
chutná klasika
250 | gramov | maslo |
1⁄4 | čajová lyžička | soľ |
450 | gramov | hrubá múka |
1⁄2 | čajová lyžička | soľ |
1 | balík | droždie |
2 | decilitre | mlieko |
40 | gramov | práškový cukor |
3 | kusy | žĺtok |
1⁄2 | balík | vanilkový cukor |
1⁄2 | kus | citrón |
trocha | orechy nasekané | |
trocha | hrozienka | |
štipka | škorica | |
trocha | med | |
trocha | práškový cukor |
Maslo alebo Heru a soľ dobre premiešame, sformujeme do tvaru tehličky a dáme do chladničky.
Do múky dáme cukor, pomrvené droždie, žĺtky rozmiešané v mlieku, vanilkový cukor ,soľ a kôru z1 citróna. Cesto dôkladne vymiesime a necháme trocha podkysnúť.
Potom ho rozvaľkáme na väčší plát, naň položíme maslové cesto /ktoré sme si dali do chladničky/, rozvaľkáme ho na asi o polovicu menší plát.
Celé maslové cesto prikryjeme prečnievajúcim kysnutým cestom, okraje zo všetkých strán dobre pritlačíme, rozvaľkáme to, následne po šírke a potom aj po dĺžke preložíme na tretiny, prikryjeme a necháme asi 1 hod kysnúť.
Potom cesto znova rozvaľkáme, znovu poprekladáme na tretiny /po šírke aj dĺžke/ a necháme ešte 1/2 hod. kysnúť. Nakoniec cesto natenko rozvaľkáme, posypeme práškovým cukrom, škoricou, posekanými orechmi, hrozienkami, pokvapkáme hojne medom, zvinieme, pokrájame asi na 2 cm kolieska, ktoré reznou stranou uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme na 200°C dozlata. Môžeme ešte posypať práškovým cukrom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Mnam
