reklama

Hrušková torta s orieškami

Pridal/a indijanka dňa 20. 09. 2009 - 22:40 - Recepty indijanka
obrázok k receptu

reklama

Vynikajúca šťavnatá hrušková torta. Včera odskúšaná.

Ingrediencie
Cesto:
100 gramov maslo
100 gramov cukor
100 gramov horká čokoláda
6 kusy vajce
175 gramov polohrubá múka
1 čajová lyžička prášok do pečiva
Krém:
850 millilitrov hruškový kompót
75 gramov lieskové orechy
4 plátky želatína
250 gramov jemný tvaroh
100 gramov cukor
4 polievkové lyžice citrónová šťava
600 millilitrov šľahačka
1 kus hruška
Poleva:
25 gramov čokoládová poleva
1 polievková lyžica kakao
Postup

Trúbu predhrejeme na 180°C.

Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Čokoládu nahrubo nastrúhame.

Vajcia vyšľaháme do peny a zašľaháme do nich cukor. Premiešame múku s práškom do pečiva a postupne po lyžiciach ich pridáme do cesta. Nakoniec vmiešame čokoládu a maslo.

Okrúhlu tortovú formu s priemerom 26 cm vymažeme tukom alebo dáme na dno papier na pečenie, nalejeme do nej cesto a dáme ho približne na 40 minut piecť.

Vyberieme a necháme vychladnúť.

Krém:

Hrušky zlejeme, necháme odkvapkať a potom ich nakrájame na malé kúsky.

Oriešky na panvici nasucho orestujeme a necháme ich vychladnúť. Namočíme želatínu.

Medzitým zmiešame tvaroh, cukor a 3 lyžice citrónovej šťavy a pridáme k nim vyžmýkanú želatínu, oriešky a kúsky hrušiek.

Krém asi 30 minut chladíme v studenom vodnom kúpeli, až začne želírovať.

Smotanu ušľaháme a polovicu primiešame do krému. Zvyšok uložíme do chladničky.

Tortový korpus vodorovne prerežeme. Spodný diel potrieme krémom a priklopíme.

Tortu znovu upneme do tortovej formy a dáme ho na 3 hodiny chladiť.

Tortu potrieme polovicou zvyšnej šľahačky.

Celú hrušku zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké plátky a hneď ich pokvapkáme zvyšnou citrónovou šťavou, aby nezhnedli.

Obložíme nimi tortu a ozdobíme ho zvyšnou šľahačkou.

Potom tortu polejeme čokoládovou polevou a posypeme kakaom.

Doplňujúce poznámky

Ten čas prípravy som možno neodhadla úplne dobre, naozaj sa nepamätám, pri toľkom odbiehaní za deťmi to trvá dlhšie... A počet porcií tiež záleží na tom, aké hrubé kúsky krájate.

Celkový čas
2 hod
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút
Zatiaľ nehodnotené

Ďalšie recepty


reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama