reklama

kvety z mliečneho marcipánu

lenus , 13. 11. 2012 - 12:51

reklama

Dobrý deň,

prvýkrát som skúšala robiť mliečny marcipán (sušené mlieko, cukor, med, trošku vody). Pokúsila som sa z neho spraviť napr. ružu, ale než som ju dokončila, nedržala tvar a spľasla. Tiež som chcela spraviť aj nejaké "pokročilejšie" veci, ako napr. orchideu, ale po tej ruži som to už ani neskúšala. Chcela by som sa spýtať, či je vôbec možné dačo také z mliečneho marcipánu robiť, ak áno, kde som mohla spraviť chybu? Resp. aká je vhodná hmota práve na také kvety, kedy je možné "zvlniť" ich okraje a pod.? Ďakujem za radu. Kvietok

Pozrite si aj


reklama


reklama

ja používam Smartflex velvet na poťahovanie a aj na kvety a listy, držia krásne a aj dlho aj tie tenučké a drobné a je aj flower špeciálne na kvety ale ide to aj z velvetom v pohode. flower používam ked je veľmi dlho daždivé počasie že aj vo vnútri dlho vysoká vlhkosť. inak len velvet a podsýpam solamylom. medzi jednotlivými fázami nechávam kvety vytvrdnúť
napr. ruže robím : 1-deň stred na drôtiku alebo samostatne 2 deň max 2 rady lístkov a tak, lístky na drôtikoch nechávam tiež vytvrdnúť aspoň deň, ak sa veľmi ponáhlam dá sa urobiť aj hned len ked schne podkladám kúsky servitky aby držalo tvar, takto vyschnuté ked chcem lesk podržím nad parou a nič im nie je.

lenus, Ut, 13. 11. 2012 - 14:28

Ďakujem za odpoveď. zaujímalo by ma, kedy je možné tie kvety farbiť práškovými farbami nasucho - hneď, ako sa vymodelujú, alebo až po zaschnutí? vlastne odpoveď by sa asi hodila aj na ten mliečny marcipán, keď už ho mám... Vďaka.

lenus, Ut, 13. 11. 2012 - 14:23

skúšala som tam pridať aj mlieko a cukor, ale zrejme som mala pridať viac. tie ruže na tortách sú krásne. nuž, skúsim spraviť hustejšie, hádam to tentoraz vyjde. v byte mám dosť vysokú vzdušnú vlhkosť, možno aj to zavážilo... vďaka za ubezpečenie, už som sa chystala ísť kupovať hmoty. koľko dní max. môžem robiť ozdoby pred dokončením torty? keď sú hotové je treba ich skladovať v chladničke? ďakujem ešte raz.

fani, Ut, 13. 11. 2012 - 14:31

Pekných pár rokov som robila ozdoby z mliečneho marcipánu. Nemala som s tým problém, ovšem mala som iný recept ako si použila ty. Ak chceš, vyskúšaj ho. Tu je: 6 lyžíc práškového cukru, 6 lyžíc sušeného mlieka, pol lyžičky bielka, cera vo veľkosti orecha, malá lyžička solamylu, voda p.p. Sypké suroviny som zmiešala dohromady. Jednu tretinu som odložila nabok. Do zvyšných dvoch tretín som pridala bielok, mäkkú ceru. S pomocou stierky som začala cestíčko dávať dohromady, po kvapkách som pridávala vodu. Postupne som zapracovala aj zvyšnú sypkú tretinu. Cesto som dobre vypracovala, aby bolo o niečo mäkšie ako plastelína. Odložila som ho do igelit.sáčika a hneď som robila čo som potrebovala..
http://tortyodmamy.sme.sk/svadobne/cerveno-zlata-svadobna alebo http://tortyodmamy.sme.sk/svadobne/svadobna-podla-zelania-3
želám trpezlivosť a verím, že sa ti hmota podarí. Torta Torta Slnko Slnko Slnko Zlomené srdce Zlomené srdce

lenus, Ut, 13. 11. 2012 - 14:39

ďakujem, dakde som čítala aj tento recept, len neviem, aký je medzi nimi praktický rozdiel - myslím tým, ako sa správa hmota. pretože hmota bola naozaj ako plastelína, ale asi som tam naozaj mala dať viac mlieka a cukru a možno by to išlo... ak nevyjde, vyskúšam tento recept s cerou. Torta

fani, Ut, 13. 11. 2012 - 14:32

Moja skleróza....Sušené mlieko plnotučné - v modrej krabičke. Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe Váľam sa od smiechu po podlahe

boxina, Ut, 13. 11. 2012 - 14:44

Na Slovensku je plnotučné v modré krabičce? V Česku je je plnotučné v červené krabičce a v modré polotučné Kvietok Kvietok

lenus, Ut, 13. 11. 2012 - 14:49

ešte je otázne, či je nejaký rozdiel, ak sa použije polotučné, alebo plnotučné? Hambím sa

boxina, Ut, 13. 11. 2012 - 14:51

já používám do marcipánu jen polotučné, s plnotučným se mi hmota nedaří, je moc tučná, taky jinak pruží. Nicméně jsme už narazila na to, že občas holky dají plnotučné - ale je to opravdu jen vyjímka Kvietok Kvietok

lenus, Ut, 13. 11. 2012 - 14:56

aha, no musím to skontrolovať, možno bude chyba aj tam... Chichocem sa

boxina, Ut, 13. 11. 2012 - 14:53

moje zkušenost je, že květy se dělají z mléčného marcipánu dobře, ale nepoužívám do něj med - hmota hůře pruží. Jak píše timea, je nutné dodržet jednotlivé fáze zasychání. V současné době na květy preferuji Smartflex v kombinaci s gumpastou, té do hmoty přidávám 1/3 - květy rychleji zasychají a při vázání se méně lámou. Barvení prachovými barvami dělám až po zaschnutí květu. Při nezaschnutém květu, lístcích nelze barvu dobře rozetřít, nemůžeš na štětec vyvinou potřebný tlak. Jinak na svých stránkách mám spoustu návodů na kytičky. Snažila jsem se v postupech rozepisovat i jednotlivé fáze, kde je potřeba, aby lístek, nebo část květiny zaschla. U mléčného marcipánu je to občas i dva dny, u samotného Smartflexu je to jeden den a u té kombinace hmoty, co teď používám, je to někdy jen pár hodin Kvietok Kvietok

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama