi potahovka.. takze len maslo s cukrom..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
skúsim to s maslom a cukrom, dúfam že sa podarí ďakujem za radu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahoj Barush, prepac ze pisem az teraz - robota na zahrade a na net som ani nemyslela . Ale Nikuschka ti poradila skvele
ani ja by som to lepsie nezvladla. Pod potahovku by mal ist krem, ktory ma co najmenej vody: teda najlepsie cukro s maslom v pomere 1 :1, ja som raz pridala aj pomlete orechy pre lepsiu chut. Budem drzat palceky, nech sa torta podari!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
No baby, dneska som robila tortičku, podarila sa ale bohužial ten "marcipán" nie Stále som tam pridávala cukor ale bola to len taká lepkavá hmota, už keď som tam prisipala asi kilo cukru a mamina nado mnou hodinu krutila hlavou tak to som to vzdala, stále sa mi to nechcelo dať do takej tuhej podoby asi som spravila niečo zle. Trošku ma tomrzí lebo som videla krásne tortičky s marcipánom a aj ja som chcela mať takú peknú
, no nakoniec asi použijem klasické amatérske zdobenie čokoláda + kokos.
No keď už nebude taká pekná, aspoň bude chutná
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
si robila MMF? z cukrikov? a ako? ja pouzivam na potahovanie len tuto a nedam na nu dopustit.. nehovorim, aj tie kupovane su super, ale s ohladom na cenu (aj napriek casu, ktory mi zaberie priprava, predsa len euro k euro )
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ano z cukríkov jojo marshmallow podľa tohoto receptu http://varecha.pravda.sk/recepty/marshmallow-fondan-na-potahovanie-tort…
No mala som viac cukríkov, tak som si to upravila podľa toho a v tom asi bola moja chyba prečo to nevyšlo, stále to nechcelo úplne zhustnúť a všetko som mala nalepené na rukách. Uznávam všetky tety cukrárky aj necukrárky keď toto zvládate, ja by som už asi druhý krát na to nemala trpezlivosť takže tento krát skúsim iba s nejakou hotovou polevou alebo čokoládou a nabudúce možno skúsim hotový marcipán.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tak si asi pridala malo cukru.. pripadne si mohla pridat trosku solamylu.. ja napr.vobec nedavam vodu ani ceru.. hlavne sa nevzdavaj.. ked budes mat za sebou aspon 1O torticiek, vychytas najvacsie muchy a zacne ta to bavit este viac
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Och Barush, to ma mrzi, ale nevzdavaj sa, je mozne ze si hmotu mala stale "teplu". Mne sa napriklad najlepsie robi s hmotou ktoru, urobim podla receptu(niekedy vsak dam menej cukru), a stoji v igelitovom sacku cca 12-24 hod. To ako keby zrela hmota. Ked ju zo sacku vyberem, a rozpracujem v rukach, a zistim ze sa stale lepi, potom po troske primiesavam cukor resp. Solamyl az kym nie som z hmotou spokojna. Ale to uz mam ruky potrete cerou, aby sa to nelepilo. Nevzdavaj sa, a skus tuto hmotu este rozpracovat...ak sa trusi, pridaj roztopene cukriky, skus len pre vas potiahnut potom aspon nejaku mini torticku, ci roladku. A nech sa mama necuduje to 1 kg cukru je uplne normalne...ked vravis ze si mala viac cukrikov (ved na 190g. ja davam 500g-700g. cukru ) Drzim palce a ozvi sa!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahoj Nikuschka,
čítam tvoje komentáre ohľadom mmf... vyzeráš že si v nej fakt odborníčka...šikovnica... lebo ja som ... už som ich spravila min. 10, ale každá mmf je iná... neviem kde robím chybu... píšeš, že nepridávaš vodu, ani ceru... v recepte od Bohuša je:
1/2 až 1 lyžičku kyseliny citrónovej
1 balíček marschmellows - haribo dulcia rubino alebo iné (170g)
3 lyžice vody (Len pri bielych amerických cukríkoch)
55g bieleho tuku (cera)
okolo 500g práškového cukru
a nie je to 55g cery veľa? veď inde sa píše tak kúsok... čo je kúsok, mne sa to zdá s tou cerou veľmi mastné a na bokoch vlní... ale to som tu už vyčítala že netreba potierať pudingovo-maslovým krémom, ale iba maslo s cukrom - ale to bude chutiť? ale asi je to nutné, aby sa to nevlnilo a nevlhlo, že? Nevieš nám všetkým, čo sa s touto hmotou stále trápime dať nejaký presný recept? ďakujem za pomoc a odpoveď...
Monika
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ten marschmallow je nieco ako nahrada za?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
marschmallow su cukriky, z nich si urobis hmotu.. rozbal si hore diskusie a v nich mas "hotove potahovacie hmoty" a "doma vyrobene hmoty" MMF (cize marschmallow) patri k tym doma vyrobenym
studuj a studuj, najdes tam mnozstvo odpovedi, problemov a trikov, ako ich prekonat
takto kedysi zacinali vsetky šikulky na tomto fore.. dnes pridu nove a prve co urobia je, ze zalozia novu temu, ktora sa tu opakuje kazdy den.. a preto im uz ani nikto neodpoveda, lebo na tieto otazky je tu milion odpovedi.. ak chces urobit torticku, s ktorou budes spokojna, musis si najst cas na citanie a hladanie toho, co este nevies a co k tomu najlepsiemu vysledku potrebujes
vela stastia
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
anka.ke ako uz Nikuschka napisala na potahovanie tort sa pouzivaju POTAHOVKY. Tie delime na 1. HOTOVE 2. DOMA VYROBENE. Takze marschmellow (teda v skratke MMF), nie su nahrada za potah...je to len ina varianta potahu.
1.)
Tie hotove si mozes zakupit v internetovych obchodikoch: Patria k nim White iceng (WI), K2, Pasta Dama Top (PDT), Pasta dama top - special (PDTS), Smart flower,... a mnoho dalsich. Treba si pozret cenu, a vlastnosti no su pre zaciatocnikov dost drahe (aspon pre mna . Mnohe su vhodnejsie len na potahovanie, ine zas na modelovanie (pretoze schnu lepsie, ozdoby nenasiaknu vlhkost, a pod...). Su kvalitne...ale kvalite zodpoveda aj cena. Treba si poratat ci sa ti to oplati, alebo nie. Maju aj dalsie vyhody, nemusis si ich pracne zhotovovat
2.)
Tie hmoty ktore sa zhotovuju doma, maju zas vyhodu ze su cenovo prijatelnejsie. A mozes si ich zhotovit zo surovin, ktore su bezne dostupne. Nevyhodou je ze su trosku pracne...a NA ZACIATKOCH je narocne odhadnut ich konzistenciu. Ak urobis prilis hutnu, moze sa ti drobit... trhat pri potahovani. Ak zas naopak zhotovis prilis vlhku, taka Ti velmi vlhne. A navyse v letnych ci vlhkych mesiacoch robia neplechu. Patria k nim: nepravy marcipan (so suseneho mlieka), pravy marcipan (z mandli), MMF (z marschmellow cukrikov), a varna hmota ... a mnohe mnohe mnohe dalsie.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
uzasne skoro ako odborna prednaska
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nikuschka- dufam ze si to myslela v dobrom a bez posmechu ... hm, no co cukrarocka-sikovnica?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
praveze som to citala 2x po sebe, ze ako uzasne si to popisala.. pekne polopate.. takze urcite v dobrom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Nikuschka potom velmi pekne dakujem...napisala som to co viem...ale stale tam chybaju dalsie infosky...ak sa najde dobra dusa a doplni to...budem len rada! Zelam pekny den!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ak môžem poradiť, nekupuj ani ten marcipán obdlžničkový z tesca, ten akurát na maličkosti ako sú kvietky a lístočky- ale nikdy nevytuhne, ale ked sa bojíš robiť marcipán z cukríkov alebo iný ako ja tak si kúpp smartflex velvet - príchuť akú chceš to malé množstvo 1,5 kg a ten je super na poťahovanie a má dobrú chuť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ak sa môžem spýtať, kde sa dá ten smartflex velvet kúpiť?? Najprv som chcela kúpiť marcipán Dr. Oetker ale viaceré babulky tu písali, ževraj nie je moc dobrý a treba veľa balení. Tak asi na začiatok skúsim tie cukríky a ak sa to podarí, budem zas o niečo múdrejšia a nabudúce skúsim marcipán
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tu vedla napravo maš farebne štvorčeky... to su internetove obchody.. z ktorych si môžeš objednať, čo len chceš... aj hmoty, pomôcky... tak si to popozeraj, porovnaj ceny.. a objednaj, čo potrebuješ.. ))) držim palce pri vyrobe tortičky.. určite bude chutiť a hlavne poteši.. lebo bude od srdiečka.. )
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Barush,
smartflex velvet sa dá kúpiť vo všetkých cukrárskych potrebách - vid na ľavo na úvodnej stránke torty od mamy zoznam int.obchodov, je dobré , že majú aj malé balenie a ešte sú aj rôzne chute.
písala som ti preto tú možnosť, lebo je to v podstate také najjednoduchšie čo sa týa poťahovania, je krásne biely ale dá sa aj krásne farbiť, a z cukríkov, treba aby to malo správne vypracovanie a akurát taká aká má byť , ja som ich skúšala ale nám doma nechutila tá hmota a nenadchlo ma to, .ostaávam verná zatial smartflexu či na kvety alebo poťah.
nech sa krásne podarí tortička
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Určite ju niekedy skúsim, ďakujem za radu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja si osobne myslim, ze by si mala vyskusat potahovku z cukrikov, urcite sa ti podari, nie je to az take zlozite. Ale kyseliny citronovej davam jednu malu lyzicku a hmota chuti vstkym. Este mi nikto nepovedal, ze ju daval pri jedeni dole z torty
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
U nas polka rodiny dava dole (je im to presladene)...a druha polka zje aj za nich
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
u nas MMF chuti kazdemu (iba mne nie.. resp, ja uz potahovku nechcem ani vidiet, je jedno aku, mam jej uz fakt dost
moja ide vzdy z torty dole a dojeda ju niekto iny) robila som aj s K2, s PDT, s WI aj so smartflexom, no u nas najviac chuti MMF.. ja ale neriesim chut, skor jej vlastnosti.. s MMF sa perfektne potahuje, nehovorim, ze s inymi hmotami nie, ale MMF je predsa len lacnejsia.. a kedze vidim, ako poniektori prevacaju oci a snazia sa stlacit cenu co najnizsie, tak nebudem potahovat s WI za 7e, ale s MMF za nejake 3e
a s tymi ostatnymi modelujem.. postavicky s WI a kvetinky s SF
kazdy si to musi odskusat sam, co mu najviac padne do ruky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahojte, chcela by som svojmu priateľovi k narodeninám urobiť tortu, no tortu som robila iba 1x. Chuťovo bola dobrá, a tak by som chcela upiecť rovnakú a potiahnuť ju marcipánom.
Dá sa na to použiť marcipán z bežného obchodu ako je Tesco alebo Lidl ?? A aké množstvo potrebujem na jednu tortu s priemerom cca 20 cm? Ako sa dá marcipán zafarbiť na inú farbu ??
Poradte mi prosím ako na to, nemám s tým žiadne skúsenosti.