reklama

Osie hniezda...

Pridal/a Mariolka dňa 17. 11. 2012 - 20:49 - Recepty Mariolka
Osie hniezda..., Recepty na koláče, Mariolka

reklama

chutná klasika

Ingrediencie
250 gramov maslo
1⁄4 čajová lyžička soľ
450 gramov hrubá múka
1⁄2 čajová lyžička soľ
1 balík droždie
2 decilitre mlieko
40 gramov práškový cukor
3 kusy žĺtok
1⁄2 balík vanilkový cukor
1⁄2 kus citrón
  trocha orechy nasekané
  trocha hrozienka
  štipka škorica
  trocha med
  trocha práškový cukor
Postup

Maslo alebo Heru a soľ dobre premiešame, sformujeme do tvaru tehličky a dáme do chladničky.

Do múky dáme cukor, pomrvené droždie, žĺtky rozmiešané v mlieku, vanilkový cukor ,soľ a kôru z1 citróna. Cesto dôkladne vymiesime a necháme trocha podkysnúť.

Potom ho rozvaľkáme na väčší plát, naň položíme maslové cesto /ktoré sme si dali do chladničky/, rozvaľkáme ho na asi o polovicu menší plát.

Celé maslové cesto prikryjeme prečnievajúcim kysnutým cestom, okraje zo všetkých strán dobre pritlačíme, rozvaľkáme to, následne po šírke a potom aj po dĺžke preložíme na tretiny, prikryjeme a necháme asi 1 hod kysnúť.

Potom cesto znova rozvaľkáme, znovu poprekladáme na tretiny /po šírke aj dĺžke/ a necháme ešte 1/2 hod. kysnúť. Nakoniec cesto natenko rozvaľkáme, posypeme práškovým cukrom, škoricou, posekanými orechmi, hrozienkami, pokvapkáme hojne medom, zvinieme, pokrájame asi na 2 cm kolieska, ktoré reznou stranou uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme na 200°C dozlata. Môžeme ešte posypať práškovým cukrom.

Celkový čas
2 hod
Čas prípravy
2 hod
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

reklama

Súťaž

Súťaž na Tortyodmamy.sk

reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

Jarné časopisu Torty od mamy 2025

reklama
reklama
reklama