recept na MALAKOV
Pozrite si aj
Ahoj Martima. neviem či si myslela toto, ale ja mám recept na malakoff takýto: 1/2litra mlieka,2 balíčky dlhých alebo 3 bal.krátkych piškot,trošku rumu.
Krém: 20dkg hery, 3 žltky,3PL prášk.cukru,15dkg orechov,šlahačka.
Postup: Najprv si pripravíme krém. Heru vymiešame do peny,postupne primiešame 3 žltka,cukor,rum,ml.orechy.Potom zoberieme podlhovastú sklenú misu,piškoty namočíme do mlieka a husto ukladáme vedľa seba.Rad piškot natrieme krémom a toto ešte 1x zopakujeme na vrch dáme šlahačku.Po stuhnutí šlahačkou natrieme aj boky. Neviem či som Ti pomohla pá pá
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ikuska,ďakujem pomohla, vedela som že to má niečo spoločné s mliekom a piškotami,ale nevedela som čo a v akom pomere.Ale ak má ešte niekto iný receptpoteši ma to.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Martima som rada že som ti pomohla ja som ho ešte nerobila hoci recept mám strááášne dlho ak ho budeš robiť daj vedieť či bol dobrý
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ahoj Martina,ja mám takýto recept:
16dkg masla
10 dkg pr.cukru
4 vajcia 16 dkg orieškov
2 balíky podlhovastých piškót
rum
3 dkg pr.cukru do snehu
ríbezľová marmeláda
Postup:Maslo s cukrom do peny.Po 1 pridávať žľtky a ešte dobre vymiešať.Z bielkov ušľahať tuhý sneh,pridať p.cukor,ešte raz prešľahať a spolu s mletými orieškami pridáme k maslu s cukrom.
Na sklenenú misu poukladáme z jedného balíka piškóty,polejeme ich rumom,natrieme ríbezľovou marmeládou a polovicou krému.Postup zopakujeme aj s druhým balíkom piškót,marmeládou a krémom.Vrch ozdobíme šľahanou smotanou.čerstvým,alebo kompótovaným ovocím a orieškami.
Zdroj:Mária Hájková Múčniky-1957,vydavateľstvo Osveta Martin
Dobrú chuť!Robievam,je chutný.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Torta Mlakaov Podľa Petra Pišťanka...
Knieža Malakov bol aj na staré kolená strašný, až transcendentálny pijan. Piť s ním nebola žiadna zábava a príjemné trávenie večera, ale drásavý zážitok, hĺbkový zostup do samotnej podstaty ľudskej psychiky, aj vlastnej, aj spolupijanovej. Ako so všetkými Rusmi. Preto píjal sám a jediný, kto bol ochotný (a vlastne aj povinný) počúvať ho, bol barman - môj dedo. Nehľadiac na to, že vedel dobre po rusky; veď v Rusku strávil ako legionár skoro desať rokov.
Aj v malakovovskej rodine sa traduje klasický recept na skvelý múčnik, na tortu Malakoff. S údajným receptom sa môžete stretnúť v každej kuchárskej knihe, ale samozrejme, nejde o autentický recept, len o akúsi rekonštrukciu, ktorá v rôznych verziách koluje po svete, odkedy niekto ochutnal pravý múčnik a na základe jeho chuti sa rozhodol vydedukovať výrobný postup.
Pravý recept poznajú len členovia malakovovskej rodiny a... Pišťankovci. Raz v noci totiž opité knieža z vďačnosti, že dostalo ešte jednu rundu ("Ale naozaj už poslednú, Vaše blahorodie!") prezradilo ten recept - pravý recept na pravú tortu Malakoff - môjmu dedovi. Na druhý deň knieža prišlo za mojím dedom a nenápadne vyzvedalo, či sa nejako neprerieklo. Dedo sa však robil hlúpy a tváril sa, že nechápe. Od tých čias robíme v našej rodine tú tortu vždy na Nový rok (akurát tento rok som ju nerobil, lebo moja žena je presvedčená, že tá torta je strašne ťažká - ale podľa mňa neváži o nič viac ako každá iná torta).
Suroviny:
25 dkg masla alebo stuženého pokrmového tuku (napr. Flora)
10 dkg práškového cukru
4 žĺtky
15 dkg na jemno pomletých lieskovcov alebo mandlí (alebo zmes obidvoch)
1 dcl nesladeného kondenzovaného mlieka
1 dcl tuzemského rumu
2 balíčky detských piškót
1 dcl smotany na šľahanie
ríbezľový lekvár
Maslo vymiešame s cukrom, pridáme žĺtky a poctivo vyšľaháme. Pridáme mleté lieskovce, rum a kondenzované mlieko, dobre vymiešame.
Tortovú formu vyložíme alobalom, vymastíme stuženým tukom a jej dno i boky pokryjeme vrstvou piškót. Nanesieme vrstvu krému. Na ňu položíme ďalšiu vrstvu piškót, ktorú potrieme tenkou vrstvou lekváru. Nasleduje vrstva krému, vrstva piškót potretá lekvárom atď. Na záver ide vrstva piškót.
Tortu vo forme zaťažíme a na 24 hodín uložíme do chladničky alebo veľmi chladnej miestnosti.
Na druhý deň tortu ozdobíme silnou vrstvou šľahačky a podávame.
Ak rátame s účasťou detí, radšej použime menšie množstvo rumu. Alebo ešte radšej urobme jednu tortu pre deti a jednu pre dospelých. Bez rumu to totiž nie je úplne ono.
Mám rada jeho recepty s príbehom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ďakujem Vám všetkým
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
šikulky nepoznáte recept na tortu,alebo rez MALAKOV?Ak by ste mali poprosím Vás aj o postup.
Ďakujem
.Je to vraj nepečené