Kamila
Tato roláda u nás nesmie chýbať na žiadne sviatky. 😂 Výborná bude aj s celozrnou špaldovou či bezlepkovou múkou alebo s pridaním orechov. Pridám aj verziu bez lepku a mlieka.
Korpus: | ||
7 | kusy | vajce |
7 | polievkové lyžice | trstinový cukor |
7 | polievkové lyžice | polohrubá múka |
Krém: | ||
3 | kusy | vajce |
100 | gramov | kryštálový cukor |
125 | gramov | maslo |
3 | polievkové lyžice | kakao |
Dokončenie: | ||
2 | kusy | banán |
Korpus: Je to klasická piškóta. Ak ju spravíte zo 7 vajec ako ja, bude trošku robustnejšia, možno vám postačí aj zo 6 vajec ( 6 vajec, 6 PL cukor, 6 PL múka). Vyšľaháme bielka s cukrom do tuhého snehu, po jednom krátko zašľaháme žĺtka a už len ručne po častiach preosiatu múku.
Dlho som robila piškótu s celozrnou špaldovou múkou, bola výborná, tak môžete použiť aj tu. Ak chcete piškótu orechovú bude ešte lepšia. Pri 7 vajíčkach 3 PL múky nahraďte 4 PL mletých orechov. Pri 6 vajíčkach 2 PL múky nahraďte 3 PL mletých orechov.
Ja robím teraz bezlepkové korpusy, pri 7 vajciach dám 4 PL bezlepkovej múku a 4 PL mleté mandle.
Roládu pečieme pri teplote cca 180°C cca 25 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou. Ešte z horúcej rolády dám dole papier na pečenie a s tým istým papierom ju zrolujem a nechám vychladnúť.
Krém: Do tejto rolády najviac pasuje tradičný vaječný krém šľahaný nad parou s pridaním kakaa. Skúsila som novú verziu o LiViery podaril sa. Vajíčka s cukrom zohrejeme nad parou za ľahkého miešania na cca 72 °C, ja som šla odhadom do horúca. Len sa miska nesmie dotýkať vody a lepšie miešať a sledovať aby nevznikla praženica. ;) Horúce vajíčka s cukrom preložíme do robota a šľaháme do vychladnutia. Hmota krásne zhustne. Potom prišľaháme maslo alebo heru ( u nás bola hera, aby aj mliečne je u nás zakázané) izbovej teploty po častiach. Na záver už len ručne primiešame preosiate kakao.
Plnenie: Vychladnurú rolády rozbalíme, rozrotrieme krém a na kraj, odkiaľ začíname rolovať vložíme pozdlžne dva banány, zrolujeme , posypeme práskovým cukrom a dáme stuhnúť do chladu.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty
Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany
Martuška 123
Hrnčekové krehké rožky z kyslej smotany
Chutné jemné rožky s kyslou smotanou v ceste, bez vajíčka. Plníme ich slivkovým lekvárom, orechmi či makom. Väčšinou robím z dvojnásobnej dávky.
Kakaové éclair s vanilkovou plnkou
Bea Kerekesová
Kakaové éclair s vanilkovou plnkou
Fantasticke eclair z odpaľovaného cesta v kakaovej verzii s výborným vanilkovým krémom.