
Vynikajúca šťavnatá hrušková torta. Včera odskúšaná.
Cesto: | ||
100 | gramov | maslo |
100 | gramov | cukor |
100 | gramov | horká čokoláda |
6 | kusy | vajce |
175 | gramov | polohrubá múka |
1 | čajová lyžička | prášok do pečiva |
Krém: | ||
850 | millilitrov | hruškový kompót |
75 | gramov | lieskové orechy |
4 | plátky | želatína |
250 | gramov | jemný tvaroh |
100 | gramov | cukor |
4 | polievkové lyžice | citrónová šťava |
600 | millilitrov | šľahačka |
1 | kus | hruška |
Poleva: | ||
25 | gramov | čokoládová poleva |
1 | polievková lyžica | kakao |
Trúbu predhrejeme na 180°C.
Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Čokoládu nahrubo nastrúhame.
Vajcia vyšľaháme do peny a zašľaháme do nich cukor. Premiešame múku s práškom do pečiva a postupne po lyžiciach ich pridáme do cesta. Nakoniec vmiešame čokoládu a maslo.
Okrúhlu tortovú formu s priemerom 26 cm vymažeme tukom alebo dáme na dno papier na pečenie, nalejeme do nej cesto a dáme ho približne na 40 minut piecť.
Vyberieme a necháme vychladnúť.
Krém:
Hrušky zlejeme, necháme odkvapkať a potom ich nakrájame na malé kúsky.
Oriešky na panvici nasucho orestujeme a necháme ich vychladnúť. Namočíme želatínu.
Medzitým zmiešame tvaroh, cukor a 3 lyžice citrónovej šťavy a pridáme k nim vyžmýkanú želatínu, oriešky a kúsky hrušiek.
Krém asi 30 minut chladíme v studenom vodnom kúpeli, až začne želírovať.
Smotanu ušľaháme a polovicu primiešame do krému. Zvyšok uložíme do chladničky.
Tortový korpus vodorovne prerežeme. Spodný diel potrieme krémom a priklopíme.
Tortu znovu upneme do tortovej formy a dáme ho na 3 hodiny chladiť.
Tortu potrieme polovicou zvyšnej šľahačky.
Celú hrušku zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky a hneď ich pokvapkáme zvyšnou citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
Obložíme nimi tortu a ozdobíme ho zvyšnou šľahačkou.
Potom tortu polejeme čokoládovou polevou a posypeme kakaom.
Ten čas prípravy som možno neodhadla úplne dobre, naozaj sa nepamätám, pri toľkom odbiehaní za deťmi to trvá dlhšie... A počet porcií tiež záleží na tom, aké hrubé kúsky krájate.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty