Vynikajuci čerstvý chlebík podľa vlastnej chuti

Výnos | |
---|---|
Zdroj | moj manzel |
Čas prípravy | 2 hod |
Čas varenia / pečenia | 1 hod |
Celkový čas | 3 hod |
Ingrediencie
500 | gramov | hladká múka T-650 |
1⁄2 | kus | droždie čerstvé |
2 | čajové lyžičky | soľ |
1 | hrnček | voda |
ovsené vločky | ||
tekvicové semienka | ||
vlašské orechy | ||
slnečnicové semienka | ||
rasca |
Inštrukcie
Drozdie nechat rozpustit vo vlaznej vode a trosku nechat nakysnut..
Zmiesat muku (kto chce biely, tak len bielu 500g, kto chce tmavsi, tak bielu 350g a 150g celozrnnu), sol (nezabudnut, je to hrozne bez soli (giggle) ), semiacka, kto chce za hrst ovsenych vlociek (nemusia byt, je to len na obmenu), rascu a zmiesajte s vodou a drozdim.
Vody prilievat opatrne, aby cesto nebolo moc riedke, aby sa nelepilo moc na ruky a aby sa dalo hniest a vypracovat cesto.. Ak chcete experimentovat, mozete upalit trosku cukru na karamel a zaliat ho vodou a to pouzit do chlebu, bude mat tmavu farbu ako z pekarne ;-)
My ho robime v miske-kyske, takze kysnutie je rychle, nechame ho 2x vykysnut (ak nemate kysku, tak nechat kysnut kym nezdvojnasobi svoj objem), potom ho dame do formy a nechame kysnut este cca 30min. a sup s nim do rury na 200°C / 60 min.
Pecieme bud v remoske, ktoru vysypeme len mukou, aby sa neprilepil (2 .1/2 hod.dat na vrch alobal, aby sa nepripiekol zvrchu).. alebo v silikonovej pozdlznej forme, tu netreba vysypat ani vytriet nicim.. alebo len na plechu vysypanom mukou a vytvarujeme ho v rukach bud na okruhly alebo podlhovasty bochnik...
Mozete (nemusite) dat pri peceni do rury na spodok plech s vodou, ktora sa bude vyparovat a chlebik bude mat super korku..(nie vzdy davame) A tiez vrch chlebika pred pecenim narezat do kriza alebo pozdlzne pasiky..
Po upeceni potriet cely studenou vodou a nechat na mriezke vychladnut.. Je suprovy
Poznámky
Pecieme skoro kazdy 3. den, lebo sa rychlo zje, co je tak dobry ;-) ;-) ;-) Muky obmiename skoro stale, len tak odoka ako sa podari..
Recepty:
Základné ingrediencie:
- prečítané 12497x
- Pridať nový komentár
- Komentáre (4)