reklama

(Ne)tradičné pestrofarebné šúľance

Pridal/a sedita321321 dňa 31. 10. 2021 - 00:06 - Recepty sedita321321
(Ne)tradičné pestrofarebné šúľance , Iné recepty, sedita321321

reklama

Domáce šúľance sú pre mňa nielen klasika, ktorá nikdy neomrzí, ale aj spomienka na babičku, ktorá pri všetkej skromnosti, mnohokrát aj z mála, vykúzlila neskutočné dobroty. Keďže dvere do mojej kuchyne sú kreativite vždy otvorené, babičkin klasický recept som tentoraz upravila do netradičnej verzie. Zamenila som niektoré ingrediencie, šúľance som prevoňala prírodnou vanilkou a trochu som sa pohrala aj s ich farbou. Pozrite sa, ako to dopadlo.

Ingrediencie
250 gramov tvaroh mäkký hrudkovitý
200 gramov múka celozrnná ovsená jemná výberová
2 kusy vajce
  štipka soľ
1⁄2 kus vanilkový struk
  trocha cvikla
  mrkva
  kakao
Dokončenie:
100 gramov maslo
100 gramov čokoláda 70%
  trocha jahody
  trocha čučoriedky
  trocha mango
Postup

Každé farebné cesto pripravíme osobitne. Na farbenie použijeme iba prírodné suroviny (pyré z rozmixovanej uvarenej jednej cvikly alebo jednej mrkvy). Použité množstvo závisí od požadovaného odtieňa farby.  

Do misky dáme vidličkou roztlačený tvaroh, pridáme vajcia, vanilkovú dreň, štipku soli, pyré/kakao a nakoniec prisypeme preosiatu múku. Všetky ingrediencie premiešame. Ak je cesto príliš lepivé, poprášime ho ešte trochou múky, znovu premiešame a preložíme na pracovnú dosku. 

Zo zmesi vymiesime farebný bochník cesta, ktorý rozdelíme a sformujeme do dlhších valčekov. Z každého valčeka odkrajujeme rovnaké kúsky a rukami na doske tvarujeme šúľance. 

Šúľance po dávkach vkladáme do vriacej osolenej vody. Varíme pri miernej teplote, kým nevyplávajú na povrch. Potom povaríme ešte 2-3 minúty a vyberáme pomocou dierkovanej naberačky do nádoby, kde ich polejeme roztopeným maslom a zľahka premiešame, aby sa nepolepili.

Pred podávaním si pripravíme polevu na preliatie. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme maslo a dohladka vymiešame. 

Šúľance naservírujeme na taniere, ozdobíme ovocím a prelejeme čokoládovou polevou, príp. ešte aj teplým roztopeným maslom. Dobrú chuť!

Celkový čas
25 minút
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
10 minút

reklama


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama