reklama

Vianočka

Pridal/a Mariolka dňa 18. 12. 2018 - 20:17 - Recepty Mariolka
Vianočka, Recepty na koláče, Mariolka

reklama

Klasická vianočka s hrozienkami.

Ingrediencie
500 gramov hladká múka
42 gramov droždie
80 gramov kryštálový cukor
1 balík vanilkový cukor
1⁄2 čajová lyžička citrónová kôra
1 štipka muškátový orech
200 millilitrov mlieko
100 gramov maslo
2 kusy žĺtok
50 gramov mandľové lupienky
Dokončenie:
1 kus bielok
50 gramov hrozienka
  trocha práškový cukor
Postup

Droždie a 1 ČL cukru /z odváženého/ vymiešame na kašičku, pridáme 1 PL múky a 100ml mlieka /tiež všetko už z odváženého množstva odoberieme/. Necháme kvások napeniť.

Do múky vmiešame zvyšný cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, muškátový oriešok, pridáme kvások a zvyšné mlieko. Všetko spolu zmiešame a prilejeme vlažné rozpustené maslo, žĺtky a vypracujeme hladké a nelepivé cesto /najlepšie robotom alebo dosť dlho ručne/.

Cesto vyklopíme na jemne pomúčenú dosku, rukami ho roztiahneme do strán, preložíme na polovicu a ešte na polovicu, prenesieme do misky, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 1/2 hod. Musí nadobudnúť dvojnásobný objem. Potom ho znovu prenesieme na pomúčenú dosku, teraz zapracujem hrozienka a polovicu mandlí, ktoré najemno nasekáme.

potom cesto rozdelíme na 8 rovnakých dielov. Z prvých 4 kúskov vytvarujeme dlhé valčeky, poukladáme ich vedľa seba a začneme zapletať. Valček vľavo preložíme cez ten vpravo, to isté urobíme s ďalšou dvojicou valčekov, ten vľavo preložíme cez ten vpravo. A zas valček vľavo preložíme cez ten vpravo a ďalší vľavo preložíme cez ten vpravo. Pokračujeme, kým nie je spodok zapletený /netreba zapletať tuho, stačí len voľne./Potom prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pokračujeme druhým poschodím vianočkyChichocem sa. Vytvarujeme  valčeky z troch dielov a zapletieme voľne klasicky ako dievčenský vrkoč. Spodný diel vianočky potrieme bielkom, položíme naň druhý diel vianočky a jemne pritlačíme.

Posledný diel cesta si prekrojíme na polovicu, vyšúľame dva valčeky, ktoré spolu len prepletieme. Znovu potrieme vianočku bielkom a priložíme posledný diel, ktorý tiež pritlačíme.

Potrieme bielkom, posypeme lupienkami mandlí a necháme neprikryté kysnúť ešte 1 až 1 1/2 hod. Potom pečieme na 180°C  5 minút, potom teplotu znížime na 150°C a pečieme ešte 40 minút.

Celkový čas
46 minút
Čas prípravy
1 minúta
Čas varenia / pečenia
45 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama