
Mäkkučké kysnuté cesto so sladkou náplňou z bielej kapusty dochutenej karamelom a škoricou.
Cesto: | ||
500 | gramov | hladká múka |
500 | gramov | polohrubá múka |
1 | kus | droždie |
1 | kus | vajce |
2 | decilitre | olej |
4 | decilitre | mlieko |
2 | čajové lyžičky | soľ |
1 | polievková lyžica | kryštálový cukor |
Náplň: | ||
2 | kilogramov | hlávková kapusta |
trocha | olej | |
soľ | ||
cukor | ||
škorica | ||
Karamel: | ||
3 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
2 | decilitre | voda |
Na potretie: | ||
trocha | maslo | |
trocha | olej |
Pripravíme si kvások. Mlieko dáme zohriať spolu s kryštálovým cukrom, aby bolo vlažné, nie horúce, do zohriateho namrvíme droždie a necháme kysnúť.
Do nádoby kde budeme miesiť cesto dáme múku, soľ a vajce a pomaly zalievame pripraveným kváskom. Nevylejeme celé mlieko, pretože každá múka saje tekutiny inak.
Na kysnuté koláče používam len múku z mlyna Pohronský Ruskov, tá nikdy nesklamala.
Trošku mlieka necháme, ak bude treba, dolejeme. Cesto miesime a keď je múka už napitá mliekom, prilejeme olej a miesime.
Ak je cesto moc tuhé, dolejeme aj zvyšok mlieka, aj je príliš riedke, dosypeme múku. Môže sa stať, že budete potrebovať 3 alebo 5 dcl mlieka, naozaj záleží od múky.
Kysnuté cesto nesmie byť pevné alebo tvrdé, musí sa dať dobre miesiť.
Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste.
Rúru zapneme na 220 stupňov. Plech na pečenie potrieme olejom s maslom.
Postrúhanú kapustu dusíme na troške oleja. Cukor upálime na karamel, zalejeme horúcou vodou a varíme kým sa rozpustí karamel.
Rozpustené pridáme do kapusty, pridáme soľ a cukor. Kapusta musí byť chutne sladká. Na koniec pridáme škoricu.
Vykysnuté cesto vyvaľkáme a nakrájame na štvorce, dáme dosť náplne a zrobíme akoby buchty, dáme na potretý plech, stlačíme na placku a popicháme vidličkou.
Necháme ešte asi 15 minút podkysnúť a môžeme piecť do zlata.
Keď vložíme do rúry, stiahneme na 190 stupňov.
Upečené poprášime práškovým cukrom.
Dobrú chuť!

Ďalšie recepty
Ďakujem za krásne prianieVerím že sa Ti zadaria a budú všetkým chutiť.Vraj ich ľudia robievaju s menej cukrom a s čiernym korením - akože naslano.Také som ešte neskúšala.
Aj Tebe Ľudmilka a Tvojej rodine prajem všetko len to krásne do nového roka a hlavne zdravie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no tedáááá
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
no tedáááá
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Marianka prajem Tebe aj celej Tvojej rodinke v Novom roku všetko dobré, hlavne zdravíčko, lásku a rodinnú pohodu, nech Ti to aj naďalej tak dobre " pečie "