Šišky

Popis

Doslova páperové šišky vďaka jemnučkému cestu s ovocnou penou.

Šišky - recept

Zhrnutie

Výnos
Porcie
Čas prípravy
Čas varenia / pečenia
Celkový čas

Ingrediencie

750gramovhladka muka
3⁄4kusydroždie
4kusyžltka
2polievkové lyžicekryštálový cukor
1čajová lyžičkazarovnaná soli
2polievkové lyžicerum
  trošku kôry z citróna (nemusí byť)
4decilitreTeplé mlieko
80gramovrozpustené maslo
Pena
4kusybielka
2polievkové lyžicezarovnané cukru
2polievkové lyžicekopcovité kyselkavého džemu

Inštrukcie

Ak poznáte kysnuté cesto a robievate buchty, záviny, tak treba mať na pamäti že cesto na šišky musí byť jemnejšie, vláčnejšie, ako na iné kysnuté koláče.Nesmie byť tak tuhé.

Mlieko dáme zahriať, pridáme cukor a droždie a necháme rozkysnúť.Keď sa droždie prebralo, prilejeme postupne ku múke so soľou, rumom, kôrou a žĺtkami, najprv len asi 3deci, podľa toho ako múka pije mlieko pridávame viac mlieka.Kľudne sa môže stať že budete potrebovať aj 4 a pol deci.Keď už je múka mliekom napitá, primiešame roztopené maslo a hnietime kým nám cesto nezačne akoby pukať, to znamená že už má v sebe dosť vzduchu.Necháme vykysnúť.

Vykysnuté vyvaľkáme asi na hrúbku 1,5cm, 2 cm sa m už zdajú moc, vykrojajujeme kolieska s vykrajovačkou (pohárom) namočenou v múke a ukladáme na pomúčený plech kde ešte necháme asi 15 minút kysnúť.

Do väčšieho hrnca dáme veľa oleja, tak aby šišky pri vyprážaní plávali a necháme ho poriadne rozpáliť.Vykysnuté kolieska v ruke od stredu poriadne natiahneme tak, aby v strede ostalo len tenučke cesto a dáme vyprážať, po chvíľke otáčame a vyprážame z druhej strany.Necháme odkvapkať na servítke, ona z nich olej vytiahne.

Pena:

Bielka vyšľaháme na sneh, pridáme cukor a ešte džem aký nám chutí a šľaháme spolu dotuha.

 

Na šišky dáme penu (kto nemá rád tak džem) a poprášime cukrom.

 

Mne vyšlo 50, lebo robím veľké šišky, ak budete robiť menšie, vyjde vám viac kusov.

Rada vyhrabávam recepty zo starých kníh a bola som prekvapená že toto, čo my poznáme pod názvom šišky, sa kedysi volalo pampúšikyÚsmev

Recepty: 

Základné ingrediencie: 

0
Vaše hodnotenie: Žiadne
5
Priemer: 5 (1 hlas)

Komentáre

Krásne a určite aj veľmi chutné pampúšiky :) . Robievam podľa podobného receptu. Z vykrojených zvyškov cesta urobím akoby uzlíky a vypražené ich obalím v práškovom cukre zmiešaným s vanilkou alebo škoricou.

 

Tortyodmamy.sk

Pochváľte sa svojimi tortami, pridajte obrázok, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, podeľte sa o fotopostup na sladké tvorenie vo fotopostupe, podeľte sa o svoj recept, Odporúčame využívať Posledné príspevky. Tu nájdete Rady pre začiatočníkov. Dodržujte, prosím, Etický kódex.