
Nie náročné, ale za to veľmi efektné.
200 | gramov | sušienky |
80 | gramov | maslo |
1 | balík | čokoládový puding |
liter | mlieko | |
1 | polievková lyžica | kryštálový cukor |
200 | gramov | kyslá smotana |
ovocný jogurt | ||
1 | balík | vanilkový cukor |
jahodový kompót | ||
1 | balík | Zlatý klas |
250 | millilitrov | smotana na šľahanie 33% |
1⁄2 | balík | stužovač šľahačky |
1⁄2 | balík | vanilkový cukor |
Pripravíme si 6-8 pohárov.
1. vrstva: Rozdrvíme si keksíky a zmiešame s rozpusteným maslom. Dáme na plech/ tortovú formu a necháme piecť na 150 stupňoch približne 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť a znovu rozdrvíme, ale už do vopred pripravených pohárov.
2. vrstva: Uvaríme si klasický čokoládový puding podľa návodu z 0,5l mlieka. Ja dávam len 1 PL cukru, čo je trošku menej, ako je písané v návode. Po uvarení premiešame a vlejeme na keksíky.
3. vrstva: Zmiešame si kyslú smotanu spolu so smotanovým jogurtom. Pridáme vanilkový cukor podľa chuti. Počkáme, pokiaľ puding v pohároch trošku ochladne a môžeme naň dať ďalšiu vrstvu.
4. vrstva: Ovocný kompót si vylejeme do misky a rozmixujeme ho ponorným mixérom. Odmeriame si, koľko decilitrov má táto zmes a dáme variť. Treba ochutnať, ak je potrebné, tak pridáme cukor. Zlatý klas si rozmiešame s vodou (treba použiť doplnok do 0,5 litra.. t.j. ak som mala 3 dl kompótu, doplním 2 dl vody, v ktorej rozmiešam zlatý klas) a keď sa komót začne variť, vlejeme doň zlatý klas s vodou (presne ako pri postupe pudingu). Po uvarení vlejeme na smotanovú vrstvu. (Ja som na smotanu dala jednu piškótu a až potom som vyliala jahodovú zmes, ale nieje to nevyhnutné). Po tomto kroku treba dať dezert poriadne vychladnúť do chladničky minimálne na 1 hodinku.
5. vrstva: Vyšľaháme si klasicky smotanu na šľahanie so stužovačom a vanilkovým cukrom. Ja najskôr začnem šľahať smotanu a až po pár sekundách pridám stužovač s cukrom. Zabránim tak hrudkám v šľahačke. A takto nakoniec si môžeme tento dezert ozdobiť podľa vlastnej fantázie.
Môžeme podávať.
Ďalšie recepty