Kapustníky

Pridal/a aramana

Mäkkučké kysnuté cesto so sladkou náplňou z bielej kapusty dochutenej karamelom a škoricou.

Kapustníky - recept
Výnos
Porcie
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

Cesto:
500gramovhladká múka
500gramovpolohrubá múka
1kusdroždie
1kusvajce
2decilitreolej
4decilitremlieko
2čajové lyžičkysoľ
1polievková lyžicakryštálový cukor
Náplň:
2kilogramovhlávková kapusta
 trochaolej
  soľ
  cukor
  škorica
Karamel:
3polievkové lyžicekryštálový cukor
2decilitrevoda
Na potretie:
 trochamaslo
 trochaolej

Inštrukcie

Pripravíme si kvások. Mlieko dáme zohriať spolu s kryštálovým cukrom, aby bolo vlažné, nie horúce, do zohriateho namrvíme droždie a necháme kysnúť.

Do nádoby kde budeme miesiť cesto dáme múku, soľ a vajce a pomaly zalievame pripraveným kváskom. Nevylejeme celé mlieko, pretože každá múka saje tekutiny inak.

Na kysnuté koláče používam len múku z mlyna Pohronský Ruskov, tá nikdy nesklamala.

Trošku mlieka necháme, ak bude treba, dolejeme. Cesto miesime a keď je múka už napitá mliekom, prilejeme olej a miesime.

Ak je cesto moc tuhé, dolejeme aj zvyšok mlieka, aj je príliš riedke, dosypeme múku. Môže sa stať, že budete potrebovať 3 alebo 5 dcl mlieka, naozaj záleží od múky.

Kysnuté cesto nesmie byť pevné alebo tvrdé, musí sa dať dobre miesiť.

Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste.

Rúru zapneme na 220 stupňov. Plech na pečenie potrieme olejom s maslom.

Postrúhanú kapustu dusíme na troške oleja. Cukor upálime na karamel, zalejeme horúcou vodou a varíme kým sa rozpustí karamel.

Rozpustené pridáme do kapusty, pridáme soľ a cukor. Kapusta musí byť chutne sladká. Na koniec pridáme škoricu.

Vykysnuté cesto vyvaľkáme a nakrájame na štvorce, dáme dosť náplne a zrobíme akoby buchty, dáme na potretý plech, stlačíme na placku a popicháme vidličkou.

Necháme ešte asi 15 minút podkysnúť a môžeme piecť do zlata.

Keď vložíme do rúry, stiahneme na 190 stupňov.

Upečené poprášime práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

Kapustníky - recept postup 1

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)

Sezónne recepty

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.