
Tento recept som našla ešte na jar na internete, párkrát úspešne vyskúšaný, tak sa podelím.
500 | gramov | práškový cukor |
2 | čajové lyžičky | želatína |
1 | čajová lyžička | aróma |
1 | kus | bielok |
3 | polievkové lyžice | voda |
1 | polievková lyžica | Cera |
1 1⁄2 | čajové lyžičky | guma tragant |
Do kovovej alebo sklenej misky si odvážime 450 g preosiateho jemného práškového cukru, prisypeme tragacanthovú gumu a postavíme nad paru zohriať na 3-5 minút, občas premiešame metličkou.
Zatiaľ si dáme želatínu rozpustiť do vody.
Do zohriatého cukru si prilejeme rozpustenú Ceru a želatínu, premiešame a pridáme bielok z vajca veľkosti L izbovej teploty, začneme šľahať na najnižších otáčkach, kým sa suroviny nespoja. Potom rýchlosť zvýšime na stredný stupeň a ešte 1 minútu šľaháme.
Na dosku si vysypeme zvyšných 50 g práškového cukru, vyklopíme hmotu a opatrne premiesime. Dáme do igelitového vrecka a necháme pri izbovej teplote do druhého dňa oddychovať.
Hmota má konzistenciu blata, ale netreba sa toho báť. Keď začneme s hmotou pracovať, odoberieme si kúsok, prepracujeme ho si ho s preosiatym práškovým cukrom (malo by pripomínať plastelínu) a na pocukrovanej podložke vyvaľkáme.
Na pohľad je recept zložitejší, ale výsledok stojí zato, aspoň ja naň nedám dopustiť. Hmotu používam hlavne na kvietky s dlhými lupienkami /ľalie, alstromérie a pod./, kde sa horšie s nimi manipuluje a pritom ich chcem mať aj tenšie.
Táto hmota mi uschla v suchom počasí do 2 hodín, ale oplatí sa počkať aspoň 4-6 hodín, kým lupienky začnem spolu viazať.
Robila som z nej aj postavičky, skvele držali tvar a tiež dobre rýchlo tuhli. Ale ako som už pri surovinách napísala, pôvodne tam mali ísť PL tragacanthovej gumy - schlo to príšerne rýchlo, ani som nestačila detaily dokončiť a hmota bola "na kameň".
za máličko...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Super - aj ja ďakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
super , vyskušame
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
PROSIM TA CO JE TA ..... GUMA, ESTE SOM O TOM NEPOCULA , KDE TO DOSTAT
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
tu je tragacanthová guma: http://www.formicky.sk/formicky/eshop/12-1-Hmoty-Ingrediencie-Suroviny/… alebo je dostať aj v iných obchodíkoch s cukrárskymi potrebami, je to vlastne prášok ...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
super
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujeme
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ďakujem
