reklama

Šišky

Pridal/a aramana dňa 19. 01. 2020 - 14:50 - Recepty aramana
Šišky, Recepty na koláče, aramana

aramana | Šišky


reklama

Doslova páperové šišky vďaka jemnučkému cestu s ovocnou penou.

Ingrediencie
750 gramov hladká múka
3⁄4 kus droždie
4 kusy žĺtok
2 polievkové lyžice kryštálový cukor
1 čajová lyžička soľ
2 polievkové lyžice rum
  trocha citrónová kôra
4 decilitre mlieko
80 gramov maslo
Pena:
4 kusy bielok
2 polievkové lyžice cukor
2 polievkové lyžice džem
Postup

Ak poznáte kysnuté cesto a robievate buchty, záviny, tak treba mať na pamäti že cesto na šišky musí byť jemnejšie, vláčnejšie, ako na iné kysnuté koláče. Nesmie byť tak tuhé.

Mlieko zohrejeme, pridáme cukor a droždie a necháme rozkysnúť. Keď sa droždie prebralo, prilejeme postupne k múke so soľou, rumom, kôrou a žĺtkami, najprv len asi 3 deci, podľa toho ako múka pije mlieko pridávame viac mlieka. Môže sa stať, že budete potrebovať aj 4,5 deci mlieka. 

Keď už je múka mliekom napitá, primiešame roztopené maslo a miesime kým nám cesto nezačne akoby pukať, to znamená že už má v sebe dosť vzduchu. Necháme vykysnúť.

Vykysnuté vyvaľkáme asi na hrúbku 1,5 cm, mne sa 2 cm zdajú moc. Vykrajujeme kolieska s vykrajovačkou alebo pohárom namočenými v múke a ukladáme na pomúčený plech kde ešte necháme asi 15 minút kysnúť.

Do väčšieho hrnca dáme veľa oleja, tak aby šišky pri vyprážaní plávali a necháme ho poriadne rozpáliť. Vykysnuté kolieska v ruke od stredu poriadne natiahneme tak, aby v strede ostalo len tenučké cesto a dáme vyprážať, po chvíľke otáčame a vyprážame z druhej strany. Necháme odkvapkať na servítke, ona z nich olej vytiahne.

Pena: Bielky vyšľaháme na sneh, pridáme cukor a ešte džem aký nám chutí a šľaháme spolu dotuha.

Na šišky dáme penu (kto nemá rád tak džem) a poprášime cukrom.

Doplňujúce poznámky

Mne vyšlo 50, lebo robím veľké šišky, ak budete robiť menšie, vyjde vám viac kusov.

Rada vyhrabávam recepty zo starých kníh a bola som prekvapená že toto, čo my poznáme pod názvom šišky, sa kedysi volalo pampúšikyÚsmev

Výnos
50 kusov
Celkový čas
53 minút
Čas prípravy
50 minút
Čas varenia / pečenia
3 minúty
Priemer 4.2 (11 hlasov)

reklama


reklama

demko, Po, 20. 01. 2020 - 10:58

Krásne a určite aj veľmi chutné pampúšiky :) . Robievam podľa podobného receptu. Z vykrojených zvyškov cesta urobím akoby uzlíky a vypražené ich obalím v práškovom cukre zmiešaným s vanilkou alebo škoricou.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama