reklama

ako pekne poliat tortu čokoládov


reklama

prosim poradte ako poliat tortu čokoládov tak aby nebola čokoláda veľmi hrubá keď polievam čokoládov vždy musim davať viac vrstiev aby sa mi boky aspon ako tak zahladili a navrch tiež dávam dosť veľa čok. kým to zarovnám mojim to nevadí lebo všetci sme čokoladkový ale zle sa potom krája, láme sa a teraz mám robit pre známu tak chcem aby to bolo pekne dik za rady

Pozrite si aj


reklama


reklama

Sigetka, Ne, 18. 10. 2009 - 22:27

Robievam z lidlovskej várovej čokolády 200 g, koľko čokolády, toľko palmarinu, rozpustiť, ale nesmie byť horúca, len taká letná, urobím si vždy viac, radšej nech mi ostane, lebo keď by si mala dorábať, bolo by to vidno, tá prvá by už bola stuhnutá. Torta musí byť pekne obtretá krémom, dohladka, nesmie byť veľmi studená, aby poleva hneď netuhla. Väčšie množstvo polevy nalejem do stredu torty a potom tortu položenú na plechu alebo podložke zoberiem a ponakláňam, aby sa poleva čo najviac roztiekla. Potom dolejem ostatnú polevu, najprv na vrch, tam, kde ešte chýba, prípadne ešte ponakláňam, a potom lejem na hrany, aby poleva stekala dole. Musí byť ešte tekutá, a ako steká, roztieram ju teplým rovným nožom, najprv smerom hore, a potom dookola. Najlepšie sa ale robí tak, že tortu položíš na mriežku a najprv urobíš ten vrch a potom na boky leješ až kým nie je celá očokoládovaná. Prebytočná čokoláda ti stečie pod mriežku na papier, môžeš ju znovu použiť, ale aj tak je väčšia spotreba. Pri prekladaní môže popraskať, preto torty s čok. polevou radšej polievam už na tácke, len si to podložím papiermi, aby som ju nemusela prekladať. Špinavé papiere potom orežem skalpelom. Pred krájaním ju aspoň 15 min. skôr vyber z chladničky, aby sa "ohriala", vtedy nepraská. Krájam tenkým pílkovým nožom.

Sigetka, davas naozaj do polevy Palmarin? To normalne stuhne? To by ma teda nenapadlo. A pracuje sa s tym lepsie ako s Cerovou polevou? Lebo ja len taku robim, tiez sa mi to nikdy nepodari naozaj pekne obliat. dakujem.

Irma, Ne, 18. 10. 2009 - 23:50

Úsmev Naplnenú, obtiahnutú /krémom/ tortu dám "stuhnúť" do chladničky na noc alebo aspoň na cca 4-5 hod. Keď nemám čas, tak ju dám do mrazáku na 1 hod., v závislosti čím je plnená a aká je vysoká torta. Má byť dostatočne "tuhá", nie primrznutá či nebodaj zamrznutá. Rozpustenú čokoládu nechám chvíľu pri izbovej teplote chladiť "hustnúť". Medzi teplotou torty a čokolády by nemal byť veľmi veľký rozdiel. Vlažná ale tekutá čokoláda sa dobre leje na studenšiu pevnú tortu. Ja si dám na stôl plech, do neho natiahnem po celej širke papier na pečenie, okraje na všetkých štyroch stranách vyhnem trochu hore aby sa stečená čokoláda zachytila. Do stredu papiera dám stojan, ktorý v priemere je menší ako torta. Na stojan uložím tortu a začnem ju oblievať. Najprv okolo ako je len možné urobým kruh, to aby trochu zachytil čokoládu na povrchu ale ešte nestekal dole. Keď hore už mám všade čokoládu potom oblievam okolo. Zbytočná čokoláda mi steká na papier. Hore širokým a hlavne dlhým nožom zarovnám /stiahnem/ čokoládu a okolo ešte nožom obtriem /vyrovnám/ kde treba. Chvíľu tortu ešte nechám na stojane, potom ho preložim. Stečenú čokoládu aj s plechom vložím na 10 min. do mrazáku. Stuhnutú čokoládu odlupnem z papiera a možem použiť aj pri nabližsej príležitosti.
Na 200 g kvalitnej čokolády dávam cca 100 g CERY. Potom je čokoláda krásna a hodvábne lesklá.

Ahoj Katrinka. Ja robievam len čokoládou poliate torty, vrch polievam - robím si bočnice z papiera na pečenie a boky potieram pierkom alebo štetcom - robím tak aj 3-poschodové torty a tak isto aj z bielej čokolády alebo farebnej po pridaní farbiva. Pozri si stranu 5 - Ako liať čokoládovú polevu. Tam som dopodrobna babám opísala postupy. Pa a nech sa darí.
PS : pozri si moje torty - verila by si , že nie sú poťahované marcipánom ale potierané čokoládou ???Mrkám Mrkám ;-
PS : ja pridávam len ceru - po pridaní oleja sa síce ľahšie krája, ale stráca lesk. Pa)

teraz som niekde citala, ze ak na torte stuhne cokolada nepravidelne, treba pouzit fen na vlasy Chichocem sa , neskusala som to este, ale znie to zaujimavo.Mrkám

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama