Doslova páperové šišky vďaka jemnučkému cestu s ovocnou penou.

Výnos | |
---|---|
Čas prípravy | 50 minút |
Čas varenia / pečenia | 3 minúty |
Celkový čas | 53 minút |
Ingrediencie
750 | gramov | hladká múka |
3⁄4 | kusy | droždie |
4 | kusy | žĺtok |
2 | polievkové lyžice | kryštálový cukor |
1 | čajová lyžička | soľ |
2 | polievkové lyžice | rum |
trocha | citrónová kôra | |
4 | decilitre | mlieko |
80 | gramov | maslo |
Pena: | ||
4 | kusy | bielok |
2 | polievkové lyžice | cukor |
2 | polievkové lyžice | džem |
Inštrukcie
Ak poznáte kysnuté cesto a robievate buchty, záviny, tak treba mať na pamäti že cesto na šišky musí byť jemnejšie, vláčnejšie, ako na iné kysnuté koláče.Nesmie byť tak tuhé.
Mlieko dáme zahriať, pridáme cukor a droždie a necháme rozkysnúť.Keď sa droždie prebralo, prilejeme postupne ku múke so soľou, rumom, kôrou a žĺtkami, najprv len asi 3deci, podľa toho ako múka pije mlieko pridávame viac mlieka.Kľudne sa môže stať že budete potrebovať aj 4 a pol deci.Keď už je múka mliekom napitá, primiešame roztopené maslo a hnietime kým nám cesto nezačne akoby pukať, to znamená že už má v sebe dosť vzduchu.Necháme vykysnúť.
Vykysnuté vyvaľkáme asi na hrúbku 1,5cm, 2 cm sa m už zdajú moc, vykrojajujeme kolieska s vykrajovačkou (pohárom) namočenou v múke a ukladáme na pomúčený plech kde ešte necháme asi 15 minút kysnúť.
Do väčšieho hrnca dáme veľa oleja, tak aby šišky pri vyprážaní plávali a necháme ho poriadne rozpáliť.Vykysnuté kolieska v ruke od stredu poriadne natiahneme tak, aby v strede ostalo len tenučke cesto a dáme vyprážať, po chvíľke otáčame a vyprážame z druhej strany.Necháme odkvapkať na servítke, ona z nich olej vytiahne.
Pena:
Bielka vyšľaháme na sneh, pridáme cukor a ešte džem aký nám chutí a šľaháme spolu dotuha.
Na šišky dáme penu (kto nemá rád tak džem) a poprášime cukrom.
Mne vyšlo 50, lebo robím veľké šišky, ak budete robiť menšie, vyjde vám viac kusov.
Rada vyhrabávam recepty zo starých kníh a bola som prekvapená že toto, čo my poznáme pod názvom šišky, sa kedysi volalo pampúšiky
Recepty:
- prečítané 20241x
- Pridať nový komentár
- Komentáre (2)