reklama

krém


reklama

Včera som robila šľahaný krém vajíčka+kryštálový cukor, na jedno vajíčko 60 g cukru, nechcelo sa mi šľahať nad parou tak som to dala do hrnca na mlieko tzv. pískací hrniec, šľahala som mixérom do zhusnutia, krásne sa mi vyšľahal a uvaril, po uvarení som ho preliala do misky, keď mi chladol tak sa mi začali robiť akoby krištáliky, bolo v ňom cítiť akoby zrniečka múky, kde som urobila chybu?


reklama


reklama

Buď to bude tým, že to bolo vyšľahané mixérom (teda príliš rýchlo), mne sa to stávalo, že sa mi nerozpustil dobre cukor, potom som začala miešať metličkou a všetko býva ok. Alebo keď ti to chladlo, tak sa urobila možno taká kôrka ( ak si to počas chladnutia nepremiešavala) - aj to to sa mi niekedy stane, tak si musím dávať pozor. Dúfam, že prídeš na to, v čom bola chyba. A možno to bolo tým pískacím hrncom.
Nech sa ti darí.

mariaJ, Ne, 26. 01. 2014 - 17:03

Mne sa to tiež stalo v pískacom hrnci a ja som si myslela, že sa mi to na bokoch hrnca asi prichytávalo. Tak budem rada, ak niekto poradí, čo sme robili zle. Vďaka Marienka za túto otázku, hádam poradia...
Zlomené srdceZlomené srdceZlomené srdce

No aj mne sa to stalo.Podľa mňa ,krém sa prešľahal a cukor začal kryštalizovať. Plačem

To znamená, že som ho dlho varila? Za tepla bola konzistencia ako riedši puding, krásne jemná, keď chladol premiešovala som ho, a začal kryštalizovať, stalo sa mi to už aj predtým keď som miešala metličkou, lenže vtedy som pridala do horúceho bielu čokoládu tak som si myslela, že to bolo tou čokoládou. Vajcia s cukrom som si predtým riadne vymixovala až tak som začala variť, asi vyskúšam v mikrovlnke, že vraj ten je dobrý a rýchlejšie uvarený ....

aké veľké boli vajíčka? Mohlo viac cukru ako boli schopné prijať. Ja obvykle dávam 5dkg na vajíčko a robím vždy mixérom.

no ja som ho robila len pár krát ale raz sa mi to stalo a zrovna vtedy ked som šlahala mixérom.

veľmi som sa toho krému bála ho urobiť až mi jedna pani poradila tu ako na to aby sa podaril - teda nad parou na jedno vajíčko buď 5 dkg cukru alebo jednu veľkú kopc.polievkovú lyžicu, pred daním nad paru to trochu ručnou metličkou premiešať potom nad parou premiešavať vareškou alebo metličkou minim. po dobu 10 minút potom už nemusíš vkuse, ale občas vareškou zobrať aj zo stien krém takto som ho robila 25-30 minút a bolo to ok, pri chladnutí som ho naozaj len raz za čas premiešala ale dla som navrch foliu z masla a ešte do teplého hodila kusok masla,

raz som mala viac vajíčok tak som si pomáhala mixérom na najnižších otáčkach ale zdal sa mi málo voňavý tak som tam počas robenia krému hodila ešte vanilk. cukor - chyba už sa nerozpustil bol cítiť pod zubami.

reklama
reklama
reklama
reklama

Časopis Torty od mamy

jarné číslo Torty od mamy 2024

reklama
reklama
reklama