reklama

Domáci chlieb

Pridal/a kovka dňa 09. 05. 2010 - 14:56 - Recepty kovka
Domáci chlieb, Recepty na slané pečivo a koláče, kovka

kovka | Domáci chlieb


reklama

Vynikajuci čerstvý chlebík podľa vlastnej chuti

Ingrediencie
500 gramov hladká múka T 650
1⁄2 kus droždie čerstvé
2 čajové lyžičky soľ
1 hrnček voda
  ovsené vločky
  tekvicové semienka
  vlašské orechy
  slnečnicové semienka
  rasca
Postup

Droždie rozpustíme vo vlažnej vode a necháme trošku nakysnúť. 

Zmiešame suché ingrediencie - múku, soľ, semiačka alebo za hrsť ovsených vločiek, rascu. Kto chce biely chlieb, použije 500 g bielej múky, kto tmavší, použije 350 g bielej a 150 g celozrnnej múky. Do suchej zmesi pridáme vodu s droždím. Vodu prilievame opatrne, aby cesto nebolo príliš riedke a nelepilo sa príliš na ruky. S cestom by sa malo dobre pracovať. 

My robíme chlieb v miske-kyske, takže kysnutie je rýchlejšie. Cesto nechám ho 2x vykysnúť.  Ak nemáte misku-kysku, tak nechajte cesto kysnúť kým nezdvojnásobí objem. Vykysnuté cesto dáme do formy a necháme ho kysnúť ďalších cca 30 minút.

Pred pečením na vrch chleba vyrežeme kríž alebo pozdĺžne pásiky. Potom pečieme v rúre vyhriatej na 200°C cca 60 min.  Pri pečení môžete dať na spodok rúry plech s vodou, ktorá sa bude pri pečení vyparovať  chlieb bude mať lepšiu kôrku.

Chlieb sa dá piecť aj v remoske, ktorú vysypeme múkou, aby sa cesto neprilepilo. Pečieme asi 90 minút a na vrch dáme alobal, aby chlieb neprihorel.

Použiť môžete aj silikónovú formu, tú netreba ničím potierať ani vysýpať.

Ak pečieme na plechu, plech vysypeme múkou a cesto vytvarujeme v rukách buď na okrúhly alebo podlhovastý bochník. 

Po upečení celý chlieb potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť na mriežke. 

Doplňujúce poznámky

Pecieme skoro kazdy 3. den, lebo sa rychlo zje, co je tak dobry ;-) ;-) ;-) Muky obmiename skoro stale, len tak odoka ako sa podari..

Výnos
1 bochník
Celkový čas
3 hod
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
1 hod

Ďalšie recepty


reklama


reklama

kovka, Ne, 09. 05. 2010 - 15:07

Este som zabudla, niekedy pridame 1PL olivoveho oleja (pre zmenu) a ked chceme zemiakovy chclebik, tak uvarime 1 stredne velky zemiak, vodu nevyliat, pouzijeme ju namiesto obycajnej vody (len drozdie rozmiesat v troske obyajnej) a zemiak nastruhame na malom struhadle do cesta.. Úsmev Úsmev Úsmev

zlatat, Ne, 09. 05. 2010 - 18:55

môžem potvrdiť, je vynikajúci ... ja mám vlastne taký istý recept, len dávam do neho 300 ml vody a miesi a kysne v pekárničke, potom preložím do ošatky, tam ešte podkysne a pečiem v rúre.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama