pouzivanie surovych bielkov
Pozrite si aj
Nie ja som bola v potravinárskom učilišti a používali sme klasické bielka čerstvé myslím že sa nemusíš bát
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
aj ja si mylsim ze sa bat nemusis, a v cukrarnach a pekarnach susene bielka urcite nepouzivaju, bol by to pre nich velmi drahy spas, a oni chcu co najviac usetrit.
myslim ze salmonelu mozes dostat aj v inych pripadoch, ked uz ide o to, nie je to len o cukrastve :))
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Ja nepouzivam na lepenie marcipanu bielka , ale obycajnu vodu a tiez to dobre drzi...a na perniky pouzivam tiez citronovu stavu....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Bielok neobsahuje ani trošku tuku.V kombinácií s cukrom sa jednoducho nepokazí, pretože to veľké množstvo cukru, ktoré sa dáva do bielkovej polevy pôsobí ako konzervant. Robím medovníky už veľmi dlho a ešte nikto neochorel z mojej polevy. Takže žiadny strach.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja sa toho tiez bojim, sausen. tiez radsej na lepenie pouzivam vodu. ale chystam sa kupit susene bielka, pre istotu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja ked som si robila cukrarsky kurz.. tak ma tam dobre zvozili.. ked som povedala.. že použivam do marcipanu surove bielko.. tak odvtedy ho nepouživam.. len na medovniky.. ale to s kombinaciou citronovej štavy... tiež sa bojim.. istota je gulomet
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
od hygienikov je zákaz surových vajec všade,či v cukrárňach,jedálňach alebo nemocniciach,ale salmonala ak je ,sa väčšinou nachádza v žĺtku,takže bielok určite používať môžte,robím17 rokov medovníky a nikomu nikdy nebolo zle,niektoré mám aj 6 rokov odložené na ozdobu a nič im niejea na lepenie stačí aj voda,ale nikdy nepoužívam nič,kde ide surové žĺtko
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
takže:salmonelu bielok môže obsahovať len vtedy ak ju neumyješ-teda škrupinu,lebo tá je v truse sliepok,aspoň som to tak čítala,ale priznám sa ani ja nepoužívam surový bielok a do marcipánu už vôbec nie-čert nikdy nespí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
noo ja som robila vo velkej cukrarni a robili sme furu tureckych a kosickych medov a pouzivali sme len surove bielky a nikdy nebol problem....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja už surovým vajíčkam vôbec neverím, keď potrebujem bielok v nejakom recepte, tak len robený nad parou
marcipán lepím vodou čistou alebo cukrovou.
Viem, čo salmonelóza dokáže, skúsila som to na vlastnej koži ja aj celá moja rodina a bolo to práve od vajíčok. Ja si myslím, že niekedy sa dali použiť vajíčka aj v surovom stave, niekedy salmonela vôbec nebola. Takže po takejto skúsenosti sa v našej domácnosti používajú vajíčka len po tepelnej úprave
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Zdrojom infekcie salmonelózy sú zvieratá, hovádzie, ošípané, hydina a ich produkty, ktoré nie sú dostatočne tepelne upravené. To ale neznamená, že všetky surové alebo nedostatočne tepelne neupravené produkty spôsobia salmonelu. Jedná sa len o tie, ktoré pochádzajú od nakazených zvierat. Ale salmonelózu možno dostať aj z majonézy, salámy, klobásy, ale aj z termixu, miláčika, želatinových výrobkov a pod. Nie je možné dostať ju z kyslých mliečnych produktov, napr. aj jogurtu a produktov, ktoré sa tepelne upravovali pri 70 stupňoch aspoň 15 minút. U surových vajec, ktoré nie sú staršie ako 14 dní a boli uchovávané v chlade, je veľmi malá pravdepodobnosť nákazy. To sú vedomosti, ktoré som získala pred 16 rokmi, keď moja dcéra na salmonelózu skoro umrela, a to som ju LEN kojila, takže to musela dostať odo mňa, ale ja som žiadne príznaky nemala a ani neviem, kde som to dostala. Je to možné dostať aj dotykom s infikovaným človekom. Takže si myslím, že zdobených perníkov sa báť nemusíme, lebo iste ich nik nerobí zo záprdkov.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
ja by som nikdy nepouzila surove na tortu ktoru predam niekomu. vlastne ani na taku pre nas, som zasadne proti surovym vajciam, bielkam. ja pouzivam iba nahradu bielka Merange, som s tym velmi spokojna. z toho si robim "bielkovu cukrovu hmotu" a tu pouzivam na zdobenie, lepenie. je to aj praktickejsie, mozem si zarobit ovela mensie mnozstvo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
A ja Vám môžem povedať len toľko, že bielko je potravinárske lepidlo a salmonela sa začína v žľtku.Takže - keď nemáš dobre oddelené bielko od žľtka - vtedy je roblém.Kľudne môžeš používať bielko na lepenie poťahových hmôt.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Dievcata viem,ze sa v cukrarstve bezne pouzivaju surove bielka,ale ja si nemozem pomoct a musim sa opytat..Nebojite sa,ze niekto dostane nejaku salmonelu,alebo nieco podobne,proste ochorie?Vidim,ze ide do marcipanu a na lepenie ozdob,zlepovanie postaviciek atd,a o pernikoch ani nevravim..ja uz ked tak s citronom,to sa mi zda bezpecne.Myslim,ze v pekarnach ci cukrarnach kde sa vyrabaju kolace sa asi pouzivaju susene bielka,ci sa mylim?Len ma to tak zaujima,tak sa pytam,mozno sa nieco nove dozviem