
kovka | Domáci chlieb
Vynikajuci čerstvý chlebík podľa vlastnej chuti
500 | gramov | hladká múka T 650 |
1⁄2 | kus | droždie čerstvé |
2 | čajové lyžičky | soľ |
1 | hrnček | voda |
ovsené vločky | ||
tekvicové semienka | ||
vlašské orechy | ||
slnečnicové semienka | ||
rasca |
Droždie rozpustíme vo vlažnej vode a necháme trošku nakysnúť.
Zmiešame suché ingrediencie - múku, soľ, semiačka alebo za hrsť ovsených vločiek, rascu. Kto chce biely chlieb, použije 500 g bielej múky, kto tmavší, použije 350 g bielej a 150 g celozrnnej múky. Do suchej zmesi pridáme vodu s droždím. Vodu prilievame opatrne, aby cesto nebolo príliš riedke a nelepilo sa príliš na ruky. S cestom by sa malo dobre pracovať.
My robíme chlieb v miske-kyske, takže kysnutie je rýchlejšie. Cesto nechám ho 2x vykysnúť. Ak nemáte misku-kysku, tak nechajte cesto kysnúť kým nezdvojnásobí objem. Vykysnuté cesto dáme do formy a necháme ho kysnúť ďalších cca 30 minút.
Pred pečením na vrch chleba vyrežeme kríž alebo pozdĺžne pásiky. Potom pečieme v rúre vyhriatej na 200°C cca 60 min. Pri pečení môžete dať na spodok rúry plech s vodou, ktorá sa bude pri pečení vyparovať chlieb bude mať lepšiu kôrku.
Chlieb sa dá piecť aj v remoske, ktorú vysypeme múkou, aby sa cesto neprilepilo. Pečieme asi 90 minút a na vrch dáme alobal, aby chlieb neprihorel.
Použiť môžete aj silikónovú formu, tú netreba ničím potierať ani vysýpať.
Ak pečieme na plechu, plech vysypeme múkou a cesto vytvarujeme v rukách buď na okrúhly alebo podlhovastý bochník.
Po upečení celý chlieb potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť na mriežke.
Pecieme skoro kazdy 3. den, lebo sa rychlo zje, co je tak dobry ;-) ;-) ;-) Muky obmiename skoro stale, len tak odoka ako sa podari..
Ďalšie recepty
Klikla som 2x
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
super musi byt vynikajuci..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
môžem potvrdiť, je vynikajúci ... ja mám vlastne taký istý recept, len dávam do neho 300 ml vody a miesi a kysne v pekárničke, potom preložím do ošatky, tam ešte podkysne a pečiem v rúre.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Este som zabudla, niekedy pridame 1PL olivoveho oleja (pre zmenu) a ked chceme zemiakovy chclebik, tak uvarime 1 stredne velky zemiak, vodu nevyliat, pouzijeme ju namiesto obycajnej vody (len drozdie rozmiesat v troske obyajnej) a zemiak nastruhame na malom struhadle do cesta..
