reklama

Gum paste - Scott Clark Wooley

Pridal/a Mariolka dňa 17. 11. 2013 - 19:08 - Recepty Mariolka
obrázok k receptu

reklama

Tento recept som našla ešte na jar na internete, párkrát úspešne vyskúšaný, tak sa podelím.

Ingrediencie
500 gramov práškový cukor
2 čajové lyžičky želatína
1 čajová lyžička aróma
1 kus bielok
3 polievkové lyžice voda
1 polievková lyžica Cera
1 1⁄2 čajové lyžičky guma tragant
Postup

Do kovovej alebo sklenej misky si odvážime 450 g preosiateho jemného práškového cukru, prisypeme tragacanthovú gumu a postavíme nad paru zohriať na 3-5 minút, občas premiešame metličkou.

Zatiaľ si dáme želatínu rozpustiť do vody.

Do zohriatého cukru si prilejeme rozpustenú Ceru a želatínu, premiešame a pridáme bielok z vajca veľkosti L izbovej teploty, začneme šľahať na najnižších otáčkach, kým sa suroviny nespoja. Potom rýchlosť zvýšime na stredný stupeň a ešte 1 minútu šľaháme.

Na dosku si vysypeme zvyšných 50 g práškového cukru, vyklopíme hmotu a opatrne premiesime. Dáme do igelitového vrecka a necháme pri izbovej teplote do druhého dňa oddychovať.

Hmota má konzistenciu blata, ale netreba sa toho báť. Keď začneme s hmotou pracovať, odoberieme si kúsok, prepracujeme ho si ho s preosiatym práškovým cukrom (malo by pripomínať plastelínu) a na pocukrovanej podložke vyvaľkáme.

Doplňujúce poznámky

Na pohľad je recept zložitejší, ale výsledok stojí zato, aspoň ja naň nedám dopustiť. Hmotu používam hlavne na kvietky s dlhými lupienkami /ľalie, alstromérie a pod./, kde sa horšie s nimi manipuluje a pritom ich chcem mať aj tenšie.

Táto hmota mi uschla v suchom počasí do 2 hodín, ale oplatí sa počkať aspoň 4-6 hodín, kým lupienky začnem spolu viazať.

Robila som z nej aj postavičky, skvele držali tvar a tiež dobre rýchlo tuhli. Ale ako som už pri surovinách napísala, pôvodne tam mali ísť PL tragacanthovej gumy - schlo to príšerne rýchlo, ani som nestačila detaily dokončiť a hmota bola "na kameň".

Celkový čas
20 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút
Zatiaľ nehodnotené

Ďalšie recepty


reklama


reklama

PROSIM TA CO JE TA ..... GUMA, ESTE SOM O TOM NEPOCULA , KDE TO DOSTAT Veľký úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama