
Klasická vianočka s hrozienkami.
500 | gramov | hladká múka |
42 | gramov | droždie |
80 | gramov | kryštálový cukor |
1 | balík | vanilkový cukor |
1⁄2 | čajová lyžička | citrónová kôra |
1 | štipka | muškátový orech |
200 | millilitrov | mlieko |
100 | gramov | maslo |
2 | kusy | žĺtok |
50 | gramov | mandľové lupienky |
Dokončenie: | ||
1 | kus | bielok |
50 | gramov | hrozienka |
trocha | práškový cukor |
Droždie a 1 ČL cukru /z odváženého/ vymiešame na kašičku, pridáme 1 PL múky a 100ml mlieka /tiež všetko už z odváženého množstva odoberieme/. Necháme kvások napeniť.
Do múky vmiešame zvyšný cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, muškátový oriešok, pridáme kvások a zvyšné mlieko. Všetko spolu zmiešame a prilejeme vlažné rozpustené maslo, žĺtky a vypracujeme hladké a nelepivé cesto /najlepšie robotom alebo dosť dlho ručne/.
Cesto vyklopíme na jemne pomúčenú dosku, rukami ho roztiahneme do strán, preložíme na polovicu a ešte na polovicu, prenesieme do misky, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 1/2 hod. Musí nadobudnúť dvojnásobný objem. Potom ho znovu prenesieme na pomúčenú dosku, teraz zapracujem hrozienka a polovicu mandlí, ktoré najemno nasekáme.
potom cesto rozdelíme na 8 rovnakých dielov. Z prvých 4 kúskov vytvarujeme dlhé valčeky, poukladáme ich vedľa seba a začneme zapletať. Valček vľavo preložíme cez ten vpravo, to isté urobíme s ďalšou dvojicou valčekov, ten vľavo preložíme cez ten vpravo. A zas valček vľavo preložíme cez ten vpravo a ďalší vľavo preložíme cez ten vpravo. Pokračujeme, kým nie je spodok zapletený /netreba zapletať tuho, stačí len voľne./Potom prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pokračujeme druhým poschodím vianočky. Vytvarujeme valčeky z troch dielov a zapletieme voľne klasicky ako dievčenský vrkoč. Spodný diel vianočky potrieme bielkom, položíme naň druhý diel vianočky a jemne pritlačíme.
Posledný diel cesta si prekrojíme na polovicu, vyšúľame dva valčeky, ktoré spolu len prepletieme. Znovu potrieme vianočku bielkom a priložíme posledný diel, ktorý tiež pritlačíme.
Potrieme bielkom, posypeme lupienkami mandlí a necháme neprikryté kysnúť ešte 1 až 1 1/2 hod. Potom pečieme na 180°C 5 minút, potom teplotu znížime na 150°C a pečieme ešte 40 minút.
Krásna vianočka.