reklama

Domaci chlebik

Pridal/a kovka dňa 09. 05. 2010 - 14:56 - Recepty kovka
Domaci chlebik, Recepty na slané pečivo a koláče, kovka

reklama

Vynikajuci čerstvý chlebík podľa vlastnej chuti

Ingrediencie
500 gramov hladká múka T 650
1⁄2 kus droždie čerstvé
2 čajové lyžičky soľ
1 hrnček voda
  ovsené vločky
  tekvicové semienka
  vlašské orechy
  slnečnicové semienka
  rasca
Postup

Drozdie nechat rozpustit vo vlaznej vode a trosku nechat nakysnut..

Zmiesat muku (kto chce biely, tak len bielu 500g, kto chce tmavsi, tak bielu 350g a 150g celozrnnu), sol (nezabudnut, je to hrozne bez soli (giggle) ), semiacka, kto chce za hrst ovsenych vlociek (nemusia byt, je to len na obmenu), rascu a zmiesajte s vodou a drozdim.

Vody prilievat opatrne, aby cesto nebolo moc riedke, aby sa nelepilo moc na ruky a aby sa dalo hniest a vypracovat cesto.. Ak chcete experimentovat, mozete upalit trosku cukru na karamel a zaliat ho vodou a to pouzit do chlebu, bude mat tmavu farbu ako z pekarne ;-)

My ho robime v miske-kyske, takze kysnutie je rychle, nechame ho 2x vykysnut (ak nemate kysku, tak nechat kysnut kym nezdvojnasobi svoj objem), potom ho dame do formy a nechame kysnut este cca 30min. a sup s nim do rury na 200°C / 60 min.

Pecieme bud v remoske, ktoru vysypeme len mukou, aby sa neprilepil (2 .1/2 hod.dat na vrch alobal, aby sa nepripiekol zvrchu).. alebo v silikonovej pozdlznej forme, tu netreba vysypat ani vytriet nicim.. alebo len na plechu vysypanom mukou a vytvarujeme ho v rukach bud na okruhly alebo podlhovasty bochnik...

Mozete (nemusite) dat pri peceni do rury na spodok plech s vodou, ktora sa bude vyparovat a chlebik bude mat super korku..(nie vzdy davame) A tiez vrch chlebika pred pecenim narezat do kriza alebo pozdlzne pasiky..

Po upeceni potriet cely studenou vodou a nechat na mriezke vychladnut.. Je suprovy 

Doplňujúce poznámky

Pecieme skoro kazdy 3. den, lebo sa rychlo zje, co je tak dobry ;-) ;-) ;-) Muky obmiename skoro stale, len tak odoka ako sa podari..

Celkový čas
3 hod
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
1 hod
Priemer 2 (1 hlas)

Ďalšie recepty


reklama


reklama

kovka, Ne, 09. 05. 2010 - 15:07

Este som zabudla, niekedy pridame 1PL olivoveho oleja (pre zmenu) a ked chceme zemiakovy chclebik, tak uvarime 1 stredne velky zemiak, vodu nevyliat, pouzijeme ju namiesto obycajnej vody (len drozdie rozmiesat v troske obyajnej) a zemiak nastruhame na malom struhadle do cesta.. ÚsmevÚsmevÚsmev

zlatat, Ne, 09. 05. 2010 - 18:55

môžem potvrdiť, je vynikajúci ... ja mám vlastne taký istý recept, len dávam do neho 300 ml vody a miesi a kysne v pekárničke, potom preložím do ošatky, tam ešte podkysne a pečiem v rúre.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama