
Domáce šúľance sú pre mňa nielen klasika, ktorá nikdy neomrzí, ale aj spomienka na babičku, ktorá pri všetkej skromnosti, mnohokrát aj z mála, vykúzlila neskutočné dobroty. Keďže dvere do mojej kuchyne sú kreativite vždy otvorené, babičkin klasický recept som tentoraz upravila do netradičnej verzie. Zamenila som niektoré ingrediencie, šúľance som prevoňala prírodnou vanilkou a trochu som sa pohrala aj s ich farbou. Pozrite sa, ako to dopadlo.
250 | gramov | tvaroh mäkký hrudkovitý |
200 | gramov | múka celozrnná ovsená jemná výberová |
2 | kusy | vajce |
štipka | soľ | |
1⁄2 | kus | vanilkový struk |
trocha | cvikla | |
mrkva | ||
kakao | ||
Dokončenie: | ||
100 | gramov | maslo |
100 | gramov | čokoláda 70% |
trocha | jahody | |
trocha | čučoriedky | |
trocha | mango |
Každé farebné cesto pripravíme osobitne. Na farbenie použijeme iba prírodné suroviny (pyré z rozmixovanej uvarenej jednej cvikly alebo jednej mrkvy). Použité množstvo závisí od požadovaného odtieňa farby.
Do misky dáme vidličkou roztlačený tvaroh, pridáme vajcia, vanilkovú dreň, štipku soli, pyré/kakao a nakoniec prisypeme preosiatu múku. Všetky ingrediencie premiešame. Ak je cesto príliš lepivé, poprášime ho ešte trochou múky, znovu premiešame a preložíme na pracovnú dosku.
Zo zmesi vymiesime farebný bochník cesta, ktorý rozdelíme a sformujeme do dlhších valčekov. Z každého valčeka odkrajujeme rovnaké kúsky a rukami na doske tvarujeme šúľance.
Šúľance po dávkach vkladáme do vriacej osolenej vody. Varíme pri miernej teplote, kým nevyplávajú na povrch. Potom povaríme ešte 2-3 minúty a vyberáme pomocou dierkovanej naberačky do nádoby, kde ich polejeme roztopeným maslom a zľahka premiešame, aby sa nepolepili.
Pred podávaním si pripravíme polevu na preliatie. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme maslo a dohladka vymiešame.
Šúľance naservírujeme na taniere, ozdobíme ovocím a prelejeme čokoládovou polevou, príp. ešte aj teplým roztopeným maslom. Dobrú chuť!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďalšie recepty