
aramana | Šišky
Doslova páperové šišky vďaka jemnučkému cestu s ovocnou penou.
750 | gramov | hladká múka |
3⁄4 | kus | droždie |
4 | kusy | žĺtok |
2 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
1 | čajová lyžička | soľ |
2 | polievkové lyžice | rum |
trocha | citrónová kôra | |
4 | decilitre | mlieko |
80 | gramov | maslo |
Pena: | ||
4 | kusy | bielok |
2 | polievkové lyžice | cukor |
2 | polievkové lyžice | džem |
Ak poznáte kysnuté cesto a robievate buchty, záviny, tak treba mať na pamäti že cesto na šišky musí byť jemnejšie, vláčnejšie, ako na iné kysnuté koláče. Nesmie byť tak tuhé.
Mlieko zohrejeme, pridáme cukor a droždie a necháme rozkysnúť. Keď sa droždie prebralo, prilejeme postupne k múke so soľou, rumom, kôrou a žĺtkami, najprv len asi 3 deci, podľa toho ako múka pije mlieko pridávame viac mlieka. Môže sa stať, že budete potrebovať aj 4,5 deci mlieka.
Keď už je múka mliekom napitá, primiešame roztopené maslo a miesime kým nám cesto nezačne akoby pukať, to znamená že už má v sebe dosť vzduchu. Necháme vykysnúť.
Vykysnuté vyvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm, mne sa 2 cm zdajú moc. Vykrajujeme kolieska s vykrajovačkou alebo pohárom namočenými v múke a ukladáme na pomúčený plech kde ešte necháme asi 15 minút kysnúť.
Do väčšieho hrnca dáme veľa oleja, tak aby šišky pri vyprážaní plávali a necháme ho poriadne rozpáliť. Vykysnuté kolieska v ruke od stredu poriadne natiahneme tak, aby v strede ostalo len tenučké cesto a dáme vyprážať, po chvíľke otáčame a vyprážame z druhej strany. Necháme odkvapkať na servítke, ona z nich olej vytiahne.
Pena: Bielky vyšľaháme na sneh, pridáme cukor a ešte džem aký nám chutí a šľaháme spolu dotuha.
Na šišky dáme penu (kto nemá rád tak džem) a poprášime cukrom.
Mne vyšlo 50, lebo robím veľké šišky, ak budete robiť menšie, vyjde vám viac kusov.
Rada vyhrabávam recepty zo starých kníh a bola som prekvapená že toto, čo my poznáme pod názvom šišky, sa kedysi volalo pampúšiky
Bielka šľahám nad parou, aby sa prevarili
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Krásne a určite aj veľmi chutné pampúšiky :) . Robievam podľa podobného receptu. Z vykrojených zvyškov cesta urobím akoby uzlíky a vypražené ich obalím v práškovom cukre zmiešaným s vanilkou alebo škoricou.